Follow Me @Charmedka

13.09.17

Stephen King - Pod kupolí

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Under the Dome 
Počet stran: 944
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: Beta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni sami sobě. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze zvenčí přihlížet. Místní radní s diktátorskými sklony si uvědomí příležitost konečně vyniknout a prokázat svému městečku dobro, samozřejmě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Začne je řídit pevnou rukou – v této mimořádné situaci přece nemůže nic lepšího udělat, lidé silné vedení jistě ocení! Další reálie příběhu - syn radního s nádorem na mozku, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku - to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Můžeme sledovat postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. Výsledkem je mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí.

Něco ke knize


Vítejte v malém městečku s názvem Chester`s Mill, které leží poblíž Maine. Je to typické maloměsto, kde se každý zná s každým, dodržují se tradice a vše vypadá perfektně. Dokud neotevřete skříň a nenajdete kostlivce.

Právě tohle městečko obklopí neviditelná bariéra, nikdo se nemůže dostat ven, nikdo dovnitř. Hned několik lidí během pár vteřin přijde o život - žena, která přijde o ruku během zahradničení, protože přesahovala za hranice, pilot, který do kupole narazil či žena, která byla zavražděna.

Nikdo nedokáže říct, co je kupole zač a kde se vzala. Kolují různé teorie, ale i vláda je na tenhle jev krátká a neví si rady. Obyvatelé musí řešit nejen tenčící se zásoby potravin, ale i znečištěné ovzduší, docházející energii, avšak několik jedinců vidí v kupoli šanci k praní svého špinavého prádla.

Moje hodnocení a dojmy


 Knihu Pod kupolí jsem si strašně moc chtěla přečíst a dalo mi velkou práci, abych ji vůbec sehnala. Již nějakou dobu je to nedostatkové zboží a pokud se Vám ji nepovede sehnat v nějakém bazaru, tak máte smůlu. Já ji sháněla opravdu hodně dlouho, ale již pár měsíců mi zdobí knihovnu a já si konečně na ní našla čas.

Kniha má téměř tisíc stran, takže jsem si ji opravdu schovávala na období, kdy se ji budu moci věnovat co to jde. Počet stran mě vůbec neodradil, ani Vy se nenechejte zastrašit. Stephen King rozsáhlé romány umí na jedničku a vůbec mi nepřišlo, že je kniha taková bichle. Zvládla jsem ji přečíst během pár dnů.

Autor se s tím nijak nepáře a hned na začátku příběhu obyvatele městečka odřízne. Následuje dlouhý popis všech zranění, úmrtí a komplikací. Každý ten podrobný detail mě ale bavil a rozhodně bych knihu nijak nezkracovala. Jak jsem psala, King je prostě king a rozhodně Vás to nebude nudit.

V knize najdete poměrně dost velký počet hlavních postav, ale jak to u jeho knih bývá, každý má svůj osobitý projev a výborně propracovaný charakter. Některé si ihned oblíbíte, jiné budete nenávidět do morku kostí. 

Kupole je od začátku záhada nejen pro obyvatele, ale i pro celý svět a Vás samotné. Po celou dobu příběhu v knize nenajdete sebemenší naznačení, o co by mohlo jít. Přítomnost kupole samozřejmě využije několik lidí, kteří mají za to, že by jim mohla pomoci v politické sféře. V podstatě se snaží vzít vše do svých rukou a nastolit diktaturu. Mohla by projít i vražda, vždyť policie plně nefunguje, navíc ji máte pod palcem a lidé zvenčí těžko něco zmůžou.

Stephen King se tedy hodně zaměřuje na téma morálky, což umí bravurně. Ta bezmoc, strach, nejistota.. Mám od něj ráda hlavně klasické horory, Pod kupolí je výborná kniha s neskutečnou atmosférou. Prožívala jsem každou stránku, hltala je s napětím a velkým očekáváním, co bude dál.

Kniha se rozhodně řadí mezi jeho top. Bohužel musím napsat, že konec je jeden velký průser. Vypadá to, že konec pořádně nedomyslel a napsal to první, co ho napadlo. Konec obrovské zklamání.


3 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Knihu jsem nečetla a seriál rozkoukala zhruba do půlky :) Měla bych to brzy napravit a zjistit, jak to skončí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na seriál se také chystám a těším se, i když každý tvrdí, že s knihou nemá nic společného :D

      Vymazat
  2. Doufám, že Pod Kupolí konečně znovu vydaj, je to kniha nejvýš na mém wishlistu, fakt se jí nemůžu dočkat! :D :)

    OdpovědětVymazat