Follow Me @Charmedka

03.09.20

Adele Parks - Jestli odejdeš...

Spisovatel: Adele Parks
Originální název: If You Go Away
Počet stran: 464
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Dokázal by ji milovat víc, než nenávidí válku? Jestli odejde, bude muset zabíjet, nebo bude sám zabit. Jestli zůstane, bude uvězněn a možná odsouzen k trestu smrti. Takto bezútěšné jsou možnosti volby, před kterými stojí talentovaný dramatik Howard Henderson. Nedokáže sdílet nadšení svých vrstevníků pro účast ve válce, nechce bojovat s neviditelným nepřítelem. Ví velice dobře, jak to na frontě chodí, a nechce se na tom sebeméně podílet. Když poslechne své srdce, bude zostuzena a opovrhována. Když se zachová podle společenských konvencí, bude v osamění odsouzena k bezbřehé nudě. Takovéto možnosti se nabízejí půvabné Vivian Fosterové. Právě se vdává, když vypukne válka, a její doposud odtažitý manžel se vmžiku mění v bojovného vlastence. Vivian zůstává sama na farmě v Derbyshire, bolestně odtržená od společenského života, z něhož se mohla dříve těšit... Lze v čase běsnící války nalézt krásu? Anebo přátelství Howarda a Vivian představuje jen zoufalý únik z dusivé bezvýchodnosti situace, v níž se oba ocitli? Odejdi do války a už nikdy nepohlédni své lásce do očí. Zachraň svého nepřítele. Anebo jdi k čertu. Správná volba jako by snad ani neexistovala...


Nevyhledávám válečnou tématiku a to jak v knihách, tak ani ve filmech. Je ale pravdou, že když už se k něčemu podobnému dostanu, tak mě to baví, jelikož je to silné téma, které nenechá nikoho chladným.

Překvapivě jsem jen za poslední dobu přečetla tři knihy z období války, všechny tři byly moc fajn, ale přece jen, Jestli odejdeš...byla dokonalá.

Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů. Vivian pochází z lepší společenské vrstvy a jejím jediným cílem je se dobře provdat za bohatého a pěkného chlapa, který ji zajistí. Ostatně po tomhle toužila většina mladých dívek a jejich matek. 

Když Vivian ale lehce s jedním mladíkem uklouzne, což je šílená ostuda pro rodinu, nemá moc na výběr a je provdána za muže, kterého pořádně ani nezná a po chvilce zůstává sama na farmě, kam se odstěhovala poté, co manžel odešel do války.

Druhý pohled nám poskytne Howard, který píše divadelní hry a který je zásadně proti bojování ve válce a narukování se snaží vyhnout stůj co stůj. Tenhle postoj ale není vůbec žádaný, muž by se měl přihlásit dobrovolně a se ctí, vyhýbání se válce je potupa nejen pro něj, ale i pro rodinu.

Howard na nějakou dobu odjíždí do válečné zóny jako reportér, nikoliv jako voják a všechny ty hrůzy, které vidí, ho jen utvrzují v tom, že válka není dobrá věc.

Právě osudy obou postav se střetnou a začne vznikat láska. Zakázaná láska, protože Vivian je vdaná a Howard vyvrhel. A je vůbec možné v této době najít pravou lásku?

Vivian byla zpočátku rozmazlený fracek, ale její postava se postupně hodně vyvíjela a z namyšlené paničky se stala naprosto normální dívka, která dokáže přiložit ruku k dílu a kterou služebnictvo miluje.

I Howard byl sympaťák, jeho názory měly pevné základy a vlastně jsem s ním jednoznačně souhlasila a fandila mu. Fandila jsem oběma.

Kniha je plná podrobných popisů a je třeba počítat s tím, že samotný příběh není kdovíjak akční. Neděje se neustále něco a nestane se toho tolik, ale příběh je opravdu hodně popisován a překvapivě mě to vůbec nenudilo, naopak, četla jsem stránku za stránkou a byla nadšená.

Asi více mě bavilo vyprávění od Vivian a pak Howardovo, kdy popisoval všechna zvěrstva coby reportér. Autorka se nebála drsných popisů zranění.

Tohle je neskutečně silná kniha, která ve mně něco zanechala a která mě velmi dojala. Já byla během čtení neustále naměkko a musím říct, že po hodně dlouhé době to je kniha, která si zaslouží plný počet hvězdiček a maximální hodnocení.

4 komentáře:

  1. To musí být opravdu silná kniha. Poslední dobou se však válečným knihám vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji si, že mě kniha zaujala hned co vyšla a to na první pohled. :) Přesto že ano já válečnou tématiku obvykle nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat