Follow Me @Charmedka

18.04.18

Erika Johansen - Tažení do Tearlingu | RC review

Spisovatel: Erika Johansen 
Originální název: The Invasion of the Tearling
Série: Královna Tearlingu 
Díl: 2.
Počet stran: 512
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Poté, co Kelsea zkřížila plány sousední země Mortmesne a její nebezpečné Rudé královny, je její vlastní země pustošena krvavou invazí. Zatímco je cizí armáda každým dnem blíž a blíž, Kelsea naváže díky magickému královskému safíru kontakt se ženou jménem Lily, která žila před mnoha lety – a jejíž osud je s Kelseou svázaný víc, než si umí představit.

Něco ke knize

Válka mezi Tearlingem a a sousední zemí Mortmesne je na spadnutí. Vojáci Rudé královny se pomalu blíží k hranicím Nového Londýna a Kelsea musí začít jednat, i když to vypadá, že Tearling nemá šanci zvítězit. Svými rozhodnutími si znepřátelila spoustu lidí, ale část obyvatelstva je na její straně a oslavuje novou a sebejistou královnu.

Kromě války Kelseu trápí vidiny, cesty do minulosti, kde se ocitá v přítomnosti Lily, ženy, která žila v době před Překročením. Co Lily a Kelseu spojuje? A pomůže ji toto spojení vyhrát válku?

Moje hodnocení a dojmy

Když vyšel první této trilogie, vůbec mě nelákal. K přečtení mě nalákaly až velmi pozitivní recenze, kterým se v té době nedalo vůbec uniknout. Královna Tearlingu mě ale velmi zklamala,v knize bylo hned několik věcí, které mi strašně vadily, od doby, kam je příběh zasažen, až po slovník.

Do pokračování jsem se tedy nijak extra nehrnula, nedávno ale vyšel již závěrečný díl s názvem Osud Tearlingu a já si řekla, že je zřejmě nejvyšší čas se trochu posunout a co nejdříve sérii zakončit. Sérii Královna Tearlingu můžete mimochodem zakoupit na megaknihy.cz, kde je za fajn ceny.

Chvilku mi tedy trvalo, než jsem se pořádně chytla. Sice to zas taková doba, co jsem četla úvodní díl, není, ale přece jen jsem ve jménech měla maličko bordel. Kelsea se od začátku dost změnila a to nejen duševně. Z buclatého a ošklivého kačátka se stala krásná žena, která srší sebevědomím a stojí si za svými názory. Bez pochybností lze říci, že je silnou ženskou hrdinkou.

Kromě starých známých postav se seznamujeme i se spoustou nových, konkrétně například s Lily. Právě Lily je významnou postavou pro budoucí události. Kelsea s ní díky kamenům naváže spojení a právě tyhle pasáže mě strašně bavily, i když zrovna na ně jsem četla spíše negativní ohlasy.

Lily totiž žila v době před Překročením. Aktuálně se děj odehrává, dá se říct, v budoucnosti, ale doba před Překročením zároveň stále není naše přítomnost. Lily žila v Americe, v čase, kdy lidé byli čipováni a ženy neměli téměř žádná práva, vše bylo podřízeno manželovi.

Mě tohle cestování přišlo jako skěvlé obohacení. Je pravda, že ho bylo hodně a možná i díky němu se děj příběhu posunul naprosto minimálně. Věřím ale, že to má svůj důvod a že tyto události a postavy jsou důležité pro řádné zakončení.

Tentokrát jsem věděla, do čeho jdu. Počítala jsem s tím, že kniha bude obsahovat krvavější a brutálnější pasáže, že mluva nebude vždy zrovna vybíravá a díky tomu jsem si už čtení dokázala užít.

Při hodnocení jsem ovšem stále byla trochu na pochybách, příběh je zkrátka zvláštní. Že nedosahuje takových kvalit jako první díl? To si nemyslím, je to jiné, takové temnější, děj se téměř nehnul, ale neberu to jako mínus.

Tažení do Tearlingu se mi líbilo, sice má své mouchy a pochybuji, že se série dostane na seznam mých nejoblíbenějších, již alespoň můžu říct, že se těším na závěr a snad se k němu brzy dostanu.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, série mě zaujala hned jak vyšla, ale zatím jsem se k ní nedostala. :) Vypadá ale vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat