Follow Me @Charmedka

15.09.19

Kiersten White - Vzestup | RC review

Spisovatel: Kiersten White
Originální název: Now I Rise
Série: Dobyvatelská sága
Díl: 2.
Počet stran: 384
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Brožovaná
Lada Dracula nemá žádné spojence. A musí spoléhat pouze sama na sebe. A tak ve snaze získat valašský trůn pustoší jedno město za druhým, stává se stále nemilosrdnější a nemilosrdnější. A přitom nemůže přestat myslet na Mehmeda, který jako by její vůli svíral ve svých rukou.
 

Dobyvatelská sága si mě svým prvním dílem naprosto získala a to i přesto, že jsem očekávala něco úplně jiného a vlastně na historické příběhy ani moc nejsem. Lada a Radu jsou sourozenci, avšak nemůžou být více odlišní. Jsou potomky Vlada Draculy, jejich domovem je Valašsko, ale již v dětství byli zanecháni v nepřátelské Osmanské říši jako záruka poslušnosti. Přátelství se synem Sultána, Mehmedem, jim ale nejen zachránilo život, ale prožili poměrně hezké dětství.

Vydání druhého dílu s názvem Vzestup mi pomalu uniklo, vůbec nechápu. Super ale je, že již bude vycházet rovnou třetí díl a já se nemůžu dočkat. Tenhle svět jsem si vážně zamilovala. A o čem druhý díl je?

Lada vždy zůstala srdcem ve Valašsku a slíbila si, že Valašsko získá zpět a svého snu se nevzdala. Ač o jejích milostných citech k Mehmedovi se nedá pochybovat, Valašsko je její domov a nevzdá se ho ani pro chlapa. To Radu je citově více založený a přítomnosti Mehmeda se vzdát nechce.

Lada se vydala na cestu za získáním valašského trůnu. Spojence v podstatě nemá žádné a musí spoléhat pouze na sebe a své muže. Jde doslova přes mrtvoly, pustoší města, odstraňuje z cesty překážky a neohlíží se. I v prvním díle byla Lada hodně drsná až necitelná, ale to se vůbec nedá srovnávat s tímto dílem. Občas se možná projeví menší slabost, ale okamžitě zas ukáže, že city ji nijak brzdit nebudou.

Vlastně není vůbec moje krevní skupina. Mučí, zabíjí a jde si tvrdě za svým, ale já si Ladu neskutečně oblíbila a považuji ji za jednu z nejlepších ženských hrdinek.

Radu je opravdu pravý opak. Vychytralý, ale citlivý a i tady mi taaak lezl na nervy. To je tak strašně naivní a nesympatická postava. Je zcela zaslepen láskou k Mehmedovi, přes kterou nevidí a neslyší. Ovšem jeho žena naoko - Nazira - je moc příjemná a snaží se mu otvírat oči.

Mehmed tu tolik prostoru neměl, ten se snaží dobýt Konstantinopol a stát se císařem, samozřejmě o jeho bitvách a snahách se mluví, ale jako postava se v knize objevuje minimálně a jeho dobývání je vidět vlastně díky Raduovi.

Kniha je psána z pohledu Lady a Radua a to rovným dílem. Kapitoly se střídají a jak mi je Radu nesympatický, tak jeho kapitoly byly spíše plné intrik, což mě moc bavilo. Kapitoly z pohledu Lady jsou plné krve a násilí.

V knize se toho zas tolik nestane, spíše až ke konci a spousta prostoru je věnována popisům a všemožným detailům, ale kniha je tak čtivá a hltáte stránku za stránkou, že Vám to ani nepřijde.

Za mě o kapku slabší jak jednička, ale přesto výborná kniha, která si pozornost zaslouží a jsem zvědavá na závěr. Přesto už teď můžu sérii doporučit a opravdu doporučuji přečíst.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Po této sérii pokukuji, ale rozhodně si ji chci přečíst, až bude kompletní, abych nemusela dlouho čekat na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď vyšel třetí díl, takže šup šup pořídit :D

      Vymazat
  2. Série vypadá hodně dobře. Vše kolem Draculy mě zajímá. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem knihu dočetla a musím se vrhnout na závěrečný díl. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, tomu říkám bichle :-D Draculu miluju, takže si tuhle knihu musím připsat na seznam a hlavně ji objednat k nám do knihkupectví! Díky moc za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bichle to vůbec není, jen tak asi působí. A rozhodně zkus, čte se skvěle :)

      Vymazat