Follow Me @Charmedka

09.03.21

Tammara Webber - Easy?

Spisovatel: Tammara Webber
Originální název: Easy?
Série: Obrysy srdce
Díl: 1.
Počet stran: 308
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem...

Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzáje
m svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí?

Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne.

Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý mladík, který byl ve správný čas na správném místě, a ona chce jen jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky z ekonomie jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom se na ni dívá. Její kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu.

Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.



Kniha Easy? mi v knihovně ležela strašně dlouho, než jsem se do ní pustila. Sice jsem ji kupovala s tím, že si ji chci přečíst a láká mě, na druhu stranu mě asi nelákala tolik a já ji furt odsouvala. Chyba, velká chyba...

Jacqueline byla vždy cílevědomá a svědomitá studentka, nyní se jí ale vůbec nedaří. Odmítla jít na vysněnou konzervatoř a místo toho vzala za vděk státní univerzitou, aby mohla být se svým přítelem. Ten se s ní ale rozešel s tím, že je mladý a chce si užívat.

Aby Jacqueline přišla na jiné myšlenky, nechá se přemluvit kamarádkou na párty, po které se ale stane obětí pokusu o znásilnění. Útočníkem je člen spolku, ve kterém je i její ex. Od znásilnění ji naštěstí zachrání mladík, který jde kolem a na kterého pak Jacqueline neustále naráží. Chodí spolu na přednášky, Lucas se nikdy neprojevuje, v hodinách si skicuje a nenápadně po Jacqueline pokukuje.

Už když jsem začala číst, říkala jsem si, že jo, tohle bude prima oddechovka. Tammara Webber píše velmi čtivě, hlavní hrdinka sympatická, takže na nějaké dvě odpoledne dobrá volba. S každou další kapitolou mi ovšem začalo být jasné, že kniha nebude jen další tuctovka.


Jacqueline je raněná a i když ji potetovaný a sexy Lucas přitahuje, má zlomené srdce a ještě se jí začíná více než líbit virtuální vztah se svým doučovatelem, který ji pomáhá nepropadnout z předmětu. Osobně ho neviděla, ale po emailech si skvěle rozumí a Jacqueline čeká na každou další zprávu.

I když se snaží zapomenout na onu noc, nejde to. Z násilníka se stává stalker, který Jacqueline vyhrožuje, sleduje ji....

Z tuctové romantické young adult knihy se postupně začala stávat kniha s hlubším významem a silnějším příběhem. Téma znásilnění je silné a stalkování ve Vás budí hrůzu a samy přemýšlíte, co byste vlastně dělaly. Navíc je jasné, že takovýhle člověk neútočil poprvé....

Osobně nejsem žádná feministka, která bojuje za stejná práva a rovnocennost (klidně si mě ukamenujte) a nemám ráda motivy typu girl power apod, ale co mi tu přišlo nejsmutnější, že zpočátku holky nestály za sebou a klidně by mu to nechali projít, kor poté, co byl na další oběť vyvinut nátlak od klučičího spolku. Tady je vidět, jak málo stačí, aby byla oběť zastrašena a kolika násilníkům tohle projde.

Výborná kniha, která ve mně něco zanechala. Vážně skvělá a nechápu, že nevyšly další díly...On je to sice ukončený příběh, ale přesto bych brala další knížky.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH1n8Lk6ZE0HauRbx9-1hCMpWaATQHzAnwhXKmpl5QT65lOrvbTKHVS7wz2mmgdpCFtWO6lW1pJf8VK_6wpy5Q-TiWBd4GqnTZNfuxg58YMet_zZvBLQzYsZ7M3iXZSjZvROgi4vd95bM/s200/Nepojmenovan%25C3%25BD+9.jpg

6 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem četla před několika lety a byla jsem z ní nadšená, což jsem vůbec nečekala. :) Rozhodně to není jen další romantická YA kniha. Také mě mrzí, že v češtině nevyšly další díly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, také jsem nic nečekala a on je to docela poklad.

      Vymazat
  2. O knize slyším úplně poprvé a zní moc dobře. :) Je ale škoda, že nejsou další díly.

    OdpovědětVymazat
  3. Toto som zachytila, keď to vyšlo, dokonca som to mala aj v čítačke, ale potom som sa k tomu nevrátila, lebo mi to prišlo relatívne obyčajné. Ale celkom ma to teraz zaujalo, aj keď teda je nám každému jasné s kým si dopisuje :D Nič extra asi od toho netreba očakávať a možno práve preto to prekvapí. Navnadila si ma na to :)

    OdpovědětVymazat