Follow Me @Charmedka

21.10.16

Movie tip: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti


Anotace: Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná "podivnost" může zachránit jeho nové přátele.

Vím, že to píšu téměř u každého filmu, ale i Sirotčinec slečny Peregrinové byl pro mě dlouho očekávaným filmem. Rozhodně jsem měla v plánu na něj zajít do kina. Nemile mě ale překvapilo, že 3D verze dává pouze ve tři odpoledne, což je nesmyslný čas. Proto jsem se smířila s 2D a myslím, že to i stačilo.

Před pár měsíci jsem se pustila do knižní předlohy, abych měla knihu přečtenou ještě před filmem. Bohužel musím říct, že to byla velká chyba. Kniha se mi líbila, avšak na druhou stranu byla pro mě i velkým zklamáním, jelikož jsem očekávala něco naprosto jiného.

Od filmu jsem tedy už věděla, co čekat a když jsem zjistila, že se režie ujímá Tim Burton, těšila jsem se. Tim Burton je pro mě vůbec nejlepší režisér, jeho filmy miluji a věřila jsem, že film bude pecka, stejně jako většina jeho filmů. Po prvních reakcích na film přišly ale obavy.

Hodnocení má sice super, ale spíše od diváků, kteří předlohu nečetli. Samozřejmě se nedá očekávat, že film bude věrnou kopií knihy. Je mi jasné, že filmová zpracování se kolikrát liší a beru to, ale jsou změny, které zkrátka někdy hodně vadí.

Udělat z doktora Golana doktorku Golanovou, s tím nemám větší problém, je to podle mě drobnost. Ale zaměnit schopnosti hlavních postav, to už mi přijde jako velká změna, která mi vadí. Ve druhé půlce filmu je ale jasné, proč se tak Tim Burton rozhodl. 

Z knižní trilogie vznikl jeden film, který má celkem totožný začátek, ale druhou půlku filmu si Tim Burton vymyslel a přizpůsobil podle sebe. Začátek mě moc nechytl, přišel mi takový nemastný neslaný, hodně neosobní a poměrně rychlý. Při objevení sirotčince se ale divák dostane do fantasy světa, vizuálně to vypadá nádherně a efekty jsou moc povedené.

Ta druhá půlka byla hodně akční, možná až moc. Přišlo mi to překombinované a bitva s kostrami? To mě vyloženě otrávilo. Sice to působilo malinko zábavně, Honza se vyloženě bavil, ale na druhou stranu to tam nemělo co dělat.

Kniha je spíše příběhem pro mladší čtenáře. Na filmu oceňuji hned několik děsivých scén, které z pohádky pro děti udělaly horor pro dospělé. Tohle se mi líbilo, stejně jako Samuel L. Jackson, který je rozhodně nejlepší postavou v celém filmu. Filmografii Evy Green téměř neznám, ale jako slečna Peregrinová vypadala úchvatně.

Myslím, že kdybych knihu nečetla, film by mě okouzlil mnohem více. Takhle jsem nebyla vůbec napnutá a ještě mi vadily rozdíly. Určitě se na film někdy ráda podívám znovu a třeba se mi napodruhé bude líbit víc.
Hodnocení: 3*

Viděly jste film? Líbil se Vám?
A četly jste knihu?

2 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Na Sirotčinec se zrovna dnes do kina chystám, doufám že nezklame :)

    OdpovědětVymazat