Follow Me @Charmedka

26.01.18

Jojo Moyes - Poslední dopis od tvé lásky

Spisovatel: Jojo Moyes
Originální název: The Last Letter from Your Lover
Počet stran: 472
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award.

Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem.

Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.

Něco ke knize

Ellie je mladá novinářka, která již nějakou dobu udržuje milostný poměr se ženatým mužem. Proto když při úklidu archivu narazí na milostný dopis, ve kterém záhadný muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela, dopis ji osobně zasáhne. Ellie začíná pátrat po tajemném ctiteli.

V roce 1960 se Jennifer Stirlingová probíhá po vážné autonehodě. Vzpomínky má zamlžené a vůbec netuší, co se odehrálo. Přátelé i rodina ji ujišťují, že zotavení chce čas, ale Jennifer se doma vůbec dobře necítí a manžel je pro ni pomalu jak cizí. Pak ale najde schovaný milostný dopis od muže, který ji podle všeho miloval.

Moje hodnocení a dojmy

Já nemám pomalu slov a to řeknu hned takhle na úvod. Knihy od Jojo Moyes miluji a autorku jsem si neskutečně zamilovala. Její knihy bývají sice oddechové, ale zároveň mají větší hloubku, jsou romantické, vtipné, smutné a to většinou vše dohromady. Je to smrtící kombinace.

Kniha je rozdělena do několika časových linek, pokud se bojíte, že se budete ztrácet, tak obavy nemějte. Alespoň já jsem mezi současností a minulostí nebloudila.

Hned v prologu se nám představí Ellie, mladá novinářka, která je úspěšná a oblíbená, avšak většina jejího okolí se již usazuje, zatímco Ellie udržuje poměr se ženáčem. Doteď si myslela, že jí takovýhle vztah vyhovuje, ale poté, co objeví dopis plný lásky, začíná přemýšlet, zda nechce přece jen více.

V té druhé části se přesuneme do šedesátých let, k Jennifer Stirlingové, která si žije v blahobytu, má velký a krásný dům, úspěšného manžela a navenek šťastné manželství. Zrovna se vzpamatovává z vážné bouračky, kvůli které trpí amnézií a vše ji připadá cizí a možná se tak úplně nemýlí.

Mě osobně tedy více bavily kapitoly s Jennifer, které mi rozhodně přišly zajímavější, čtivější a hlavně dojemnější. Jennifer byla zamilovaná, její milenec ji miloval a chtěl s ní strávit zbytek života. Jenže šedesátá léta nebyla pro ženu zrovna přívětivá.

Její manželství nefunguje, ale rozvod byl zkrátka tabu, zvlášť ve společnosti, ve které se Jennifer pohybovala. Odejít od manžela byla společenská sebevražda.

Příběh byl tak neskutečně dojemný, určitě si připravte kapesníky. Já tedy u knih v podstatě nikdy nebrečím, ale tady jsem fakt měla na krajíčku. Je to jeden z nejhezčích milostných příběhů, který rozhodně stojí za přečtení. Jo a knihu samozřejmě doplňují ony milostné dopisy.

7 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha mě hodně zaujala. Od autorkyu jsem četla Než jsem tě poznala a byla jsem z ní nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od autorky koukala na film "Než jsem tě poznala". Knihu jsem chtěla číst, ale nějak jsem se k ní nedostala. Jinak máš moc hezká blog,...

    OdpovědětVymazat
  3. Já se k té knize nějak nemůžu dostat 😁 snad bude teď víc casu, zní to zanimave. Jinak beru odběr a těším se na další článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Jinak mně doma ležela snad přes dva roky :D

      Vymazat
  4. Absolutně nejkrásnější knížka, kterou jsem četla. Doslova jedním dechem.

    OdpovědětVymazat