Follow Me @Charmedka

12.09.20

Richard Bachman - Strážci zákona | RC review

Spisovatel: Stephen King
Originální název: The Regulators
Počet stran: 336
Rok vydání: 2020
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Beta Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Ve Wentworthu v Ohiu panuje horké letní odpoledne a v Topolové ulici je všechno, jak má být. Poslíček s novinami objíždí na kole předplatitele; děti se škorpí na rohu ulice před obchodem; na trávníku před domem Reedových si mládež hází plastovým talířkem; Gary Soderson zapaluje zahradní gril. Jediná věc, která zcela nezapadá do obrazu, je červená dodávka, která vyčkává s běžícím motorem na kopci. Brzy se rozjede a začne masakr.

Než na Topolovou ulici padne večer, ocitnou se lidé, kteří přežili, v jiném světě, kde je všechno možné, bez ohledu na to, jak je to děsivé, a kam přijíždějí samozvaní strážci zákona. Jaká síla je přivolala, jak daleko zajdou a jak je možné je zastavit - takové otázky vyvolávají beznaděj...

Román Strážci zákona napsal Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman a vychází společně s titulem Beznaděj, oba příběhy na sebe volně navazují.



Richard Bachman je pseudonym Stephena Kinga a víte, proč vůbec pseudonym vznikl? Dříve se doporučovalo autorům, aby vydávaly jen jednu, dvě knihy za rok, což pro plodného spisovatele jako King bylo málo a tak vznikl pseudonym. Fanoušci ho ale brzo odhalili, přece jen, King se úplně zapřít nedá.

A ještě zajímavější je, že kniha Strážci zákona a Beznaděj vznikly až po smrti Richarda Bachmana (pseudonym prozrazen, čas ho zabít), rukopisy našla na půdě jeho vdova. Hrozně se mi líbí, jak to je všechno pěkně promyšlené a pseudonym měl svůj život :D

Jak jsem naznačila výše, Strážci zákona vycházejí vždy společně s knihou Beznaděj. Dlouho to byly raritní knížky, které se nedaly sehnat, až nedávno přišel dotisk, hurá. Ty obálky jsou překrásné...

Nikde jsem se nedočetla, co číst jako první, knihy volně na sebe navazují, objevují se v nich stejné postavy, ale co číst dřív, těžko říct. Brala jsem to tedy podle obálky, prvně čumák a příště ocas.

Topolová ulice je součástí malého městečka, kde se všichni dobře znají. Panuje léto, slunce svítí, děti si hrají na ulici, poslíček rozváží noviny, sousedé klevetí...Dokonalé odpoledne, které naruší cizí dodávka na kopci, která se najednou rozjede, stáhne okýnka, objeví se hlaveň pušky a ta začne pálit...

Na ulici leží mrtví, sousedé vyjeveně civí a nechápou, telefony jsou hluché. A dodávka se vrací a není jediná. Nikdo nechápe, co se děje, z poklidné ulice se pomalu stává westernové město jako z filmu...

Osobně mám nejraději od Kinga klasické horory typu Řbitov zviřátek, Osvícení či To, výborné jsou ale i thrillery či detektivky, jelikož autor umí skvěle pracovat s psychologickou stránkou postav.

Strážci zákona jsou taková fantasmagorie. Moc jsem neočekávala, kniha nemá kdovíjaké hodnocení, patří rozhodně mezi ty slabší a i po přečtení komentářů jsem žádná velká očekávání neměla, takže vlastně nejsem zklamaná.

Těžko psát recenzi a dojmy bez toho, abych neprozradila vše podstatné. Zjednodušeně řečeno, v příběhu ožívají seriálové postavy, které jsou zároveň spojené s něčím dalším a to má opět spojitost samozřejmě s něčím v městečku.

Věřím, že tohle opravdu nesedne všem, to základní rozuzlení mi přišlo trochu moc, na druhou stranu se to pak všechno krásně propojuje a vlastně i dává smysl.

I tady si stojím za tím, že King umí bravurně pracovat s postavami a vytvářet dokonalou astmosféru plnou beznaděje, tísně a strachu. Postřílet hned na úvod několik postav? No proč ne. Ta atmosféra je dokonalá a ihned mě vtáhla.

Jediné, s čím jsem bojovala, tak obrovské množství postav, které jsem si ani na konci nedokázala pořádně přiřadit. Kniha je navíc obohacena o deníkové zápisky, novinové výstřižky či obrázky, což vždy vítám, skvěle to příběh doplňuje.
Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Jak se zdá autor není nic pro mě. :) Líbí se mi propojení reálného autora s tímhle jeho pseudonymem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak Kinga miluji a od jeho první knihy, co jsem přečetla, je můj nejoblíbenější :)

      Vymazat
  2. Na Strážce zákona mám zálusk. Jen se k nim dostat. :D

    OdpovědětVymazat