Follow Me @Charmedka

20.07.20

Jane Austen - Pýcha a předsudek

Spisovatel: Jane Austen
Originální název: Pride & Prejudice
Počet stran: 400
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 1813
Nakladatelství: Leda
Vazba knihy: Brožovaná
Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století.

Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této dob
ě jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...


Jaký vztah máte ke klasice? Já se přiznám, že na škole jsem ji nečetla, sice jsem byla velký čtenář a knihu jsem měla neustále u sebe, ale tím, že to byla povinná četba, tak mě svým způsobem tyhle knihy odrazovaly a věřím, že to tak má spousta z Vás. K maturitě jsem z asi dvaceti knih přečetla možná tři a na klasiku se vrhla až po maturitě, v době, kdy to již nebylo povinné a z knihy se stala pouze radost.

Sice už jsem něco přečetla, stále ale mám obrovské mezery v klasice, které ale hodlám určitě doplnit. Našla jsem si své oblíbence, ale také se našly bohužel knihy, které nejsem schopná docenit. 

Konečně jsem se dostala ke knihám Jane Austen, což jsem si říkala, že musím přečíst už jen z toho důvodu, že odkazy na její knihy jsou snad v každé druhé knize a já jako romantická duše bych je měla znát.
 
Už kdysi jsem četla méně známou Lady Susan a nebyla špatná, takže do Pýchy a předsudku jsem vkládala největší naděje a bohužel musím říct, že to je jeden z těch případů, které vůbec nedocením a docela jsem se u knihy natrápila.

Příběh se odehrává v 18. století na anglickém venkově, kde sledujeme osudy střední vrstvy, převážně rodiny Bennetové, která vychovává pět dcer a právě život s dcerami není jen tak, nechcete, aby dcerušky zůstaly na ocet, chce to najít manžela hodného a zámožného.

Právě v této době bylo pro ženy nejpodstatnější, aby se dobře vdaly. Avšak jedna z dcer Bennetových, Elizabeth, se od ostatních dívek liší. Je sečtělá, inteligentní, svéhlavá, oplývá sarkasmem a jejím snem není za každou cenu se vdát a už vůbec ne bez lásky. 

Pan Darcy, muž, o kterém spousta žen sní a je symbolem romantického hrdiny. Na první pohled pochmurný, arogantní a povýšený, v jádru ale spravedlivý a neodsuzující.

Mohla bych napsat, jak kniha krásně zobrazuje život v 18. století, ale předsudky, intriky, láska a nenávist, to vše funguje i v dnešní době.

Narovinu říkám, že jsem čekala mnohem, ale opravdu mnohem více. V knize je šíleně moc postav, byla jsem ztracená vlastně až do konce a hrozně špatně se v nich orientovala. Co mě ale nejvíce zklamalo, já jsem čekala vážně krásný a dojemný romantický příběh, ale mně přišlo, že romantická linka mezi Elizabeth a Darcym byla vlastně jen linkou vedlejší, které bylo věnováno tak málo prostoru....
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWd2YC3lbMel9Ef8HYPzcswmGMvKkx6uBZvRtlDElM6x-8A5b_5K0LkeThF5JmE6uguK47whzpUPcytMuQK4HU9sW5resHUx-aQPMosCFemtyIWd-PirP6_3RyJQ9D720LCucRok9MZ9w/s200/Nepojmenovan%25C3%25BD+10.jpg

6 komentářů:

  1. Jsem ráda, že díky tobě o knize toho vím ještě více. :) Mám ji teda rozhodně v plánu, že si ji přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ke knize jsem se také dostala až později a musím říct, že si mě získala a naprosto chápu, proč ji všichni milují. (patřím totiž mezi ně) :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám Austen ráda, i když zatím vedou filmy. Knihy jsem stihla přečíst jen dvě, přestože na mě doma další čekají...

    OdpovědětVymazat