Follow Me @Charmedka

02.10.17

Stephen King - Colorado Kid | RC review

Spisovatel: Stephen King
Originální název: The Colorado Kid
Počet stran: 184
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Brožovaná

Některé záhady jsou neřešitelné… Studentka žurnalistiky přijíždí na odlehlý ostrov kvůli stáži v místních novinách. Jednoho dne se dozvídá, že ostrůvek skrývá záhadu, o níž jí dosud nikdo neřekl. Nakonec jí kolegové z redakce celý příběh vyprávějí: Co byl zač ten muž, který byl před čtvrt stoletím nalezen mrtvý na pláži, kdo ho zabil a proč? Vyšetřování případu opakovaně vedlo do slepých uliček a dodnes se mnoho neví. Místní redaktoři jsou neobjasněným příběhem „Colorado Kida“ fascinováni, vyprávěním utužují dávné přátelství a zároveň zkoušejí profesní vytrvalost mladé stážistky. Kniha není detektivkou, protože nepřináší odpovědi.

Něco ke knize

Mladičká Stephanie, studentka žurnalistiky, přijíždí na odlehlý ostrov Losí vyhlídka kvůli stáži. I když dva ostřílení redaktoři místních novin, Dave Bowie a Vince Teague, i přes svůj věk rozhodně nepatří ještě do starého želena, Stephanie má zpočátku problém se se životem na ostrově sžít.

Sice to vypadá, že ostrov nenabízí nic zajímavého, zdání ale klame. Kolegové Stephanie začnou vyprávět příběh Colorado Kida, mrtvého muže, který tu zemřel před pětadvaceti lety. Do teď nikdo neví, co přesně se stalo a i sebemenší odpověď přináší jen další otázky.

Moje hodnocení a dojmy

Colorado Kid je zatím nejnovější kniha Stephena Kinga, která u nás vyšla. Nenechte se ale zmást, i když u nás jeho novinky vycházejí velmi dobře, o žádnou novinku se nejedná. V Americe vyšel Colorado Kid již v roce 2005.

Kniha je opravdu hodně tenoučká, má necelých dvě stě stran, jedná se tedy spíše jen o novelu. Během jednoho odpoledne jsem ji přečetla, taková oddechovka na ukrácení chvilky.

Colorado Kid nemá kdovíjaké hodnocení. Rozhodně není špatná, ale na zadek si z ní též nesednete. Troufám si říct, že King exceluje hlavně v rozsáhlých románech. Jak u někoho je příliš dlouhý příběh a moc stran na škodu, u něho to neplatí. Příkladem může být výborné To, Svědectví či Pod kupolí.

Kniha je vyprávění, nebo spíše rozhovor mezi redaktory místního deníku a mladou stážistkou. Oba vzájemně vyprávějí příběh Colorado Kida, muže, který se nalezl před čtvrt stoletím mrtvý a zároveň pokládají otázky, na které se Stephanie snaží najít odpovědi.

Právě otázky a snaha najít odpověď, jsou na knize asi to nejlepší a dodávají ji potřebnou tajemnost. Určitě ale nelze knihu označit za detektivku. Navíc pokud máte rádi uzavřené konce, tak budete možná zklamaní, tady se žádného konce nedočkáte. Avšak u tohoto příběhu mi to ani tolik nevadilo a možná právě v tom má kniha svoje menší kouzlo.

Na ukrácení dlouhého dne je to fajn knížka, avšak počítejte s tím, že kdejaká Kingova povídka ji hravě strčí do kapsy. Věřím ale, že své příznivce si najde. Pokud ale s mistrem hororů teprve začínáte, začněte jinde, nejedná se o klasického Stephena Kinga.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. King je můj nejoblíbenější autor :-)
    A musím říct, že i Colorado King se mi strašně líbil. Byla jsem nadšená z vedlejších postav a konec byl prostě parádní - to jak se King nebál čtenáře naštvat...:-)

    OdpovědětVymazat