Follow Me @Charmedka

12.06.17

John Grogan - Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě

Spisovatel: John Grogan
Originální název: Marley & Me
Počet stran: 344
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná
Co to je za rodinu bez věrného, dobře vychovaného klidného psa? Labrador Marley má však k takovému psímu hrdinovi daleko. Když si ho John s Jenny přivedou domů, nestačí se divit. Marley kosí ocasem sklenice a zarámované fotografie, ohryzává nábytek, vyhrabává květiny na zahradě, leze do odpadkového koše, skáče na lidi a loudí u stolu, hraje si na potápěče v misce s vodou, škrtí se na vodítku, čmuchá, funí, slintá a očurává kdeco a kdekoho. A navíc roste jako z vody. Přesto na něj John s Jenny nedají dopustit a s velkou láskou i pochopením líčí Marleyho veselé kousky i dojemné chvíle z jeho stáří a nemoci.

Něco ke knize


John s Jenny jsou mladý, bezdětný pár. Oba vždy věděli, že ve svém životě chtějí čtyřnohého přítele a konečně přišel ten správný čas. Je to vlastně taková příprava na dítě. Po přečtení všemožných odborných knih se rozhodnou pro labradora, avšak jako ne moc zkušení chovatelé udělají hned několik chyb. Třeba tu, že se zamilují na první pohled do štěněte a nestojí si za tím, že chtějí vidět oba rodiče.

Marley je kouzelný, sladký a celý tatínek. Je hyperaktivní, neúnavný a naprosto bez šance na výchovu. Ocasem shodí co se dá, pije vodu ze záchodu, prohrabává se odpadkovým košem a při bouřce je schopen zlikvidovat celý byt. Když Marleyho vyhodí dokonce i ze cvičáku, je jasné, že lepší už to nebude.


" Psovi je jedno, jestli jste bohatí, chudí, chytří, hloupí, oškliví, hezcí - dejte mu srdce a on vám dá své."

Moje hodnocení a dojmy


Strašně lituji, že jsem tak dlouho s knihou otálela. Válela se mi doma neskutečně dlouho a furt na ní nebyl nějak prostor, což je vážně škoda. Film jsem samozřejmě viděla a naprosto si ho zamilovala. Byla jsem pochopitelně ale zvědavá, jak vypadá jeho knižní předloha a hlavně jaké to bude číst přes tři sta stran o životě se psem.

Od prvních stran je poznat, že John Grogan psal knihu s láskou, stejně jako lásku věnoval i svému psovi, což občas muselo být hodně těžké. V knize je popsán celý Marleyho život již od štěňátka. I když do detailu a opakovaně čtete o tom, jak se Marley škrtí na vodítku, očichává intimní partie ostatních psů a devastuje byt, rozhodně se nenudíte. Naopak, od začátku máte úsměv na tváři a věřte, že se kolikrát i nahlas a od srdce zasmějete.

Příběh ovšem nepopisuje pouze Marleyho život, ale i osobní život Johna a Jenny. Dozvíte se o jejich práci, stěhování na Floridu a samozřejmě o dětech a rozepřích. Rozhodně vítané zpestření, popsané stejně zábavně jako nezvladatelný pes.

Kniha je povinností pro všechny pejskaře a milovníky psů. V některých situacích možná svého psa poznáte, v těch dalších budete děkovat Bohu za to, jaké zlatíčko doma máte. Ale i když Vám zničí několik drahých bot a všechno poslintá, milovat ho nepřestanete.

Kniha je velmi čtivá a zvládnete ji přečíst bez problému do dvou dnů. Čte se jedna radost a Vy vůbec nemáte chuť ji odkládat. Je to neuvěřitelně milé, zábavné a v neposlední řadě i dojemné. Připravte si kapesníky, budete je potřebovat.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem četla a moc se mi líbila, jako vlastně všechny knihy o psech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a jsem ráda, že se kniha také líbila :)

      Vymazat