Follow Me @Charmedka

23.01.17

Jamie McGuire - Prozřetelnost

Spisovatel: Jamie McGuire 
Originální název: Providence
Série: Prozřetelnost
Díl: 1.
Počet stran: 432
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Strhující paranormální romance plná napětí. V městečku Providence se studentka Nina Greyová dostane do ohniska války mezi nebem a peklem. Dívka, otřesená náhlou smrtí svého otce, se s Jaredem Ryelem seznámí úplnou náhodou... nebo si to aspoň myslí. Přestože ji ten pohledný a trochu tajuplný mladík přitahuje, Nina je vůči němu podezřívavá. A když se začnou rojit otázky bez odpovědí, Jared riskuje všechno, aby si udržel ženu, nad kterou má bdít – a prozradí jí tajemství, o němž přísahal, že je bude chránit...

Něco ke knize

Nina Greyová pochází z lepších poměrů, avšak stále je to obyčejná a milá vysokoškolačka. Momentálně se ale musí vypořádávat se smrtí svého otce, který pro ni byl vším. Prožívá těžké chvíle, ve kterých ji ale pomáhá škola a hlavně přátelé.

Přesto se naskytne den, kdy je psychicky na dně a právě v tento den potká záhadného Jareda. A od té doby na něj naráží každou chvíli. Nezná ani jeho telefon, ale on se objeví vždy, když je Nina v nebezpečí, což je poslední dobou často, jako kdyby problémy přitahovala. Ninu trápí hned několik otázek - kdo je Jared, sleduje ji a co skrýval její otec?

Moje hodnocení a dojmy

Sérii Prozřetelnost jsem chtěla šíleně dlouho a když jsem si ji konečně pořídila, další dobu trvalo, než jsem se k ní dostala. Konečně ten čas nastal a i když nemá kdoví jaká hodnocení, čekala jsem docela hodně, i když absolutně nechápu proč.

Čekala jsem ovšem něco jiného, než co se mi dostalo. Ještě jsem nenatrefila na andělskou sérii, která by mi sedla a bohužel i tady budu kritická, i když podle anotace zněla kniha vážně lákavě. Je docela znát, že se jedná o prvotinu, kterou Jamie McGuire napsala.

Nora je celkem sympatická postava, i když podle chování a vyjadřování na mě působí mladší, než jako vysokoškolačka. Sem tam jedná nelogicky a hodně naivně, ale je to milá a hodná holka, kterou jsem si celkem oblíbila.  Jared ovšem byl na facku, jeho chování a komunikace mě naprosto vytáčely. Bývá výbušný a má dojem, že může rozhodovat o všem. Postupně se ale polepšuje a tak nekončí na seznamu nesnesitelných postav.

Ovšem mnohem větší problém jsem měla s Ryanem, což je kamarád a zároveň další nápadník Nory. Ryan na mě působil jako schizofrenik. Pokaždé tvrdí něco jiného, co pár minut, to obrat o sto osmdesát stupňů. Výbornou postavou je ale Claire, mladší sestřička Jareda, která ale rozhodně nepotřebuje vodit za ručičku, bez problému si poradí s partou chlapů. Může působit až necitelně, ale rozhodně taková není, navíc její urýpanost a ironie nemají chybu.

Prozřetelnost má být paranormální romance, avšak toho paranormálna tam je naprosté minimum. Příběh je primárně zaměřen na vztah mezi Ninou a Jaredem. Romance mám ráda, ale zde toho bylo až moc a v knize byla absence pořádné akce, napětí a propracovanějšího děje.

Očekávala jsem knihu o boji mezi nebem a peklem a nic takového se mi skoro nedostalo. Čte se ale dobře a i když má přes čtyři sta stran, stránky se otáčejí téměř samy. Doporučila bych ji mladším čtenářům.

1 komentář: