Follow Me @Charmedka

24.10.21

Mats Strandberg - Kruh

Spisovatel: Mats Strandberg
Originální název: Cirkeln
Série: Kruh
Díl: 1.
Počet stran: 516
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná
Engelsfors. Krásné jméno, příšerné město. Obklopené hlubokými lesy, kde lidé často zabloudí a zmizí. Jedné noci, kdy se měsíc zbarví do tajuplné rudé barvy, je svedeno šest dívek dohromady do zrušeného zábavního parku. Nemají nic společného. Nevědí, jak se tam dostaly ani proč tam jsou. Brzy však pochopí, že jedna bez druhé nepřežijí.



Tuhle sérii jsem adoptovala od kamarádky, která ji hodnotila docela dobře, ale po přečtení ji hned poslala dále. Sice jsem ji měla na wishlistu, ale do čtení jsem se pouštěla s hodně velkým sebezapřením. Od tohoto švédského autora jsem totiž už nějaké ty knihy četla a vyloženě terno to nebylo, navíc co díl, to obrovská bichle.

Zklamání přišlo hned na začátku, očekávala jsem něco naprosto jiného. Anotace zní skvěle, ale je dost zavádějící. Očekávala jsem něco ve stylu Hunger Games, nebo zkrátka něco ve stylu únikových her. Dle anotace skupinka dívek, která se ocitne v zavřeném zabávním parku a bez sebe nepřežije. Super, že? Jenže...

Hlavní postavy tvoří sedm teenagerů, které spojuje zatím vlastně jen to, že chodí na stejnou školu. Anna-Karin, Minoo, Vanessa, Ida, Linnéa, Rebeka a Elias by nemohli být už odlišnější.

Anna-Karin je třídní otloukánek, Ida je naopak královnou a tak dále. Každá postava má svoje problémy, svůj příběh a vlastně jejich charaktery jsou dobře promyšlené, ale já si je za boha nemohla až do konce příběhu zapamatovat a neustále jsem plavala v tom, kdo je kdo.

Hned na začátku se autor nebojí jednu z postav zabít, čímž začíná celý příběh, rozjezd je poměrně rychlý. Zbytek postav se jedné noci ocitne právě v zábavním parku, nevědí proč, ani co je spojuje, proč právě ony. Jedno je ale jisté, něco je sem táhlo a u každé z postav se objeví schopnosti, šest postav, šest elementů.

Ano, moje představa byla nějaká hra o přežití a místo toho jsem dostala teenage román o čarodějnicích.

Měla jsem obrovský problém se začíst, i když je to bichlička, tak díky většímu písmu se čte poměrně rychle, ale mě to vůbec nebavilo. Než to fantasy, tak oceňuji spíše trable a problémy hlavních hrdinek.

2 komentáře:

  1. Když kniha přinese velké zklamání, je to vždycky na nic... Snad budeš mít příště šťastnější ruku. :)

    OdpovědětVymazat