Follow Me @Charmedka

21.09.15

Tentokrát to vyjde - Gilles Legardinier | RC review

Spisovatel: Gilles Legardinier  
Originální název: Ça peut pas rater
Počet stran: 448
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Marie si užila s muži víc trápení, než by jí bylo milé. Ale teď je rozhodnuta udělat všechno pro to, aby se role obrátily…

Zhroutil se vám už někdy vztah kvůli jedné jediné textovce? Ne chvilková známost, ale vážný vztah, který trval deset let a měl trvat ještě dlouho, nejlépe do smrti. Právě tohle se přihodilo Marii. A aby toho na ni nebylo málo, ve stejné době musí řešit problémy v práci, kde už nedokáže dál snášet podrazy úlisného šéfa.

Marie se ale nehroutí, pravý opak je pravdou. Pečlivě vyhodnotí příčiny všeho svého utrpení a dojde k závěru, že je vlastně jen jedna: muži. Vždyť s nimi má jenom samé trápení! Ale to teď musí skončit. Marie se rozhodla, že udělá všechno pro to, aby pro změnu trpěli oni.

A protože je nesmiřitelně upřímná, krásně potrhlá a akční k tomu, mají se muži v jejím okolí opravdu na co těšit. A čtenáři také, protože Gilles Legardinier znovu dokazuje, že humoristický román je přesně jeho literární parketa.

Něco ke knize
Marii život momentálně hází klacky pod nohy. Jako kdyby nechtěl, aby byla šťastná a jen se trápila. Když zjistí, že jí její dlouholetý přítel podvádí, je ochotná mu odpustit. Hugues to ale vidí jinak, chce, aby se Marie během pár dnů sbalila a odstěhovala. Horší už to snad ani být nemůže, až na to, že Hugues už svoji milenku bere oficiálně jako novou partnerku a hodlá s ní žít. To, že je kočka je už jen třešnička na dortu.

Ani v práci to nemá Marie zrovna růžové. Firma, ve které pracuje se zaměřuje na výrobu a prodej postelových matrací. Když tu začínala, byla to práce, kam se všichni těšili a kolegové, včetně šéfa byli jako rodina. Firmu ale odkoupil Deblais, který nastolil úplně jiný řád. Svoje podřízené téměř až terorizuje, podkopává jim nohy a spousta z nich se teď bojí o místo.

Marie nehodlá ale stát jen se založenýma rukama, tomu bastardovi Huguesovi to ještě pěkně vrátí, po deseti letech vztahu s ní přece nemůže jen tak zamést a ani nenechá, aby firma šla do kopru a její přátelé přišli o práci. Muži už jí ublížili dost, teď má právo zas být šťastná.


Jejich společné štěstí právě teď kvete na tenoučké vrstvě úrodné půdy nevinnosti, ale až bude chtít své kořeny zapustit hlouběji, nenajde tam žádné živiny a zajde. To se právě stalo mně. Vím úplně přesně, co si ti dva myslí: mají v sobě domýšlivost začátečníků, slepou víru těch, kteří nevědí. Ona je plná naděje, on zas touhy. Ještě to nevědí, ale už teď mezi nimi vězí propast velká jako celý svět.



 Moje hodnocení a dojmy
Od francouzského spisovatele Gillese Legardiniera vyšly u nakladatelství Domino již dvě knihy. Mě ale naprosto nechávaly chladnou, vůbec ale netuším proč. Možná proto, že je napsal chlap a podobné romány čtu pouze od žen? Uznávám, že to je špatný důvod. Tahle kniha měla ale štěstí, vlastně spíše já. Prvně mě upoutala obálka, poté anotace a teprve poté jsem zjišťovala, kdo ji napsal.

Když už mě tak zaujala, byla jsem dost zvědavá, jak se mi bude román líbit. Je to vlastně román pro ženy a že by chlap dokázal napsat skvělou, romantickou knihu určenou ženám? Jaké mě čekalo překvapení a to velmi milé.

Hlavní hrdinka Marie je naprosto úžasná postava. Je vtipná, cynická, na druhou stranu naivně romantická, ale i průbojná a odvážná. No zkrátka dokonalá kombinace všech skvělých vlastností. Je to podobný typ hrdinky jako Bridget Jones, Becky Bloomwoodová. Tu si prostě oblíbíte. Navíc se svojí nejlepší kamarádkou a zároveň kolegyní Emilií tvoří totálně praštěné duo se šílenými nápady.


Po třech hodinách strávených vstřikováním projímadla do koblih zářících barvami, které mají psychedelické účinky, a drcením tabletek s rychlým účinkem, abych je s ďábelskou přesností rovnoměrně rozložila pod houby, vrstvy sýra a do pizzového těsta, už mi nikdy žádný kreativní seminář nepřijde přihlouplý.  
 

Kniha byla chvílemi až moc praštěná a plán, jak se pomstít Huguesovi možná trošilinku přetažený za vlasy, to by jste nevymyslely, ale přesto to bylo čtivé a vtipné. Vlastně i vzpoura proti šéfovi byla docela komedie, která by Vás běžně asi v kanclu s kolegy nenapadla, ale vůbec to nepůsobilo trapně. Právě naopak, já se u knihy dokonale bavila a kolikrát se i smála nahlas. 

Co tak čtu Gillesův životopis, asi nejsem jediná, kdo měl trošku vůči němu předsudky. Původně psal thrillery a najednou napsal humornou knihu, ve které byla ústřední postavou dívka. Předsudky jdou stranou, jsem strašně ráda, že mě tahle kniha upoutala a já se rozhodla si jí přečíst. Byla skvělá od začátku do konce, bavila mě a já nadšeně otáčela jednu stranu za druhou. A i když je kniha poměrně tlustá, čte se jedna báseň, ani Vám to nepřijde a jde u konce. Nenarazila jsem na jedinou kapitolu či dokonce stránku, která by mě nudila.

Pokud hledáte něco odlehčeného, vtipného a romantického, sáhněte po knize Tentokrát to vyjde. Za mě naprosto super kniha a určitě napravím svoje předchozí předsudky a přečtu si i další knihy.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

1 komentář:

  1. O téhle knize už jsme slyšela a mám ji na svém knižním seznamu přání! :)

    OdpovědětVymazat