Follow Me @Charmedka

10.09.15

Tessa Gratton - Strážkyně krve

Spisovatel: Tessa Gratton
Originální název: The Blood Keeper
Série: Krvavé deníky
Díl: 2.
Počet stran: 368
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Pro Mab Prowdovou je krvavá magie stejně přirozená jako dýchání. Ale když jedno její kouzlo omylem probudí mocnou spící kletbu, magie se jí vymkne z rukou – a probuzená kletba ohrožuje jak ji, tak zcela nemagického chlapce Willa, s nímž se Mab postupně sbližuje. Stejně jako v pozoruhodném debutu Magie krve Tessa Grattonová umně propojuje záhady, romantiku a hrůzu a dává jižanskému gotickému románu novou svěžest.

Něco ke knize
Mab patří mezi krvavé čarodějnice, nedokáže si bez magie představit život, je zkrátka její součást. K magii jí přivedla její matka Josephine, Mab ale vychovávala babička Lyn a diákon Arthur v Růžovém domě. Právě po Arthurově smrti se Mab stát další diakonkou a udržovat svět magie v rovnováze. Před svou smrtí Arthur požadoval, aby se Mab zbavila růží, které rostou na dvorku. To se lehce řekne, ale růžový keř není jen tak obyčejný, Mab se proto pokusí růžového ducha spoutat do hliněného panáka, nad kterým se ztratí kontrolu.

Will je naopak úplně obyčejný kluk, který v létě zachránil svojí spolužačku před utonutím. Od té doby ho ale trápí noční můry a na psychické pohodě mu nepřidává ani smrt bratra. Když se jednoho dne rozhodne vydat k onomu jezeru, osud pro něj nachystá setkání s čímsi, co není člověk, ale tělo má z hlíny a listí. Willovi se to podaří zničit a díky panákovi potkává Mab. Will nemá tušení, že se zapletl do něčeho, co zná pouze možná tak z filmového plátna.


Moje hodnocení a dojmy
Po naprosto příšerném prvním dílu s názvem Magie krve jsem se musela hodně nutit do přečtení pokračování. Na druhou stranu jsem si říkala, že horší už to snad ani být nemůže. Co by nemohlo, Tessa Gratton má asi patent na naprosto pitomé příběhy a nepředstavitelnou fantazii.

Strážkyně krve volně navazuje na první díl, přesto myslím, že je třeba si Magii krve přečíst, aby jste pochopili určité detaily v knize. Pokud jste si zamilovali Sillu a Nicka z prvního dílu, párkrát se v ději objeví, takže vážně doporučuji nevynechat první díl. Vlastně doporučuji vynechat oba.

Mab je naprosto nesympatická postava. Sice chápu, že s magií vyrůstala a teď v podstatě bude hlavní čarodějka, ale její sebevědomí bylo tak obrovské, že nešlo si jí oblíbit. Je to nafoukaná, sebestředná holka, která si myslí, že snědla všechnu moudrost světa.

Naopak Will tak špatný nebyl, zkrátka obyčejný kluk, který se zničehonic připletl k magii a zpočátku o ní pochybuje, což je naprosto přirozená reakce.

I strážkyně krve je psána z více pohledů a objevují se tu deníkové zápisky z minulosti, které mě mimochodem bavily v prvním díle. Bohužel tady už nebyly tak čtivé, ale co se týče děje, tak jsou důležité, jelikož vše v závěru vysvětlují.

Až téměř ke konci jsem chtěla knihu hodnotit odpadem, je to prostě neskutečná blbost. Opět holka, která se řeže, k tomu panák z listí a pitomé kletby. Tahle série je za mě jedna z nejhorších, co jsem kdy četla a velmi doufám, že nebude mít pokračování. Jednu hvězdičku dávám za konec, který byl čtivější a trocha napětí se v něm také objevila. I když byl opět přeplácaný a já vrtělou hlavou, byl rozhodně nejčtivější za celou dobu knihy.

1 komentář:

  1. Skvělá recenze :) Teď aspoň vím, jaké knížce se radši vyhýbat :) I když možná si ji přeci jenom přečtu, protože ji mají v Levných knihách :D

    OdpovědětVymazat