Follow Me @Charmedka

21.09.17

Karen Marie Moning - Temná horečka

Spisovatel: Karen Marie Moning
Originální název: Darkfever  
Série: Horečka
Díl: 1.
Počet stran: 352
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Brožovaná
Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz... Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Něco ke knize

Mac je dvaadvacetiletá holka, která žije v malém městečku v luxusním domě s rodiči. Léto tráví u bazénu, má vždy dokonalé vlasy a rtěnka ji ladí s lakem na nehty. Bezstarostný život ale naruší vražda sestry, která studovala v Dublinu.

Celá rodina se snaží jít dál a s nešťastnou událostí se smířit. To má v plánu i Mac, dokud si neposlechne znepokojící hlasovou zprávu, kterou ji sestra zanechala těsně před svou smrtí. Mac se vydává do Dublinu, aby zjistila, o jaké že mocné knize sestra mluvila a kdo byl záhadný přítel. Právě v Dublinu se jí život obrátí o dalších sto osmdesát stupňů poté, co zjistí, že je vidoucí.

Moje hodnocení a dojmy

Sérii Horečka jsem v knihovně měla strašně dlouho a furt se k ní nějak neměla. Zpočátku jsem se na ní hodně těšila, má krásné obálky, zajímavou anotaci a hlavně moc dobré hodnocení. Jenže jsem pak zjistila, že u nás vyšly pouhé tři díly a další již nakladatelství nechystá. Paráda, tohle fakt miluji.

Po dlouhém přemlouvání jsem se ale do série konečně pustila s tím, že třeba zbytek dílu zvládnu časem v angličtině a nemůže se mi tu přece série válet nepřečtená několik let.

Karen Marie Moning vytvořila zcela nový svět inspirovaný Keltskou mytologií plný Bojovníků světla a tmy. Právě tyto bytosti má schopnost vidět Mac. Běžní smrtelníci vidí jejich lidskou podobu, ale vidoucí jejich maskování prohlédnou. Bojovníci mají různé druhy, svoje dějiny, zkrátka svůj svět.

Nápad rozhodně zajímavý, avšak kniha nudně pojatá. První díl je plný seznamování s tímto světem a hlavně plný otázek. Prvnímu dílu se pomalejší rozjezd dá prominout, takže ok. Temná horečka mě až tolik nechytla, i když přiznávám, že mě pokračování a odpovědi hodně zajímají.

Mac na mě působí sice mladším dojmem, ale inteligenci ji upřít nemohu. I když je to spíše barbína, odvaha a ostrý jazyk ji rozhodně nechybí.

Jak jsem psala výše, na pokračování jsem zvědavá, další díly jsou i lépe hodnocené, tak věřím, že to tak i bude. Zatím ale spíše lehký podprůměr.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Já jsem byla pro změnu z této série nadšená už od prvního dílu :) Druhý a třetí jsou ještě lepší, hlavně záhadný Jericho Barrons :)

    OdpovědětVymazat