Follow Me @Charmedka

07.06.16

Erika Johansen - Královna Tearlingu | RC review

Spisovatel: Erika Johansen 
Originální název: The Queen of the Tearling
Série: Královna Tearlingu 
Díl: 1.
Počet stran: 432
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných.





Něco ke knize
Zdroj
Kelsea strávila celý život v izolaci před světem, žila v lesích u svých pěstounů, kteří ji připravovali na život budoucí královny Tearlingu. Kelsee je právě devatenáct, neoplývá krásou jako její předci, má buclaté tváře a obtloustlou postavu, ale je to právě ona, kdo má sesadit z trůnu svého strýce Thomase a stát se právoplatnou královnou.

Společně se svými gardisty se vydává do Tearlingu, na její hlavu je ovšem vypsána odměna a bude velmi obtížné nepřijít o život. Jak se blíží k cíli, zjišťuje, že království je v katastrofálním stavu a podrobeno Rudé královně ze sousedního království, které je ročně odvádění několik tisíc otroků. Kelsea si bude muset získat nejen důvěru, udržet se naživu, ale nejspíše se připravit na válku.


Moje hodnocení a dojmy
Zdroj
Když kniha vyšla, tak mě vůbec nelákala. Přiznávám, že jsem člověk, který hodně dá na obálku a tahle se mi vůbec nelíbila, takže mě kniha nechávala naprosto chladnou. V poslední době se ale Královně Tearlingu nedá utéct, přijde mi, že je všude. A když už jsem četla několikátou pozitivní recenzi a tolik doporučení, kniha mě začala lákat. Když jsem se navíc dozvěděla, že by se měl chystat film, bylo jasné, že knihu si chci také přečíst.

Bohužel už od začátku mi bylo jasné, že až tak super to nebude a tenhle pocit jsem měla furt, i když jsem si řikala a doufala, že se to zlepší. Začnu největším pozitivem knihy a tou je samotná Kelsea. Nejedná se o prvotřídní krásku, je při těle a když si ostříhá vlasy, vypadá jak kluk. Její vzhled mě překvapil, jelikož by ji měla hrát Emma Watson, která je štíhlá a za mě moc hezká, takže na tohle jsem velmi zvědavá.

I když neoplývá žádným šarmem, miluje knihy a je velmi inteligentní, je soucitná a spravedlnost jí je nadevše. Samé kladné vlastnosti, k tomu si připočtete, že jako první královna se nebojí vzít meč do ruky a sama bojovat. Kelsea mi opravdu sedla a též její gardisté, kteří knize dodávali humor.

Dalším plusem by mohl být originální příběh, zrovna u něj jsem ale lehce na rozpacích. Příběh se odehrává v době po Překročení, což v knize nebylo moc vysvětleno, ale na mě to působí jako budoucnost akorát s tím rozdílem, že místo aby se lidstvo hnulo vpřed, tak naopak udělalo pořádný krok dozadu. Měla jsem za to, že příběh se bude odehrávat někde ve středověku, kam by mi prostě královna nejvíce seděla. Jenže v knize je zmínka o elektronických knihách, které dříve bývaly, na černém trhu se dá dokonce sehnat heroin, na mě to zkrátka působilo zvláštně.

Také mě překvapilo, že kniha nebude určená vyloženě pro mládež, jelikož je hodně vulgární a brutální. Některé detailní popisy byly opravdu nechutné a autorka se neskutečně vyžívala v pedofílii.

Co mi hodně kazilo dojem ze čtení, tak chyby, kterých bylo opravdu hodně. Podle mě Yoli je kvalitní nakladatelství a takovéhle překlepy bych čekala úplně u někoho jiného. Samozřejmě se stane, že nějaká ta chyba uteče, ale zde toho bylo vážně hodně.

Ono to vypadá, že se mi kniha vůbec nelíbila, ale tak to není. Jen jsem asi prostě čekala více. Nenudila mě, postavy mi byly sympatické, svým způsobem to bylo zajímavé, ale měla jsem zřejmě příliš velká očekávání. Avšak pokračování si přečtu opravdu ráda, jelikož kniha byla zakončena dokonale a přímo to vybízí k přečtení druhého dílu.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na wishlistu, takže jsem sama zvědavá, jestli se k ní vůbec dostanu. Každopádně film plánuji 100% :)

    OdpovědětVymazat
  2. zrovna rozecitam pokracovani, tak mi pomohlo osvezit si u tebe jednicku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Do nej sa idem zrovna pustiť, tak som zvedavá a docela sa bojím, lebo som čítala veľa protichodných reakcií :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já byla z prvniho dilu nadsena, to spis druhy dil me zklamal a uz se mi tak nelibil :-(

    OdpovědětVymazat