Follow Me @Charmedka

27.04.16

Stephen King - Žhářka | RC review

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Firestarter
Počet stran: 424
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 1980
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Brožovaná

Případy zažehování ohně vůlí (pyrokineze) zaměstnávají mysl laiků i odborníků na celém světě a není divu, že záhadný úkaz neunikl ani pozornosti Stephena Kinga. Jeho román Žhářka (poprvé vyšel v roce 1980) o dívce obdařené tímto „divokým talentem“ vychází ze skutečných událostí. „Náš svět je sice osvětlený miliony zářivek a neonů,“ říká mistr hororu, „ale stále má svá temná zákoutí a znepokojivé trhliny. Doufám, že jsem čtenářům připravil vzrušující chvíle.“

Něco ke knize
Před mnoha lety, ještě na vysoké škole, se Andy se svou budoucí manželkou zúčastnil testování nové drogy P-6. Testování mělo být zcela bezpečné, ale na všech testovaných subjektech zanechalo vážné následky. Někteří zemřeli, jiní se zbláznili a zbytek získal různé schopnosti. Andy ovládá mentální dominanci, může lidi ponouknout, jak sám říká, ale každé takovéhle ponouknutí ho stojí spoustu sil.

Po mnoha letech od testování je Andy se svou osmiletou dcerkou na útěku. Malá Charlie se narodila se schopností pyrokineze. Jako menší ji nezvládala ovládat, stačil malý impuls a v místnosti se značně oteplilo. I když už svoje schopnosti má více pod kontrolou a sama se jich děsí, vládní organizace Dílna ví, jak nebezpečná Charlie může být a chce ji dostat do svých laboratoří.

Dílna nezná slitování a pro získání talentovaného dítěte je ochotná i zabíjet.


Moje hodnocení a dojmy
Může obsahovat spoilery!
Když se mě někdo zeptá na nejoblíbenějšího spisovatele, bez rozmyslu odpovídám Stephen King. Ale samozřejmě i u něj se najdou knihy, které naprosto miluji, ale i ty, které pro mě nejsou úplně dokonalé. Od Žhářky jsem očekávala hodně, podle mě patří mezi ta známější díla a ještě ke všemu má vysoké hodnocení.
 
Čekala jsem něco na způsob Carrie. Dívka, možná lehce šílená, která ovládá určité schopnosti a ty se jí občas vymykají kontrole a kvůli tomu je nebezpečná pro své okolí. Ač si jsou díky nadání malinko podobné, příběh je to úplně jiný, bohužel.

Prvních asi sto stran jsem se vůbec nemohla začíst, naprosto mě to nebavilo. Některé kapitoly se týkaly útěku Charlie s jejím otcem, ty byly poměrně fajn. Obě postavy jsou sympatické, otec s dcerou mají mezi sebou hezký vztah a Andymu jde hlavně o to, aby svojí malou dcerku zachránil. Párkrát Vás ve vzpomínkách vezme do minulosti, aby jste vůbec zjistili, jak ke svým schopnostem přišli a co se stalo.

Další kapitoly byly věnovány agentům z Dílny, ty byly naprosto příšerné. Nudilo mě to a já neměla chuť číst dál. V druhé polovině knihy sice začaly tyto kapitoly být čtivější, ale ve většině případů obsahovaly hlavně samé výpočty a postupy dalšího testování.

Od knihy jsem očekávala více plamínků, nekontrolovaných požárů a celkově více akce. Ta kniha postrádá veškeré napětí a žádnou větší akcí moc neoplývá
 
V knize najdete v podstatě jen dva větší požáry, které Charlie založí. Sice tyhle scény za to stály, i Andyho ponouknutí nebylo vůbec špatné, to mě ve druhé polovině bavilo, ale nestačilo mi to. Kniha má přes čtyři sta stran, je zbytečně zdlouhavá, na takhle tlustou knihu je tam toho podstatného a zajímavého hrozně málo.

Navíc ač je Charlie hrozně sympatická, rozhodně bych ji netipovala na osmileté děcko. Přemýšlí mnohem vyspěleji, vyjadřuje se až dospěle. Možná za to může to, že není normální dítě a dětství tráví na útěku, ale malinko dítěte by v sobě mít mohla.

Takhle to vypadá, že kniha je naprotsto příšerná, to určitě není, ale oproti jiným Kingovkám je tohle slabota. Je to moc zdlouhavé, málo akční. Určitě bych ji nedoporučila jako seznámení s Kingem, rozhodně to umí líp. Tohle je průměr v jeho tvorbě.

Moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

3 komentáře:

  1. Ahoj Charmedko! Stephena Kinga znám, ale Žhářku jsem od něj nečetla, ba ani jsem o ní neslyšela :). Z tvé recenze mě kniha moc zaujala :).

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, jak rozdílný vkus lidé mají. Souhlas, že na nejoblíbenějšího autora bych bez váhání řekla Kinga, ale třeba mně se Žhářka líbila daleko víc než Carrie. Hrozně jsem si oblíbila hlavní hrdinku, i když, jak říkáš, je na svůj věk hodně vyspělá. Jediné, co mi knize trošku vadilo byl ten až moc boom konec (stejně jako v Carrie). Tohle je prostě jediná věc, se kterou mám u Kinga malinko problém, za mě by v těch závěrech mohl trochu ubrat. Za ten čtenářský zážitek, který mi ale vždycky naservíruje, jsem mu to ochotná odpustit :)
    Měj se krásně a těším se na další recenze

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, chystám se s Kingem začít a díky Tobě vím, co rozhodně nevybrat jako první, i kdyby mě kniha někde náhodou praštila přes oči. Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat