Follow Me @Charmedka

06.01.18

Donna Hay - Kouzlo života

Spisovatel: Donna Hay
Originální název: No Place For A Woman
Počet stran: 312
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: BB art
Vazba knihy: Brožovaná

Finn Delaneyové je něco přes dvacet a vede podivný dvojí život. Její otec Joe je přesvědčený, že je zaměstnaná v salonu krásy. Ve skutečnosti však Finn každé ráno odjíždí pracovat úplně jinam. Vdovec Joe ze své dcerušky chtěl vychovat princeznu, kterou by z ní jistě chtěla mít i jeho žena. Ale Finn touží po jediném, nastoupit do otcovy stavební firmy a pomáhat mu. Joe jí však tvrdí, že stavebnictví je „chlapská práce“, proto to Finn vezme do svých rukou a nastoupí do konkurenční firmy, k Tatesovým, následkem toho firma jejího otce může i zkrachovat.
Také Gina Tatesová byla vychována v tom, že ženy mají hlavně dobře vypadat a mlčet. Léta strávená snahou potěšit náročného otce a dostát nárokům slavné rodiny ji citově poznamenala. Když ji vytlačí z rodinné firmy, začne pracovat pro velkého soka, Delaneyovy. Na první pohled to vypadá, že s Finn nemají vůbec nic společného, ale ve skutečnosti mají obě svým rodinám co dokazovat. Dokáže Finn najít cestu zpátky do otcova srdce? Naučí se Gina stát na vlastních nohách? Nejdříve ale obě musí zapomenout na závist a pocity křivdy – a uvědomit si, že se možná jedna od druhé zas tak neliší.

Něco ke knize

Finn Delaneyová trávila dětství na stavbách svého otce. Přesto otec touží po tom, aby se z Finn stala skutečná žena a ta na stavbu nepatří. Finn ale nikdy nebyla na šatičky a podpatky, touží převzít firmu svého otce, ale ten ji chce přenechat svému neschopnému synovi, který o rodinné dědictví ani nestojí. Nakonec Finn skončí u zakázky konkurenční firmy, aby dokázala, že i jako žena na tvrdou práci má.

Gina Tateová sice vyrostla v přepychu, ale chladný a náročný otec akorát docílil toho, že se z Giny stala mlčenlivá ženská bez špetky sebevědomí. Po poslední hádce hodlá Gina dokázat, že se uživí sama a začne pracovat u Delaneyových.

Moje hodnocení a dojmy

Tuhle knihu jsem měla doma strašně dlouhou dobu a přiznávám, že se mi do ní vůbec nechtělo. Kdysi jsem ji dostala a popravdě mě vůbec nelákala. Ani nevím, zda mě nelákala anotace, nebo mě povrchně neupoutala obálka.

Když už jsem ale přečetla všechny starší knihy a na Kouzlo života se stále prášilo, nakonec jsem se pořádně hecla a řekla si, že i kdyby nestáhla za nic, těch pár stránek zvládnu.

Je mi upřímně líto, že jsem knihu tak dlouho odkládala a bez důvodu ji odsoudila, možná ale i proto mě tak mile překvapila a už teď mám chuť si přečíst další kousky od této autorky.

Kniha není vůbec špatná, má velmi originální příběh, dá se říct ze života, díky čemuž Vás více chytne a hlavní postavy Vám budou blíže. Finn mě tedy často rozčilovala, ač je sebevědomá, cílevědomá a stojí si za svým názorem, tak je také pořádně paličatá, vzpurná a výbušná. Nenechá si nic vysvětlit a hned vyjíždí, za což bych ji kolikrát jednu flákla.

Ani ostatní postavy ale nejsou špatné, každá má dobře propracovaný charakter a tak si ke všem utvoříte nějaký vztah. Buď je budete milovat, nebo nenávidět, litovat či nadávat. Postav tam není mnoho, jsou vlastně jen ty hlavní a vedlejší postavy v podstatě žádné nejsou.

Jinak mě ale kniha vážně bavila, i když je taková feministická. Přece jen se žena snaží dokázat, že zvládne to samé, co muži a tvrdě dře s nimi na stavbě. Je to ovšem příjemná oddechovka, u které můžete vypnout a věřím, že si čtení užijete.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o knize jsem neslyšela ale vypadá na pěknou oddychovku. A má krásnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat