Follow Me @Charmedka

14.01.17

Danielle Trussoni - Angelologie

Spisovatel: Danielle Trussoni
Originální název: Angelology
Série: Angelologie
Díl: 1.
Počet stran: 424
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Andělé a lidé kdysi zplodili potomky – a bylo to zlé plémě, které zatratil sám Bůh. Jenže oni stále žijí mezi námi… Evangeline byla malou dívenkou, když ji její otec přivedl do kláštera sv. Růženy. Zde žije tichým životem řádové sestry, dokud nedostane dopis s podivnou žádostí. Kdosi pátrá po šedesát let staré korespondenci mezi matkou představenou a slavnou mecenáškou Abigail Rockefellerovou. Ukáže se, že za druhé světové války podporovala skupinu angelologů spojených s klášterem pátrajících po mocných a zákeřných potomcích padlých andělů. Evangeline odhaluje po tisíciletí zuřící boj mezi andělskou rasou Nefilim a angelology, mezi které patřili i její rodiče. Neobvykle vysocí, krásní a zločinní Nefilim se od počátku civilizace pohybovali v zákulisí historie a usilovali o opětovné získání své bývalé moci. Percival Grigori je jedním z nich, pomalu však umírá na záhadnou nemoc. Je klíčem k jeho uzdravení lyra mytického Orfea, po které pátrají celé generace angelologů? Dokáže ho Evangeline zastavit, než svou strašnou sílu obrátí proti lidstvu? A zatím hluboko v jeskyni v nepřístupných bulharských horách dlí praotcové zlovolných andělů. Jejich smrtonosná záře proniká klecemi, v nichž jsou uvězněni tisíce let, a jejich hněv se stupňuje…

Něco ke knize

Zdroj
Mladá žena Evangeline žije poklidný život řádové sestry v klášteře v New Yorku. Její denní program spočívá v modlení a odmítání žádostí o studium kláštěrních sbírek. Každodenní stereotyp naruší až dopis s žádostí o desítku let starou korespondenci, která údajně probíhala mezi matkou představenou a mecenáškou Abigail Rockefellerovou.

Na první pohled nevinná žádost strhne lavinu událostí, která Evangeline změní život. Zdá se, že tento svět neobývají pouze lidé, ale i zlí a bezcitní potomci andělů a lidí, kteří se nazývají Nefilim. Jednou z nich je i bohatý Percival Grigori, který má ale záhadnou nemoc a místo nesmrtelnosti pomalu umírá. Pomoci by mu mohla andělská lyra, po které tisíce let pátrají angelologové.

Moje hodnocení a dojmy

Recenzi na tuhle knihu jsem odkládala strašně dlouho a nejraději bych ji odložila úplně. V knihovně mi Angelologie ležela neskutečně dlouho a vůbec se mi do ní nechtělo. Je to totiž pořádná bichle, hodnocení nijak úžasné nemá a mě téma andělů v knihách moc nebaví.

Nakonec jsem po ni sáhla a s jistou obavou se do ní pustila. Něco tak příšerného jsem hodně dlouho nečetla. Asi na sté stránce jsem už měla pocit, že život je příliš krátký, kor když těch sto stran jsem četla snad týden.

Zdroj
Děj vychází z knihy Henochovy a Genesis, ve které se píše, že andělé byli tak omámeni krásou lidských žen, že ti vcházeli k ženám lidským a ženy jim rodily. Právě ze spojení lidským žen a andělů vznikla rasa Nefilim. Napůl andělé, kteří jsou ale zákeřní a naprosto bez citu.

I samotná angelologie není výmysl. Je to starobylá nauka o andělích. Co se týče tohohle, tak autorka si jistě dala spoustu práce, aby kniha měla reálné základy. Je to obdivuhodné, jenže prezentováno tak, že máte pocit, že čtete odbornou literaturu.

Během čtení jsem měla neustále dojem, že jsem sáhla po encyklopedii s biblí dohromady, než fantasy románu. Autorka se až moc do detailu zaměřila na popisy. Kniha má přes čtyři sta stran, ale toho hlavního děje je tam naprosté minimum. Každou chvíli se i vrací do minulosti a čtenář se dovídá podrobnosti z dětství snad všech postav.

Děj je složitější, což by nebyl takový problém, ale těch detailů je tam tolik, že jsem byla neustále zmatená a v jednom kuse ztracená. V knize je navíc naprostá absence jakéhokoliv humoru, emocí a kniha působí strašně depresivně.

Měla jsem dojem, že to v životě nedočtu. Od úplného odpadu knihu zachránil konec, ve kterém se konečně začalo něco dít. Ale i přesto vůbec nemám chuť pouštět se do druhého dílu. Angelologie je jedna z nejhorších knih, které jsem četla.

6 komentářů:

  1. Žádnou knihu s motivy andělů jsem nečetla. Tahle kniha by asi nebyla ani mým šálkem kávy, soudě jen podle tvé recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to nejhorší kniha, co jsem loni četla.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, zase jsem se jednou pobavila u pořádně kritické recenze :) Téma andělů mě v knihách také moc neláká, proto mě ani Angelogie nikdy moc nezaujala. Asi je vidět, že jsem o nic nepřišla a pouštět se do ní raději nebudu :) Život je krátký a času na čtení špatných knih málo :)
    Za sebe mohu doporučit jen jednu andělskou knihu a to Vzpouru andělů, ta docela překvapivě ušla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu vůbec neznám, ale mrknu, i když už se asi andělům budu vyhýbat.

      Vymazat
  3. Myslim, ze jsem knihu videla ve vyprodejich nebo tak neco. Koukala jsem na ni a anotaci a vubec me to nenadchlo. A to hodnoceni.

    OdpovědětVymazat