Follow Me @Charmedka

11.06.18

Stephen King - Nespavost

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Insomnia
Počet stran: 672
Rok vydání: 1997
Vydání originálu: 1994
Nakladatelství: Melantrich
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Hrdina románu Ralf má problémy. V poslední době nemůže spát. Navíc má vidění a není si zcela jistý, zda jsou to opravdu halucinace. Barvy, postavy, zvláštní aury kolem jeho přátel. Nezmínili jsme holohlavé doktůrky, kteří se vždycky objeví v momentech smrti. Ten na pohled zlý svírá rezavý skalpel... Po tom co je ohlášena návštěva Susan Dayové do Derry, poklidné městečko se začne rozdělovat díky sporné otázce interupce. A až dosud mírný a klidný Ed Deepneau se jaksi mění. To se stalo tehdy, když Ralf začal ztrácet víc než jen spánek. Když začal chápat, proč je Ed posedlý představou, že se Derry stává novým Armagedonem. A když si uvědomil, že usedlíkům jeho rodného města se zkracuje čas. Zlo nepředstavitelných rozměrů sem nalezlo cestu. A Ralf má jednu jedinou šanci zničit ho...

Něco ke knize

Do malého městečka Derry se chystá návštěva, feministka Susan Dayová, která je zastánkyní práva na interrupci. Otázka potratu rozděluje město na dvě skupiny lidí, mezi kterými začíná panovat až chorobná nenávist a z poklidného města s milými sousedy se začíná stávat nebezpečné místo. Ralf Robert, sedmdesátiletý stařík tenhle problém tolik neřeší, vyrovnává se se smrtí milované manželky. Když ale jeho přítel Ed Deepneau brutálně zbije svoji ženu, nenechá to Ralfa klidným, avšak Ed ho varuje a mluví z cesty.


Ralf má ale svých starostí stále nad hlavu. Začíná trpět nespavostí a neustále se jeho spánek zkracuje. Dospěje to až do stádia, kdy nespí téměř vůbec a začíná vidět zvláštní věci. Například různé barvy a aury kolem lidí. Nejděsivější jsou ovšem holohlaví doktůrci, kteří se objeví vždy v době smrti.

Moje hodnocení a dojmy

Na tuhle knihu jsem se strašně těšila. Doma už ji mám tedy hodně dlouho a trvalo mi, než jsem se k ní dostala, ale fakt jsem se těšila a měla obrovská očekávání. Očekávala jsem, že si doslova sednu na zadek a kniha mi přinese takový klasický horor, který mám od Kinga tak ráda.

Když jsem se ale náhodou dočetla, že je příběh propojen se sérií Temná věž, se kterou jsem loni strávila celý půl rok a myslela, že to v životě nedočtu, moje nadšená trochu opadlo. Temná věž je hodně oblíbená, mě bohužel naprosto nebavila a trápila jsem se u ní. Kvůli ní jsem měla zkažené i Svědectví, do kterého jsem vkládala též velké naděje.

Kniha je pořádná bichle, má téměř sedm set stran, ale to mě rozhodně neodradilo, jelikož Kingovi rozsáhlé romány sedí kolikrát více, než kratší příběhy. Je ale pravda, že kniha by mohla být o něco tenčí, protože se delší dobu nic nedělo a když už začalo, vše bylo až zbytečně protahované a opakovalo se. Stephen King píše čtivě, takže tohle ve většině případů není mínusem a nevadí mi, ale tady musím uznat, že i mě přišel příběh zbytečně okecávaný.

Sice byl začátek delší, ale bavil mě asi nejvíce a to možná z toho důvodu, že čtenář zůstává v nevědomosti a může jen hádat, proč Ralf trpí nespavostí. Navíc problémy s otázkou potratů není vůbec marná, naopak.

Jakmile se vše vysvětlí, naděje na další oblíbenou kingovku opadne. Pro fanoušky Temné věže určitě super, i já oceňuji, jak to má vše dokonale propojené a vymyšlené, kdo sérii nečetl, může být též nadšen, ale ten, kdo u série trpěl jako já, bude trpět i tady. Opět tu máme ka-tet a já zažívala déjà vu a ne zrovna příjemné.

Začátek za mě fajn, základní myšlenka dobrá, ale rozuzlení mě naprosto nechytlo. Navíc tohle v žádném případě nepovažuji za horor.

2 komentáře:

  1. Od Kinga jsem četla Carrie a nevím proč, prostě mě nebavila. Od krále hororů jsem čekala víc. :) Po téhle zkušenosti jsm se k jeho dalším knihám nedostala a popravdě mě ani nějak nelákají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carrie je prvotina, pokud King ale už neláká, tak chápu :)

      Vymazat