Follow Me @Charmedka

31.03.20

Kiersten White - Žár | RC review

Spisovatel: Kiersten White
Originální název: Bright We Burn
Série: Dobyvatelská sága
Díl: 3.
Počet stran: 344
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Brožovaná
Po obléhání Konstantinopole je Radu povolán k sultánu Mehmedovi. Ten je mocnější a silnější než kdykoli dřív, ale také nesmírně osamělý. Znamená to, že je konečně přístupnější? A stojí o to ještě vůbec Radu? Lada sní o tom, že vytvoří spravedlivější Valašsko, ale aby se jí to podařilo, musí hoi osvobodit zpod osmanského vazalství. A tak Mehmedovi i svému bratrovi pošle vzkaz, který se nedá ignorovat. Dva muži jejího života nemají na výběr. A pouze zničením všech, které milují, mohou vytvořit lepší svět!
 


Na začátek musím říct, že jsem na sebe docela pyšná za dočtenou sérii a dokonce ani ne po letech od vydání, jak to u mě občas bývá zvykem. Dobyvatelská sága si mě ale natolik získala již od první knihy a já se nemohla závěru dočkat, i když na jednu stranu je mi smutno, že tuhle úžasnou ságu mám za sebou.

Tahle série je založena na reálných historických postavách. Kiersten White si vzala na paškál Vlada III. Draculu, jehož tady představuje hlavní hrdinka Lada, což je samo o sobě zajímavé. Navíc historické young adult není zrovna žánr, který najdete na každém rohu.

Lada za sebou zanechala hromady mrtvol a strachu, avšak díky tomu, že se nebojí přes ty mrtvoly jít, usedla na valašský trůn coby kníže. Spojence odměnuje půdou a statky, nepřátelé likviduje bez zaváhání.

Sultán Mehmed, který stále k Ladě chová city, nehodlá na její způsoby a podmínky přistupovat, plánuje si Ladu podrobit a k tomu mu má pomoci její diplomatický bratr Radu, který se opět ocitá mezi několika mlýnskými kameny.

Po minulém dílu plném cesty za dobytím valašského trůnu, se tady tempo trošku zpomaluje a tolik akce nenabízí, avšak rozhodně mu nechybí oné kouzlo a dravost.

Lada je za mě jedna z nejlepších knižních postav, já ji zkrátka miluju. Bez váhání podřízne krk a vrazí dýku do zad, ale přesto je svým způsobem neskutečně sympatická a Vy ji budete od začátku příběhu fandit. A tady projevila i svoji druhou stránku, přátelé a stoupence uměla odměnit a být spravedlivá.

Radu mi vadí neustále, tady k tomu všemu negativnímu působil ještě nudně. Kniha je opět vyprávěna jak z pohledu Lady, tak z pohledu Radua a jeho pohled mi přišel takový nemastný, neslaný. On je zkrátka ufňukánek, který neví, na čí straně stát. Je úplně jiný než Lada. Jeho kapitoly byly spíše něžné a lehce romantické a zamilované. Mehmed tu neměl skoro žádný prostor.

Přesto charaktery všech postav, i těch spíše vedlejších, jsou neskutečně dobře propracované a za co palec nahoru, působí velmi reálně, takže si čtení užijete na maximum. S postavami budete soucítit, fandit jim, nenávidět, cokoliv, ale rozhodně Vám nebudou jedno a to ne každý autor zvládá.

Líbí se mi i, že si autorka nebere servítky, nebojí se krvavých a drastických popisů, nebo z Lady udělat vážně bezcitného zabijáka. Vše je ale tak čtivé, nepřehnané a funguje to, nebojte se toho, i když na krváky nejste.

Za mě opět velmi povedený díl. Já si tu sérii zamilovala a chtěla bych další, tohle byla prostě pecka. Pokud máte tak nějak ponětí o životě Vlada, tak Vás vlastně závěr asi zas tolik nepřekvapí. Z konce jsem hodně na rozpacích, na jednu stranu jsem zklamaná, na druhou stranu mě dojmul, zaskočil a tak to asi má být.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

6 komentářů:

  1. Je třeba (pořádně povrchně) říct, že celá série má nádherné obálky, které mě zaujaly na první pohled. :) Spojení historie a YA mě ale zaujalo ještě víc, takže je rozhodně mám na seznamu.
    PS. Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky se povedly, o tom žádná. Děkuju a určitě si sérii přečti :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, díky že jsi mi připomněla tuto sérii :) Moc jsem si ji chtěla přečíst a dopadlo to tak, že první díl tu stále ještě leží na poličce :) Ted v té naší nudné celostátní karanténě sebude hodit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a co nejdříve se do ní pusť, věřím že se bude líbit :)

      Vymazat
  3. Stále nad touto sérií přemýšlím, zda ji zkusit či ne. Mám k ní hodně rozporuplné pocity. :/

    OdpovědětVymazat