Follow Me @Charmedka

15.01.18

Liane Moriarty - Šílené výčitky | RC review

Spisovatel: Liane Moriarty
Originální název: Truly Madly Guilty
Počet stran: 456
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Novinka od autorky Sedmilhářek a Manželova tajemství je konečně tu!
Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, nábožně lpí na každém slovu své kamarádky a
s oblibou jí radí, jak vychovávat dcery, Clementine se do téhle role nechala kdysi vmanévrovat svou soucitnou matkou a po většinu času jí ta její otravná obdivovatelka pořádně leze na nervy. A pak je jednoho krásného, slunečného dne pozve obě i s jejich manžely, Samem a Oliverem, Eričin soused na grilování.
Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali? A hlavně – čí je to vina?

Něco ke knize

Clementine a Erika jsou nejlepší kamarádky již od dětství. Tedy nejlepší alespoň na první pohled. Erika je konzervativní, bezdětná perfektcionistka, která neměla zrovna růžové dětství. Právě kvůli tomu se ji zželelo Clementinině matce, která svoji dceru do přátelství vnutila. Clementine je pravý opak Eriky, tichá, bohémská violoncellistka, která vychovává dvě dcery a téměř až pobožná úcta Eriky ji leze spíše na nervy.

Pak tu máme Tiffany a Vida, Eričiny sousedy, kteří jsou neustále v dobré a společenské náladě. Právě Vid se rozhodne uspořádat grilování, kam je pozvána nejen Erika s manželem Oliverem, ale i Clementine se Samem. Od grilování utekly dva měsíce a všichni litují, že se vůbec nějaká zahradní party konala.

Moje hodnocení a dojmy

Liane Moriarty se v poslední době vyšplhala na mém žebříčku oblíbených autorů pěkně vysoko. Získala si mě již první knihou, kterou jsem od ní četla a obliba neklesla ani s dalšími knihami, naopak. Nepíše klasické zamilované romány pro ženy, ale spíše příběhy ze života a to mě fakt baví.

Šílené výčitky jsou její nejnovější knihou a fakt jsem byla dost zvědavá, o čem kniha bude, hlavně tedy jak se příběh vyvrbí. Kniha je rozdělena na dvě časové osy. Ta první se odehrává v přítomnosti, dva měsíce po grilování, kdy postavy stále litují, že na grilování vůbec šly. Určitě ale nepočítejte s tím, že Vám ono tajemství bude ihned vyzrazeno.

Vše se pomalu odkrývá až díky druhé časové lince, která se odehrává v den, kdy se grilovalo. Kniha má téměř pět set stran a je bohužel faktem, že by mohla být o něco tenčí. V podstatě celou dobu se toho moc neděje, kapitoly z přítomnosti jsou vlastně dokola o tom samém, postavy v jednom kuse litují onoho dne. Alespoň to malinko zpestřují ještě další problémy, se kterými Erika a Clementine bojují.

Co se týče postav, tak nemůžu říct, že bych si k nim vytvořila kladný vztah. Sice se stalo něco strašného, ale i tak se dle mého chovaly iracionálně, přehnaně a vůbec nejvíce mi vadil Sam. Ale nijak mi ovšem zážitek během čtení nekazily, jen zkrátka ne vždy si čtenář postavy oblíbí a sednou mu.

I přesto, že se autorka dost opakuje, tak se kniha čte velmi dobře a nemůžu říct, že bych se nudila. Liane Moriarty píše fakt dobře a čtivě, takže jsem si knihu užila. Až do úplného odhalení jsem mohla jen odhadovat, co se mohlo asi tak stát a narovinu, nepoznala jsem to a to je podle mě super.

Když to shrnu, o chlup více se mi líbily Sedmilhářky a Manželovo tajemství, přesto je kniha velmi povedená, originální a má zajímavý příběh, který se výborně čte a Vy s napětím a dohady očekáváte, co se vlastně stalo a věřte, že Vás konec nezklame.

Velmi děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, na autorčiny knihy se už dlouho chystám a moc se na ně těším. :))

    OdpovědětVymazat