Follow Me @Charmedka

29.07.19

Rudyard Kipling - Mauglí

Spisovatel: Rudyard Kipling 
Originální název: All the Mowgli Stories
Počet stran: 191
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 1933
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná

Mauglí je hlavní hrdina většiny povídek z dvoudílné Knihy džunglí anglického spisovatele Rudyards Kiplinga. První díl vyšel v roce 1894 jako Kniha džunglí a o rok později následoval druhý díl Druhá kniha džunglí. Příběhy Mauglího jsou však někdy vydávány zvlášť s titulem nesoucím jméno svého hlavního hrdiny. Poprvé vyšly v roce 1933 pod názvem All the Mowgli Stories společně s povídkou Na okraji džungle. Toto vydání vydalo nakladatelství Fortuna Libri v roce 2017.



Určitě každý zná příběh o chlapci, kterého vychovali vlci, o tygru Šer Chánovi a dobrosrdečném medvědu Balúovi. Kniha džunglí a její Mauglí je klasika.

A já se musím přiznat, že ke knize jsem se dostala až nyní, přitom filmy miluji, hlavně tedy animovanou verzi od Walta Disneyho, kterou jsem si zamilovala již jako malá a viděla ji nesčetněkrát. Do srdce se mi vryla i hraná novější verze, která se maximálně povedla.

Je ale pravda, že se od knihy tyto filmy docela liší. Rozhodně nejsem z knihy zklamaná, ale rovnou řeknu, že vždy budu mít blíže k filmům a ani nemůžu říct, že by Mauglí byl kniha, kterou bych četla v budoucnu svým dětem.

Mně totiž i přijde, že se nejedná o příběh pro děti. Kniha je chvílemi docela drastická, brutální a krev v ní nechybí. Je fakt, že jak znám dětské filmy, tak jsem u knihy byla občas emočně na dně. 

Nedávno jsem viděla film Mowgli: Legend of the Jungle a ten je vyloženě zfilmovanou verzí knihy, takže pokud naopak Disneyho nemusíte kvůli odchylkám a dětské atmosféře, tak Mowgli je odlišný.

Občas se mi kniha docela obtížně četla a i když má necelých dvě stě stran, prokousávala jsem se jí pár dní. Mám vydání z roku 2017 od Fortuna Libri, která má nádherné ilustrace. Po dlouhé době jsem četla knihu s obrázky a to zas musím říct, že jsem si užila.

I když jsem z knihy trochu na rozpacích, Mauglí je příběh plný lásky a to hlavně mezi rodiči a dětmi ( i když nepokrevními), o přátelství tak nefalšovaném, jaké může vzniknout právě mezi člověkem a zvířetem.

8 komentářů:

  1. Já osobně Knihu džunglí nikdy moc nemusela. Takže jsem po knize neměla chuť sahat. A to zatím trvá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu džunglí znám a četla jsem ji, ale teda moc mě nenadchla. Mauglí není moc pro mě. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha Džunglí bola jendou z mojich obľúbených kníh, keď som bola dieťa a trochu ma to ťahá prečítať ju znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nedovedu představit, že bych Mauglího dětem četla, ale možná Kniha džunglí je jinačí.

      Vymazat
  4. Já jsem zatím nečetla knihu, ani neviděla film. Knížka mě v tomhle případě nikdy nelákala, film mám ovšem v plánu zhlédnout už delší dobu. Tak nějak celkově se snažím zkouknout všechny ty klasické disneyovky, protože je až ostuda, jak málo jsem jich zatím viděla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Disneyovky určitě naprav, jsou to nejhezčí pohádky :)

      Vymazat