Follow Me @Charmedka

17.01.17

Stephen King - Dolores Claiborneová

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Dolores Claiborne
Počet stran: 224
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 1993
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Dolores Claiborneová žije na vesnici na malém ostrově Little Tall a těžce si vydělává na živobytí jako hospodyně u bohaté Very Donovanové, která tam každoročně jezdí na letní sezónu do svého domu. Přizpůsobivá Dolores si zvyká i na Veřinu panovačnost a obě ženy spolu časem začnou poměrně dobře vycházet. Když stará a nemocná Vera po letech zemře a odkáže veškerý majetek Dolores, vesničané si myslí, že ji Dolores zabila. Ta v poutavé zpovědi na policii vraždu Very odmítá, ale při výslechu vyjdou najevo jiné temné okolnosti z pohnutého života hlavní hrdinky. Neuvěřitelně poutavý Kingův román, psaný jako monolog životem pronásledované ženy, se tak trochu vymyká ostatní Kingově tvorbě. Obvyklé tajemno tu zastupuje pouze zatmění Slunce, které sehrálo v příběhu významnou roli.

Něco ke knize

Zdroj
Vítejte v malé vesnici na ostrůvku Little Tall, kde se každý zná s každým. Zde žije i pětašedesátiletá Dolores Claiborneová, která to v životě neměla vůbec lehké. Naopak, její život byl těžký a plný útrap. V tomto momentě sedí na policejní stanici, kam se dobrovolně vydala, aby policii přesvědčila, že nemá se smrtí Very Donovanové, kde pracovala jako služebná a zdědila po ní majetek, nic společného.

Dolores začíná vyprávět svůj životní příběh, ve kterém nechá nahlédnout i do svého nepovedeného manželství s alkoholikem Joem St. Georgem, po jehož smrti se zřekla společného příjmení. Vypráví i o vztahu mezi ní a Verou, která byla největší mrchou v okolí. Během celého příběhu vyplouvají na povrch všechny křivdy, tajemství a kostlivci ukrytí ve skříni.

Moje hodnocení a dojmy

Zdroj
Hned na první stránce je jasné, že kniha se ostatním Kingovým dílům vymyká. Vlastně ne jen jeho dílům, ale celkově většině knih. Nejde ani tak o příběh, ale o styl psaní. Celá kniha je jeden dlouhý monolog. Žádné kapitoly, ale opravdu jen přes dvě stě stran jednotného textu. 

Chvilku mi trvalo, než jsem si na tento styl zvykla. Je to vážně neobvyklé a vadilo mi, že pokaždé musím knihu zavřít bez dočtení kapitoly, prostě někde během vyprávění. Zvyknout si ovšem na to dá, pak už se kniha čte lehce a naprosto Vás pohltí.

Rozhodně se tu ale Stephen King nezapře. Jeho poutavý styl psaní nechybí ani v téhle jednohubce. V Dolores Claiborneové je naprostá absence nadpřirozených prvků, ale to vynahradí někdy až přílišná syrovost a dramatičnost, kterou dokázal vydolovat z obyčejného života jedné ženy.

Dolores Claiborneová je normální žena, která žije na vesnici, kde se každý zná s každým, přesto některá tajemství zůstávají za zavřenými dveřmi jednotlivých domácností. To platí třeba o jejím manželství. Nikoho by nenapadlo, že alkoholický manžel nejde pro ránu daleko. Když se ale začne jednat o děti, probudí se v Dolores temnější já. Každá matka pro své dítě udělá cokoliv.

I když by měl příběh objasnit smrt Very Donovanové, kde Dolores pracovala jako služebná, větší část příběhu je věnována spíše soukromému životu. Samozřejmě ale Dolores vypráví i o své práci a o jejím vztahu mezi ní a Verou. I když Vera byla nesnesitelná ženská, mezi oběma ženami se začal vytvářet až přátelský vztah. Během vyprávění se všechny dílky dávají dohromady.

Určitě se tahle kniha nedá srovnávat s takovými skvosty jako Řbitov zvířátek, Osvícení, Prokletí Salemu, nebo třeba s Misery. Přesto příběh určitě není špatný a dokáže vtáhnout do děje. 

2 komentáře:

  1. Stephena Kinga teda môžem! :) Túto knihu som ani nepoznala ale učite si ju zoženiem :)
    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat