Follow Me @Charmedka

27.10.17

Kalayna Price - Čarodějka stínů

Spisovatel: Kalayna Price 
Originální název: Grave Witch 
Série: Alex Craftová 
Díl: 1. 
Počet stran: 304 
Rok vydání: 2012 
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Baronet 
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Skutečnost, že stínová čarodějka Alex Craftová dokáže mluvit s mrtvými, neznamená, že se jí vždy zamlouvá, co se jí mrtví snaží říct… Coby soukromá vyšetřovatelka a policejní konzultantka viděla Alex Craftová už hodně důsledků černé magie. Ačkoli má dobré vztahy s Deathem, Smrtí samotnou, nic ji zatím nepřipravilo na její poslední případ. Alex vyšetřuje případ sériového vraha, když na ni zaútočí duch oběti, kterého povolala – a to by mělo být nemožné. Pokus o atentát na její osobu je neúspěšný jen proto, že na poslední chvíli zasáhne Death. A když vám i Smrt zachrání život, víte, že váš čeká špatný den… Alex se musí spojit s drsným detektivem z oddělení vražd Falinem Andrewsem, aby spolu případ vyřešili. Andrews ovšem něco ukrývá a jeho nechuť k Alex je víc než zřejmá. Andrewsovu pomoc bude ale Alex potřebovat, aby rozpletla zapletenou síť politiky reálného i nadpřirozeného světa a dostala vraha, jenž v rukou třímá moc tak zlověstnou, že to může nakonec stát Alex nejen její život, ale i duši…

Něco ke knize

Alex Craftová je stínová čarodějka, to znamená, že využívá záhrobní magie a dokáže povolat stíny zemřelých. Stíny jsou shluky vzpomínek, nedokážou lhát a proto jsou ideální k objasnění trestných činů či při nezodpovězených otázek.

Spolupracuje s policií a právě se objevil nový případ, má vyšetřit smrt guvernéra. O případ se zajímá i její sestra, což je samo o sobě zvláštní. Alex s rodinou vůbec nevychází a najednou ji sestra žádá o laskavost. Povolání stínu se ale zvrtne, stín má vědomí a na Alex zaútočí. Hned poté se stává ještě obětí atentátu, před smrtí ji ale zachrání samotná Smrt. No zkrátka den blbec, který ponese následky.


Moje hodnocení a dojmy

Sérii Alex Craft jsem měla v knihovně už šíleně dlouho a stále se k ní neměla. Vůbec to ale nebylo tím, že by mě nelákala, právě naopak. Na sérii jsem se neskutečně těšila, jenže u nás vyšly pouhé tři díly a další se nechystají. Takže do čtení jsem šla s tím, že ji nedočtu, což je demotivující.

Kniha mě chytla již od začátku, hned během první kapitoly jsem věděla, že to je přesně kniha pro mě. Přesně ta pravá duchařina, kterou si představuji a kterou jsem žádala.

Autorka vytvořila úžasný svět, město Nekros, ve kterém žije nejlepší stínová čarodějka. Její nadání je ale spíše pro zlost, s rodinou kvůli své moci zpřetrhala vazby, jelikož její otec je v organizaci, která proti magii bojuje. A ač Alex spolupracuje s policií, horko těžko poplatí co musí.

Její bytný je fae a nejlepší kamarád, kterého zná od svých dvanácti let, kdy poprvé povolala stín, je samotná smrt, Death. Na záda ji teď ke všemu dýchá nový detektiv z oddělení vražd, Falin Andrews. Pořádný bručoun, který něco tají a také velký fešák.

Jsem ráda, že autorka nechala fae vlastnosti, které určitě každý zná z jiných knih. Fae se neděkuje, ani neprostí, jinak vzniká dluh a dluh u fae nikdo mít nechce a to ani u těch dobrých.

Kniha opravdu nabízí to, co bych od duchařské knihy očekávala. Duchů tu je dostatek, nápad s duchy a stíny je zajímavý a rozhodně velmi povedený. Kniha má výbornou atmosféru a já si čtení neskutečně užila. Magie není nijak nucená, zkrátka výborně napsaný příběh a po dlouhé době fantasy kniha, která mě maximálně pohltila. Pozadu nezůstává ani detektivní zápletka či romantická linka, která ale hlavní příběh nijak neruší.

4 komentáře: