Follow Me @Charmedka

24.10.18

Emily Bleeker - Tajemství modrých dopisů | RC review

Spisovatel: Emily Bleeker
Originální název: When I`m Gone
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Motto
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Luke si připadá v koncích. Nejenže se vyrovnává se ztrátou milované manželky Natalie, ale také se musí postarat o své tři děti. Pak mu jednoho dne začnou chodit dopisy v modré obálce, jež Natalie napsala ještě před svou smrtí a v nichž mu radí, jak má dál žít. Její nejlepší kamarádka Annie, která Lukovi pomáhá s dětmi, se obává, že jejich čtení jen prodlužuje zármutek, Luke se však nedokáže odtrhnout. A pak narazí na tajemství, které možná obrátí celý jeho dosavadní život v prach – lhala mu Natalie o jejich dětech? A kdo je ten neznámý člověk, jenž dopisy posílá?

Něco ke knize

Natalie byla pro Luka vším, ale po náročné léčbě a chemoterapiích podlehla zákeřné rakovině a Luke zůstal sám se třemi dětmi a velkým smutkem. Je na dně, nezvládá starat se ani sám o sebe, natož o celou domácnost. Naštěstí má Annie, nejlepší kamarádku své manželky, která je neustále k dispozici.

Jednoho dne, hned po pohřbu, se na podlaze objeví dopis v modré obálce, který napsala Natalie ještě před svou smrtí. Dopisy chodí nepravidelně, ale Luke se na ně začíná až příliš upínat a Annie si není jistá, zda ho ještě více nestahují ke dnu. Když se v dopisech začne pomalu odkrývat tajemství, které Natalie měla, Luke nedokáže přestat číst.


Moje hodnocení a dojmy

Emily Bleeker je pro mě naprosto neznámá autorka, i když jedna její kniha již u nás vyšla, ale zřejmě mě nezaujala tolik jako Tajemství modrých dopisů. Upoutala mě především anotace, která hodně připomíná knihu PS: Miluju tě od Cecelie Ahern, kterou mám hodně ráda, takže jsem byla dost zvědavá, nakolik dojemná bude tato kniha.

Začátek knihy je podobný. Lukovi umře manželka na rakovinu a se smrtí své životní lásky se jen obtížně smiřuje. A pak začnou chodit dopisy. Dopisy, ve kterých Natalie radí, jak má Luke žít dál a svěřuje se se svými pocity, které měla během léčby a které nemohla v té době říct, aby to rodině nestěžovala.

V dopisech nechybí ani vzpomínky na jejich společně strávený čas. Kromě vzpomínek na začátek jejich lásky se v dopisech vrací i do dětství Luka a sám Luke vzpomíná. Jeho dětství nebylo vůbec růžové, otec byl agresivní alkoholik, takže těch smutných kapitol tu je ne zrovna málo a nekončí to pouze u Luka a Natalie.

Kniha se čte výborně, hned od začátku jste vtaženy do doby pohřbu, takže úzko je Vám od prvních stran a bude to stále horší. Příběh je velmi dojemný, několikrát budete mít slzy v očích, v tomto směru nejsem vůbec zklamaná, kniha mi dala přesně to, co jsem očekávala.

Aby jste po přečtení ale nebyli úplně psychicky na dně, nechybí ani pár humorných chvilek a romantiky. A nesmím zapomenout na velmi sympatické postavy, které knize přidávají na čtivosti.

Kapitoly většinou končí tak, že Vás nutí pokračovat dále ve čtení a hlavně v době, kdy se začíná odkrývat tajemství. Velké plus za to, že mě až do konce nenapadlo, o co by se mohlo jednat. Na druhou stranu s rozuzlením jsem měla asi největší problém, protože bylo už lehce přitažené za vlasy, takové moc zamotané a málo reálné.

Ve výsledku ale knihu rozhodně doporučuji pokud Vás podobné příběhy baví, za přečtení stojí.  

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Jistě to je kniha plná emocí, ale neuvěřitelnost a nereálnost mi při čtení podobných knih dost vadí :P

    OdpovědětVymazat