Follow Me @Charmedka

25.09.17

Karen Marie Moning - Krvavá horečka

Spisovatel: Karen Marie Moning
Originální název: Bloodfever 
Série: Horečka
Díl: 2.
Počet stran: 358
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Brožovaná
Druhý díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. „Bývala jsem obyčejná holka, jakých na ulici potkáváte tucty, ale to se jedné noci v Dublinu změnilo, když jsem uviděla svého prvního Danana a dostala se do smrtelně nebezpečného světa Nesmrtelných a dávných tajemství…,“ říká hlavní hrdinka knihy Krvavá HOREČKA, jež je pokračováním nedávno vydaného prvního dílu Temná HOREČKA.
MacKayle Laneové zabíjí sestru a ona se rozhodne vypátrat jejího vraha. Netuší ale, že se tím současně vydává na dlouhou cestu plnou záhad, nebezpečí a také nelehkého sebepoznání. Seznamuje se s dvěma tajemnými muži, bohatým a nepřístupným knihkupcem Jerichem Barronsem a pro pozemské ženy neodolatelným dananským princem V’lanem, jenž jí nabízí pomoc. Chce-li přežít a dobrat se pravdy o sestřině smrti, musí dovedně využívat oba průvodce, jimž sama nedokáže věřit, a především najít Sinsar Dubh – milion let starou knihu černé magie ovládající svět nesmrtelných i smrtelných bytostí. Stínová říše Dananů dlouhá tisíciletí nerušeně existovala vedle světa lidí. Nyní ale zeď, která je dělila, mizí a Mac zůstává osamoceným bojovníkem za záchranu svého druhu.
Ve své druhé knize slavná americká spisovatelka Karen Moningová ještě dále stupňuje již tak strhující tempo. Nabízí nová dobrodružství a další milostné scény, současně ale vyzrálejší postavy, které se dále čtenáři mění před očima. Z rozmazlené a často až komicky bezradné Mac se stává neúnavná bojovnice a mnoho zajímavého se dozvídáme také o doposud více než záhadném Barronsovi. Objevují se další postavy, které oživují děj a vnáší do něj napětí. Moningová neupouští od skvěle vypointovaných dialogů a cílevědomě vede příběh k dalšímu pokračování, které američtí čtenáři netrpělivě očekávali před zavřenými dveřmi knihkupectví.

Něco ke knize

Mac již není tou sladkou blondýnkou s dokonale nalakovaný nehty. Duhové oblečení zahodila, své krásné vlasy obarvila na černou a zkrátila a začala pracovat v Barronsově knihkupectví.

Zjištění, že existují tajemní a děsiví Dananové obrátilo Mac život vzhůru nohama. Zeď mezi naším a jejich světem se tenčí a ten nejhorší ze všech stojí nejspíše za vraždou její sestry. K tomu navíc s pomocí Jericha Barronse stále pátrá po mocné knize Sinsar Dubh a není jediná, o knihu stojí i další lidé. Například dananský princ V`lane neví zájem nejen o knihu, ale i o Mac.

Moje hodnocení a dojmy

I když mě první díl dost zklamal, okamžitě jsem se pustila do pokračování. Dokonce i s nadějí, že se série s druhým dílem rozjede a já pochopím to pěkné hodnocení, které má.

Co se týče příběhu, tak mi přijde, že se děj moc neposouvá. Nebo lépe řečeno posouvá, ale minimálně a v podstatě se toho v knize moc neděje. Mě ty knihy přijdou zkrátka nudné a celkem o ničem. Rozhodně je to akčnější díl, než ten předchozí a to díky Mac. Ale té akce a napětí je v ní naprosté minimum.

Posun je vidět u Mac. Z naivní blondýnky je poměrně nebojácná žena, která rozhodně nehodlá nechat náš svět zničit danany. Odvážně se vrhá do boje a jde si tvrdě za svým. Zvládá toho opravdu hodně a je mi celkem sympatická.

Naopak Jericho Barrons je stále jedna velká záhada. Sice občas má slabší chvilku, kdy projeví nějaký ten cit, takže nepůsobí úplně nelidsky, ale nic důležitého se o něm čtenář opět nedozví. Objeví se v knize i nové postavy, které příjemně děj osvěží.

Prostor je dost věnován dananskému princi V`lanovi, který své oběti zabíjí sexem. Díky němu je příběh trochu okořeněn erotickým napětím, avšak podle mě ta erotika není v knize úplně prioritní, nebo na mě až tak nepůsobí a knize bych štítek erotika nedala.

Bohužel opět pouhé dvě hvězdičky. S touhle sérií asi kamarádky nebudeme.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Škoda, že ti série nesedla :) Mě naopak moc baví :) Ale to se stává, že se jedna kniha nemusí líbit všem :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel no, ale jak píšeš, každý má jiný vkus :)

      Vymazat