Follow Me @Charmedka

14.03.20

Megan Abbott - Horečka | RC review

Spisovatel: Megan Abbott 
Originální název: The Fever
Počet stran: 304
Rok vydání: 2020
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Horečka je věrná svému názvu: temná, znepokojivá, podivně krásná a zcela nezapomenutelná.

V tomto strhujícím románu, který je literárním ztělesněním panického záchvatu, se jedna maloměstská střední škola stane živnou půdou pro záhadnou chorobu.

Deenie Nashová je pilná studentka s pevně semknutou rodinou: bratrem Elim, který
je hvězdou školního hokejového týmu, a otcem, oblíbeným učitelem. Když ale Deeniina nejlepší kamarádka dostane ve třídě děsivý a nevyjasněný záchvat, zdánlivá stabilita Nashových se změní v chaos. Zatímco se školou šíří zvěsti o nebezpečné epidemii a obyvateli zmítá davové šílenství, vyplouvají na světlo dlouho skrývaná tajemství, která hrozí zničit přátelství, rodiny i křehký pocit bezpečí, v němž město dosud žilo.


Anotace zní skvěle, že? Prvně mě zaujal název knihy a poté právě i anotace, která mě nalákala tak, že jsem si okamžitě napsala knihu na wishlist a byla nadšená, že se ke mně brzy dostala, protože jsem čekala hodně a fakt se těšila.

Knihy, kde řádí nějaký virus či rovnou dystopie a postapokaliptické knihy, vyhledávám a i když kolikrát příběh není dokonalý, tak si knihu alespoň minimálně užiju.

Od Horečky jsem čekala mnohem víc, vážně mnohem a něco trošku jiného. Očekávala jsem střední školu, kde se okamžitě rozpoustá emidemie, která bude mít velmi znepokojující průběh, takový, u kterého Vám bude až špatně a úzko a hlavně, že bude rychle postupovat.

Nic takového se nekonalo. Začátek byl hodně pozvolný a více se toho dělo snad až posledních sto stránek. Ano, odpadla jedna studentka, po ní následovaly asi dvě další a co je nejhorší, mě to nechávalo naprosto chladnou. Ty jejich záchvaty byly tak mdle popsané, že opravdu nepůsobily znepokojivě.

Postavy byly navíc nesympatické a ploché, že vlastně Vám jejich osud byl jedno, nevytvořila jsem si k nim absolutně žádný vztah. Co víc, autorka tady z puberťáků udělala totálně stupidní jedince, které zajímá vlastně jen sex, ale zároveň to jsou hrozní puritáni a naivové.

Co mi hodně vadilo, tak smsky plné překlepů, což nebude asi chyba překladu, předpokládám, že autorka to takhle zamýšlela, ale proč sakra? To jako šestnáctileté holky neumí ve zprávách psát trochu správně bez vynechaných písmenek?

Ráda bych napsala, že alespoň rozuzlení bylo super a jednalo se o něco wow. Zpočátku jsem si i říkala, že to vypadá dobře, ale opět to bylo celé takové nudné a hloupé. Kniha má pouze lehce nad třista stran a bohatě to stačilo.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Škoda... podle anotace to skutečně vypadalo zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je škoda. Horečka mě též hodně moc zaujala a docela jsem se na ni těšila. Takto alespoň od ní nebudu toho moc očekávat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anotace super, obálka taky není špatná, až na ten žlutý nadpis Horečka.

    Ale jak píšeš asi to nebude úplně pro mě :)

    Jinak bohužel náctiletí neumí psát bez chyb :D Je to degenerace dnešní doby :D

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, na první pohled ěm to celkem zaujalo :) Je to takové aktuální :D

    OdpovědětVymazat