Follow Me @Charmedka

08.02.16

Holly Black - Nejtemnější část lesa | RC review

Spisovatel: Holly Black
Originální název: The Darkest Part of the Forest
Počet stran: 336
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž...

Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?
 
Něco ke knize
Městečko Fairford je kouzelné a velmi nezvyklé. Vedle sebe tu žijí lidé a nadpřirozené bytosti. Víly ovšem nejsou nádherné a roztomilé bytosti, naopak, jsou to zákeřné a vraždící bestie. Obyvatele městečka sice tolerují, ale turisté či jako turisté se chovající obyvatelé jsou ve smrtelném nebezpečí. I přesto, že za posledních pár let několik turistů zmizelo či rovnou bylo nalezeno mrtvých, stále se sem sjíždějí a mají k tomu zajímavý důvod.

Tím důvodem je skleněná rakev, která leží v lese a v ní spočívá rohatý chlapec se špičatými uši. Jedná se o vílího prince, který už po staletí spí. I když se spousta lidí pokoušela rakev rozbít, nikomu se to nepovedlo. Hromady turistů, pořádané večírky a rohatý chlapec stále spí. Až jednoho dne...

Hazel s Benem jsou šestnáctiletí teenageři, kteří od mala pobíhali v lese, hráli si na rytíře a vyprávěli příběhy o chlapci s rohy. Oba snili, že jsou pravými rytíři a chlapec určitě není tak zlý, jako ostatní Lesní lidé. Jejich fantazie se jednoho stane skutečností, rakev je rozbitá a rohatý chlapec nikde.


Moje hodnocení a dojmy
Na knihu jsem byla zvědavá od doby, kdy jsem zahlédla, že jí má  nakladatelství Omega v plánu vydat. Upoutala mě obálka, temný název a především anotace. Sice jsem se bála toho, že kniha bude dětský příběh, ale odradit jsem se se nenechala. V nejhorším si přečtu pohádku.

Bohužel již od začátku to nebylo úplně ono. Velký problém jsem po prvních stránkách měla s hlavní hrdinkou Hazel. Sice je kniha zařazena v žánru Young Adult, ale hrdinka, která se v jednom kuse s někým oblizuje a bere to jako hru či co, mi opravdu nesedla. Spíše mi to vyloženě vadilo, naštěstí se to časem srovnalo a moje averze vůči ní klesla.

Dalším kamenem úrazu je čtivost. V knize je hodně chyb, ale horší je, že se kniha čte opravdu špatně. Netuším, zda je to špatným překladem, ale některé věty byly vyloženě krkolomné a celkově hodně nečtivé. Já se musela nutit, abych knihu otevřela, přitom jsem byla zvědavá, jak to bude dál, což si sice protiřečí, ale je to tak.

Příběh je zajímavý, i když lehce zmatený a překombinovaný. Rakev s rohatým chlapcem mě bavila, líbilo se mi, jak víly uzavírají dohody, byla v tom špetka romantiky a humoru, ale přesto nemůžu říct, že jsem nadšená. Od knihy jsem měla asi vyšší očekávání, čekala jsem více, i kdyby se jednalo o pohádku pro děti, ale tohle je zklamání. Taková ta hlavní zápletka byla nečekaná, na druhou stranu opět předimenzovaná a já nedokážu říct, zda se mi to líbilo, nebo naopak vůbec.

Z knihy mám hodně rozporuplné pocity. Něco bylo zajímavé, originální, ale nečtivost knize hodně ubrala. Věřím, že si kniha najde hodně příznivců, ale stejně tak odpůrců. Mě zklamala, autorku Holly Black ovšem nezavrhuji, Omega chystá její další dílo a já jsem hodně zvědavá, jaké bude.

Moc děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu si můžete zakoupit zde.

7 komentářů:

  1. Hezká recenze :) Vážím si Tvé upřímnosti. Tato kniha mě zprvu zaujala, stejně jak Tebe, ale po dlouhém uvažování jsem se rozhodla pro nějakou klasiku, která mě nemůže zklamat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to škoda, přemýšlím o jedné knize této autorky, která letos vyjde. Ale asi si počkám, co na ní řeknou ostatní, než si ji pořídím...

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :D Tuhle knihu mám také v plánu přelouskat, až se k ní jednou dostanu. I když už se taky trochu začínám bát, protože moje očekávání taky nejsou zrovna nejmenší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě minimálně zaujala obálka, který vypadá hodně dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knize jsem slyšela,ale nakonec jsem se rozhodla,že pro mě asi nn :/
    Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knihe som nepočula ešťe ale podľa recenzie môže byť super.NINAVE

    OdpovědětVymazat
  7. Musím přiznat, že už jsem od autorky nějaké knihy četla a její tvorba mi zkrátka nesedla. A podle Tvé recenze by to nejspíš u této knihy nebylo jiné. No, nic není pro každého :)

    Moc pěkně napsáno!

    OdpovědětVymazat