Follow Me @Charmedka

24.10.16

Sarah J. Maas - Dvůr trnů a růží | RC review

Spisovatel: Sarah J. Maas
Originální název: A Court of Thorns and Roses
Série: Dvůr trnů a růží
Díl: 1.
Počet stran: 440
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství:CooBoo
Vazba knihy: Brožovaná
Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Něco ke knize

Zdroj
Doba, kdy lidé byli pouhými otroky mocných víl, je dávno pryč. Po sepsání Úmluvy je svět rozdělen na dvě části - sever patří vílám a jih obývají lidé. Tyto dva světy jsou rozděleny neviditelnou zdí, která se nepřekračuje.

Blízko hranic stojí vesnička, ve které žije Feyre se svými dvěmi sestrami a otcem. Na smrtelné posteli své matce slíbila, že se o rodinu postará a tak ji nezbývá nic jiného, než snášet sestry, které se zasekly v lepším životě a otce, který naopak život vzdal. Chudoba, zima a hlad jednoho dne zavede Feyre na lov až do hlubokého lesa, kam by se jinak nevydala. Kromě laně narazí i na vlka, kterého se jí povede zastřelit, avšak brzy se to ukáže jako osudová chyba.

K Feyre domu vtrhne rozlícený netvor, který za zabitého přítele žádá náhradu, samotnou Feyre, kterou vezme s sebou do říše do víl, na Jarní dvůr. Zde Feyre začíná žít nový život a i když se zpočátku vzpouzí, pomalu pociťuje, že její únos se stal spíše spásou. Proto ji nemůže být jedno nákaza, která se šíří světem víl.

Moje hodnocení a dojmy

Miluji převyprávění klasických příběhů jako je třeba Alenka v říši divů, Popelka či právě Kráska a zvíře. Na knihu jsem se hodně těšila, upoutala mě nejen překrásná obálka, ale i anotace. Skleněný trůn jsem od autorky sice nečetla, ale jeho kladným recenzím se nedá uniknout, takže jsem věřila, že Dvůr trnů a růží mě okouzlí.

Kniha je pěkná bichle, má přes čtyři sta stran a já se většinu těch stran strašně nudila. Vůbec se mi nedařilo se začíst. Kniha se mi četla neuvěřitelně špatně, takhle dlouho jsem u knihy nebyla zaseklá ani nepamatuji. Vůbec mi nedělalo problém knihu zavřít, naopak spíše byl problém ji zas otevřít.

Feyre je jako hrdinka ale sympatická. Velmi jsem ocenila, že se nejednalo o žádnou hloupou puberťačku, která si myslí, že se kolem ní točí celý svět. Naopak Feyre je vyspělá a kvůli životu, jaký vede, se z ní stala statečná, rozumná a skromná holka, která se umí postarat nejen o sebe, ale i o rodinu, která ji nedokáže docenit.

Ani hlavní víly nebyly špatné. S Tamlinem jsem žádný problém neměla a jeho přítelem Lucienem už vůbec, ten mi snad sedl ještě více. Líbila se mi jeho odtažitost a suchý humor. Příběh Krásky a zvířete zná snad každý, takže je naprosto jasné, kam celý příběh bude směřovat. Avšak sbližování Feyre a Tamlina je hodně pozvolné. Rozhodně se nejedná o náhlé a obrovské vzplanutí, hrdinové kolem sebe chodí spíše po špičkách.

Začetla jsem se až hodně za půlkou, kdy kniha začala být konečně pořádně akční. Nejvíce se mi líbil konec s úkoly a přesladkou zamilovaností postav. Sarah J. Maas sice stvořila krásný svět plný nadpřirozených bytostí, setkání s nimi mě bavilo, ale jinak se mi kniha opravdu špatně četla.

Hodnocení není vůbec jednoduché a dlouho jsem nad ním přemýšlela. Dvě hvězdičky jsou málo, ale tři mi zas přijdou moc. Asi jsem čekala víc, než se mi dostalo. Pokračování si určitě přečtu a budu doufat, že mě chytí více než první díl.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
knihcentrum.cz

5 komentářů:

  1. Mně osobně tahle kniha taky nechytla, docela dost mě zklamala, protože vím, že Sarah to umí líp (Skleněný trůn zbožňuju!). Ale ona je proslulá tím, že se díl od dílu zlepšuje, takže se na další díl stejně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněný trůn jsem nečetla a i když mě tahle kniha nechytla, určo si trůn chci přečíst.

      Vymazat
  2. Když je kniha bichle o 400 stranách, tak už si čtení rozmýšlím, ale pokud je to 400 stránková nuda, tak je někde něco špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé, i větší bichle se čtou skvěle, ale tahle bohužel ne.

      Vymazat
  3. Tak to je zajímavé :) Já se naopak začetla už od prvních stran a dlouho se mi nestalo, že by mě kniha tak vtáhla. Teď už mám rozečtený druhý díl v angličtině. Ale alespoň, že ten konec tě bavil!

    OdpovědětVymazat