Follow Me @Charmedka

15.03.16

Cecelia Ahern - Jak najít lásku | RC review

Spisovatel: Cecelia Ahern
Originální název: How to Fall in Love
Počet stran: 344
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Motto
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Pouhé dva týdny na záchranu života Christine a Adama svedl osud dohromady jedné zimní noci na starém mostě v centru Dublinu. Oběma život zasadil těžkou ránu, ale každý z nich ji řeší jinak – Adam chce skočit do řeky, kdežto Christine je připravená bojovat a přimět k tomu i neznámého nešťastníka. Ve vypjaté chvíli, kdy ho s nasazením všech sil drží nad vodou, s ním uzavírá šílenou dohodu – dokáže mu do jeho 35. narozenin, že život je vzácný dar, který mu ještě může přinést nečekané radosti. Má na to však velice málo času, protože okázalá oslava Adamova životního jubilea, na níž by měl převzít vedení rodinné firmy, o kterou nestojí, se koná již za dva týdny. Kromě toho jí pohledný tvrdohlavý muž dává ostentativně najevo, že se jejímu přesvědčování stejně nemíní podvolit. Přišel o vysněné zaměstnání pilota, milovaná dívka ho podvedla s jeho nejlepším přítelem a otec, s nímž ho pojí komplikované vztahy, umírá na rakovinu.

Christine se však nemíní vzdát a je odhodlaná vrátit Adama do života. Vrhá se do svého úkolu s plným nasazením, přestože kvůli tomu musí odsunout do pozadí svou práci. Čas však neúprosně utíká a Christine má dojem, že všechno vzala za špatný konec a že Adam svou hrozbu v den narozenin splní…

Život se skládá ze spousty chvilek, které se neustále mění a podobají se myšlenkám – mohou být příjemné, ale i nepříjemné…
Jsou to drahocenné poklady – někdy s vámi zůstávají déle, jindy okamžitě prchají pryč, ale každopádně mají obrovskou moc – můžete díky nim změnit názor, zachránit někomu život, ba dokonce najít lásku.

Něco ke knize
Christine se nějakou záhadou, možná vysmívajícím se osudem, stala během posledních pár dnů svědkem rovnou dvou pokusů o sebevraždu. Tím druhým pokusem je Adam, který chce skočit s dublinského mostu. Christine to ale nehodlá připustit, drží ho doslova nad vodou a uzavírá s ním sázku. Do jeho 35. narozenin mu dokáže, že život je krásný a rozhodně stojí za to žít.

Jenže oslava narozenin je už za pouhé dva týdny a Adam ji úkol rozhodně nehodlá ulehčit. Za dva týdny má převzít rodinnou firmu, o kterou absolutně nestojí a díky které přišel o vysněnou práci. Vztahy s otcem také nejsou vůbec růžové a navíc otec umírá na rakovinu. Nejhorší ale je, že přítelkyně ho podvedla s nejlepším kamarádem.

Christine miluje příručky a právě v jedné hledá způsob, jak užívat života. Musí Adama přesvědčit, že život za to stojí a ještě mu pomoci získat zpět svoji lásku. Jenže všechny její pokusy selhávají, z každé rady se stává katastrofa. Narozeniny se pomalu blíží a moc dobře to nevypadá.


Moje hodnocení a dojmy
Spisovatelka Cecelia Ahern patří mezi moje vůbec nejoblíbenější autory. Mám doma všechny její knihy, které u nás zatím vyšly a každá ta kniha je něčím zajímavá. Strašně dlouho od ní nic nevyšlo (nepočítám knihu S láskou, Rosie, kterou už mám pěkných pár let v prvním vydání s ještě jiným názvem) a proto když jsem si všimla knihy Jak najít lásku od nakladatelství Motto, byla jsem naprosto nadšená.

Do knihy jsem se pustila s velkým očekáváním a hlavně radostí, že konečně držím v ruce další její dílo. Hlavní hrdinka Christine trpí zřejmě nějakým spasitelským syndromem. Náhodou se ocitla u dvou pokusů o sebevraždu, což pochopitelně s člověkem zamává, ale ona si to bere hrozně osobně a opravdu má pocit, že všechny musí zachránit.

Adam je pravý opak, všechno hned vzdává. Na začátku mi lezl hrozně na nervy. Chtěl získat zpět svoji expřítelkyni, i přesto, co mu provedla a při té snaze neviděl, neslyšel. Určitě nebudu spoilerovat, když napíšu, že Christine se samozřejmě do Adama zamilovala, což je určitě jasné, ale on to naprosto neviděl. Nevšímal si toho, co Christine pro něj všechno dělá, byl neskutečně zaslepený a mě to pilo krev.

I když je Christine trošku praštěná a šíleně vlezlá - nastěhovala si do bytu naprosto cizího člověka a neustále mu byla za patami - byla mi sympatická. I Adama jsem si během čtení nakonec oblíbila a vedlejší postavy také nebyly vůbec špatné, hlavně sestry Christine. Ty knihu skvěle oživovaly.

Celý ten děj je hodně praštěný, ale na druhou je to strašně milá knížka. Není to typický romantický příběh, což je určitě příjemná změna. Kniha se četla velmi dobře, ale chvilkami působila malinko zdlouhavě, možná bych pár myšlenek Christine vynechala.

Kniha mě hodně bavila, je to příjemná oddechovka se sympatickými postavami, u které jsem se i hodně nasmála. Sice nepředčila moje oblíbené knihy od této autorky, ale je hodně vysoko. Doufám, že brzy vyjde něco dalšího.

Moc děkuji Albastros media za poskytnutí recenzního výtisku.

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Knihu mám doma taky a moc se na ni těším :-) Věřím, že to bude skvělá kniha a ta obálka je nádherná :-) Od Cecelie jsem prozatím četla jen S láskou, Rosie a Dívka za zrcadlem. Paní autorka skutečně umí vtáhnout do děje :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze :) Zní to dobře :) Na knížku se taky chystám, moc jsem od ní nečekala, ale teď jsem docela natěšená :)

    OdpovědětVymazat
  3. No jééé, tak to se těším, Ceceliu miluju!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Od autorky mám S láskou Rosie. Sice jsem ještě nečetla, ale něco mi říká, že si musím koupit všechny její knihy a hlavně je co nejdříve přečíst :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze :) Na tuto autorku se teprve chystám, ale snad se k ní brzy dostanu. Na všechny knihy slýchám samé chvalozpěvy, tak se moc těším :)
    Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat