Follow Me @Charmedka

19.05.20

Rick Yancey - Poslední hvězda

Spisovatel: Rick Yancey
Originální název: The Last Star
Série: Pátá vlna
Díl: 3.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V jedné chvíli tu jste a v další už nejste. Tak to bylo i předtím, než Jiní přišli. Jiní nevynalezli smrt, pouze ji dovedli k dokonalosti. Dali smrti tvář, aby na nás vyzráli, protože věděli, že je to jediný způsob, jak nás zničit. Konec nenastane na nějakém kontinentu nebo v oceánu, na žádné hoře ani planině, v džungli či v poušti. Skončí to tam, kde to začalo, kde to zůstalo od samotného počátku: na bitevním poli v posledním bijícím lidském srdci.

Naším nepřítelem jsou Jiní, ale zároveň my sami. Jsou všude kolem nás, a přitom nejsou nikde. Touží po naší Zemi, a přesto chtějí, abychom ji měli my. Přišli, aby nás zničili i zachránili. Ovšem za těmito hádankami se nachází jediná pravda: Cassie byla podvedena, a stejně tak Eso, Zombie a Nuget. A s nimi i všech sedm miliard lidí, kteří kdysi žili na naší planetě. Podvedeni Jinými, podvedeni námi samotnými.

V posledních dnech na Zemi se zbylí přeživší budou muset rozhodnout, co je důležitější: jestli záchrana vlastních životů... nebo lidskosti.



Zbývají čtyři dny do konce. Po čtyřech dnech Jiní vyšlou na zem bombu, která zlikviduje veškerou civilizaci na Zemi. 

Po přečtení druhého dílu jsem se okamžitě pustila do třetího, závěrečného. Těšila jsem se, že po letech konečně sérii budu moci označit za uzavřenou a hlavně, byla jsem pochopitelně zvědavá, jak to bude pokračovat a jak to dopadne.

Tentokrát jsem neměla problém s tím, že bych si nepamatovala děj, takže jsem se okamžitě mohla začíst a užít si poslední jízdu.

Užít...začátek knihy ještě šel, protože jsem vážně hned navázala, ale jak jsem četla dál a dál, tak mě kniha stále méně bavila. Zrovna u posledního dílu jsem čekala pořádnou pecku a akci, která mě nedokáže od knihy dostat a ono nic z toho nepřišlo.

Eso se vrací ke své skupině, jenže byla vylepšená a stala se z ní v podstatě nezničitelná bytost, kterou plánuje Vosch využít ve svůj prospěch.  Tohle netuší Ben, který se vydává Eso hledat. Naopak Cassie s Evanem a dětmi zůstává v bezpečí a Evan vymýšlí, jak se dostat zpět na mateřskou loď. 
 
Najednou jsem se do čtení musela nutit. V knize se toho dělo docela dost, ale bylo toho tolik, že to působilo až hrozně zmatečně, díky tomu to ztrácelo na čtivosti a najednou zmizelo veškeré kouzlo této série. K tomu Cassie, která byla v prvním dílu super, byla na úplně vedlejší koleji.

Kromě spousty událostí najednou se autor hodně zaměřil na pocity a myšlenky, což bývá jindy super. Nakouknout do hlavy oblíbené postavy a hlavně vnímat její strachy a pochyby, jenže tady to bylo až takové zdlouhavé a šíleně okecávací. Navíc mi přišlo, že každá postava jedná v podstatě sama za sebe, nedokážou se shodnout na plánu a tak si jede každý to svoje, to mě nebavilo.

Jsem zklamaná vlastně i celkově z konce. Hromada keců kolem, ale samotný konec byl najednou tak strašně unáhlený a nijaký. Mě to vlastně nijak nezasáhlo...

 

6 komentářů:

  1. Popisy a zdlouhavější dostávání se do děje mi nevadí, ale v téhle knize je toho, zdá se, trochu moc. Sérii si s největší pravděpodobností nechám ujít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série je fajn až na tenhle poslední díl, bohužel.

      Vymazat
  2. A to zněla velice zajímavě. Pokud se mi nastane možnost, tak si ji určitě přečtu, ale jinak jí přednost nebudu dávat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, to už je pár let, co jsem tuhle knížku četla :) A nemůžu si vzpomenout, jak to vlastně skončilo, takže mě asi moc neoslnila :) Ale skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že konec byl strašně odfláknutý a nic moc ve mně nezanechal.

      Vymazat