Follow Me @Charmedka

11.01.17

Joe Hill - Vánoční říše

Spisovatel: Joe Hill
Originální název: NOS4A2
Počet stran: 666
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.

Něco ke knize

Zdroj
Vánoční říši nenajdete na mapě, ale je skutečná, vedou tam tajné ulice a doveze Vás tam starý Rolls-Royce typu Přízrak, za jehož volantem sedí Charlie Manx, který má zálibu v malých dětech. Vyhledává ty týrané a zanedbávané či takové, u kterých to hrozí a ty pak odveze s sebou. Ve Vánoční říši jsou všechny děti šťastné, Štědrý den je každý den a ke snídani dostávají děti denně kakao a rozbalují dárky.

Osmiletá Victoria McQueenová má také zvláštní schopnost. Když nasedne na své kolo, polorozpadlý most Zkratka ji zanese na kteréhokoli místo a ona tak může najít ztracené věci, osoby či zvířata. Jak ale roste, její rodina se rozpadá a pubertální Vicky chce najít problémy. Zkratka ji zanese až do domu Charlieho Manxe.

Victorii se podaří uniknout z jeho spárů. Nyní je dospělá a má vlastní rodinu. Na vše se snaží zapomenout, byla to jen dětská fantazie, která se ale začíná znovu projevovat. Charlie Manx totiž nezapomněl a má vyhlédnutou další oběť - Victorinina syna.

Moje hodnocení a dojmy

Vánoční říši jsem si chtěla přečíst v momentě, kdy jsem si všimla, že vychází. Mohly za to nejen blížící se Vánoce, během kterých si ráda přečtu vánoční příběh, ale i moje slabost pro horory, kterým měla Vánoční říše být. 

Když jsem navíc zjistila, že Joe Hill je synem samotného mistra hororu Stephena Kinga, stala se z Vánoční říše kniha, po které jsem opravdu začala toužit. Stephen King je totiž můj nejoblíbenější spisovatel a dát šanci jeho synovi, je téměř až povinnost. Když jsem knihu dostala k Vánocům, byla jsem nadšená a rozhodně jsem neměla v plánu na její přečtení čekat celý rok do dalších Vánoc.

Zdroj
Velkým plusem knihy jsou samotné postavy a to nejen ty hlavní, i vedlejší stojí za pozornost. Jejich charaktery jsou tak dokonale propracované, že při čtení téměř ožívají a Vy si k nim vybudujete vztah, ať už kladný či záporný.

Victoria mi jako dítě byla sympatická, ale čím více dospívala, tím více byla na facku. Z roztomilé holčičky se stala protivná puberťačka a nakonec alkoholička, jejíž život je v troskách a to i přesto, že má vše, po čem by mohla toužit - milujícího manžela a skvělého syna. Setkání s Manxem ji ovšem zcela psychicky zničilo.

Charlie Manx je jasný psychopat, který si ovšem myslí, že vše dělá pro dobro dětí a tím pádem sám sebe jako zrůdu nevidí. Vždyť které dítě by si nechtělo celý den hrát, jíst perníčky, pít kakao a zpívat koledy?!

Kniha je psána hned z několika pohledů, tím pádem se čtenář i lépe do postav vžije. Přiznávám, že i přesto jsem si zpočátku u Victorie nebyla jistá, zda se nejedná jen o fantazii malé holky a právě i tohle napětí mě hrozně bavilo.

Kniha má úctyhodných 666 stran, všimněte si toho super čísla. Docela jsem se obávala, aby kniha neměla hluchá místa. Samozřejmě se nedá při tomto počtu udržet tempo, ale rozhodně jsem se na žádné straně nenudila. I když je některá kapitola méně dějově zajímavá, nakonec všechny dílky a detaily do sebe zapadají a i tyhle kapitoly Vás nutí číst, aby jste se dozvěděly, jak děj bude pokračovat.

Joe Hill se hodně potatil a jsem za to velmi ráda, jelikož King má nástupce, který může časem převzít řemeslo. Jsem ráda, že Joe Hill jde ve stopách svého otce a nesnaží se na 100% odlišit, naopak, King se tam nezapře. Vánoční říše rozhodně není pohádka, je pořádně syrová a naprosto bez cenzury, což bývají i Kingovy knihy. Je těžké nesrovnávat, ne-li zcela nemožné.

Vánoční říši jsem přečetla během čtyř dnů, děj plynul tak rychle, stránky se otáčely v podstatě samy a najednou byl konec. Joe Hill stvořil naprosto úžasný svět plný koled, mrtvých dětí, telefonátů ze záhrobí, výborného záporáka, který se ani záporákem být necítí a pochvaluji si perfektní hororový konec, který jsem si maximálně užila. Sice nedávám všech pět hvězdiček, ale rozhodně jsou to lepší čtyři a hodlám si pořídit i další knihy a už teď se těším, až se do nich pustím.

Žádné komentáře:

Okomentovat