Follow Me @Charmedka

12.03.18

Richelle Mead - Půlnoční klenot

Spisovatel: Richelle Mead  
Originální název: The Midnight Jewell
Série: Třpytný dvůr
Díl: 2.
Počet stran: 424
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Válečná uprchlice Mira byla vyhnána ze své domovské země a vtažena do jiné, která se dá označit přinejlepším za nehostinnou. Zvláštní shodou náhod se jí naskytne šance znovu utéct, tentokrát prostřednictvím Třpytného dvora.

Třpytný dvůr, škola a obchodní podnik zároveň, je místem, kde se z chudých dívek stávají dámy z v
yšší třídy určené k uzavření manželství s mocnými a bohatými muži z Nového Světa. Právě tam je Mira pronásledována nejen ostatními klenoty Třpytného dvora, ale také svými nápadníky, kterým by měla potenciálně dát svůj život.

Během dne se řídí pokyny, učí se etiketě a zvykům, které jí pomohou získat anonymitu, a dokonce si najde pár opravdových přátel – přímou služebnou Adelaide a ambiciózní pradlenu Tamsin. Ovšem v noci spřádá Mira úplně jiný plán, takový, který by jí při odhalení mohl u nejvyššího soudu Adorie vynést i oprátku.

Něco ke knize

Mira utekla ze své země, která je zmítána válkou, aby žila nejen lepším životem, ale aby také zachránila svého bratra, jedinou rodinu, která ji zbyla. Lonzo sice žije, ale je vázán smlouvu ve velmi těžké službě, ze které se dá pouze vykoupit ne zrovna malou částkou.

Miře se otvírají ale nové možnosti, může se stát součástí Třpytného dvora, podniku, který vychovává chudé, mladé a krásné dívky v ženy, které se provdají za ty nejbohatší muže v Novém světě. Je to svět plný etikety, dobrých mravů a nádherných šatů. Ač kvůli svému původu musí snášet nenávistné pohledy, je nadaná a okouzlující.

Během svého výcviku a hledání vhodného partnera ale spřádá plány, jak vykoupit Lonzovu svobodu a protože její krev je divoká a nespoutaná, v noci tajně utíká a bojuje za spravedlnost.

Moje hodnocení a dojmy

Loni vyšel první díl série Třpytný dvůr od velmi úspěšné spisovatelky Richelle Mead. Richelle Mead jsem si zamilovala již po přečtení první knihy, kterou byla Vampýrská akademie a stále patří mezi moje nejoblíbenější autorky.

Třpytný dvůr se trochu vymyká ostatní její tvorbě, jelikož se tu nevyskytuje žádné nadpřirozeno, což pro někoho může být malinko zklamáním, ale pro někoho dalšího naopak příjemná změna. Mě Třpytný dvůr velmi zaujal a moc jsem se těšila na jeho pokračování.

V úvodním dílu jsme se seznámily s celým konceptem a hraběnkou Adelaide. Půlnoční klenot se zaměřuje ale na další postavu a to Miru. Zrovna Mira mi byla strašně sympatická, takže na její příběh jsem byla strašně zvědavá a rozhodně mě nezklamal.

První díl byl plný učení se správné etiketě, blýskavých šperků a nadýchaných šatů, zkrátka holčičí ráj. Půlnoční klenot už není taková cukrová vata a to i díky nespoutané hrdince, kterou Mira rozhodně je.

Rozjezd byl trochu pomalejší, možná z toho důvodu, že se velmi podobal prvnímu dílu a kromě cesty do Adorie se toho moc nedělo. Prvních cca 140 stránek mi trvalo, než jsem se pořádně začetla, ale poté už jsem nebyla schopna knihu odložit, jak mě příběh vtáhl.

Během čtení si zopakujete pár scén, které již znáte z pohledu Adelaide, ale je jich minimum a nijak neruší, naopak mě ta propletenost v příběhu bavila. Tedy kromě toho začátku, jak jsem se již zmiňovala.

Mira je úžasná hrdinka a názor na ní jsem nezměnila, spíše jsem si ji ještě více oblíbila. Je to bojovnice, která bojuje nejen za sebe, ale hlavně za svou rodinu, pro kterou je ochotná vzdát se i své svobody a vykoupení. Umí se chovat jako dáma, ale když je třeba, ohání se dýkou. A Grant ? Tak to je taková velká záhada, ovšem v dobrém slova smyslu. Sice občas máte chuť je proplesknout, protože se chovají impulzivně, ale přesto jsou to vážně skvělé postavy s výborně propracovaným charakterem.

Půlnoční klenot je plný akce, napětí, přátelství a v neposlední řadě i romantiky. A i když jsem si dobrodružství v čele s Mirou užila, nemůžu se dočkat třetího dílu.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! 😊
    Richelle Mead miluji a i když není Třpytný dvůr to nejlepší co kdy napsala, pořád je skvělý. Půlnoční klenot jsem ještě nečetla, tak jsem na něj moc zvědavá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, furt si drží super kvalitu. Určitě si ho přečti, ať se líbí :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) od autorky jsem četla VA a naprosto jsem si ji díky tomu zamilovala. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale vypadá super, plus má krásné obálky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VA také miluji, to samé Sukubu, ta je boží. Obálky jsou úžasné;)

      Vymazat