Follow Me @Charmedka

14.04.16

Kiersten White - Nikdo není bez viny

Spisovatel: Kiersten White 
Originální název: Supernaturally 
Série: Paranormálové
Díl: 2.
Počet stran: 352
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011 
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná


V dalším dílu Paranormálů se opět setkáváme s Evií, která bude tentokrát kromě svých obvyklých problémů s vílami, upíry a Mezinárodní agenturou pro zadržování paranormálů řešit i problémy, které trápí spoustu dívek jejího věku. Podaří se jí se svými problémy poprat? A jak skloubí lásku k vodouchovi, školu a práci s paranormály? Stojí za útoky na Evii víly? A proč se ve městě objevují stále noví paranormálové a pozorují ji? I když jsou její rodinou přátelé a MAZP, zjistí Evie něco o svých rodičích? To vše se dozvíte ve druhém dílu s podtitulem Nikdo není bez viny. Paranormálové nabízí svět plný nebezpečí, ale i pevných přátelství. Prolínání nadpřirozeného a lidského světa rozhodně autorka neochudila o napětí a humor.


Něco ke knize
Evie začíná žít svůj vysněný, normální život mezi smrtelníky. Smrtelné řádění Vivian skončilo, její schopnost krást duše, ale přešla na Evie a ta si nyní musí dávat na svoje schopnosti pozor. Nový život ale není takový, jak si ho Evie představovala. S Leasem se vídám pouze o víkendech a ve škole ji rozčiluje učitelka na tělocvik.

Byt sdílí s upírkou Ariannou a i když se snaží s ní vycházet, není to vůbec lehké, vždyť dříve takové zatýkala a nyní má kolem sebe paranormálů až až, ať už doma či v práci. Když se proto s Evie spojí Raquel a požádá ji o spolupráci, Evie moc dlouho neváhá.

Sama si stanoví podmínky, práci bude brát jen takovou, kterou bude chtít a nechce cestovat vílími stezkami. Leasovi se tohle nelíbí a tak Evie jedná za jeho zády. Od doby, kdy vzala tuhle práci, ji ale jde neustále o život.

Moje hodnocení a dojmy
Po velmi podařené jedničce jsem se nadšeně vrhla na pokračování. Bohužel ale již od začátku to nebylo úplně ono a jak jsem otáčela další a další stránky, bylo mi jasné, že ani v průběhu se to nezlepší.

Problémem zde je normální život, do kterého se Evie snaží zapojit. Její běžné starosti se školou mě nebavily, neustále si stěžovala na tělocvik a mě to vadilo. Její dřívější život v agentuře byl rozhodně zajímavější. Lidské problémy mě nudily.

Přesto zde Evie může působit dospěleji. A také nerozhodněji. Leasovi v jednom kuse lhala a něco tajila. Vílu Retha nenávidí, ale zároveň se jí nedaří držet si od něj pořádný odstup. Evie byla hodně zbrklá, nerozhodná, prostě jako vyměněná. Na druhou stranu Leas začal být rozkazovačný a já se možná ani nedivím, že mu Evie raději pravdu tajila.

Druhý díl postrádá pořádnější děj. Sice se kniha četla stejně dobře jako předchozí díl, ale nebyla tolik svižná, ten děj tomu chyběl. Ovšem nepostrádala humor, toho zde bylo opravdu dost díky nové postavě Jacka. Jack je člověk, který je naučený žít ve vílích říších a je tedy vhodný pro cestování po stezkách.

Jack je hodně sebevědomý, škodolibý a rozhodně se mu nedá věřit. Zároveň to ale není nijak záporná postava. Bavil mě a myslím, že byl tím nejpozitivnějším na knize. Kniha nebyla špatná, ale rozhodně se nedá srovnat s prvním dílem, který se opravdu vydařil. Zde úroveň klesla.

1 komentář:

  1. Povedená recenze :) Tahle knížka na mě už delší dobu čeká na poličce :) Měla bych se do této série konečně pustit :) Ještě, že jsi mi to připomněla :)

    OdpovědětVymazat