Follow Me @Charmedka

20.07.15

Veronica Roth - Divergence

Spisovatel: Veronica Roth
Originální název: Divergent
Série: Povstalecká trilogie
Díl: 1.
Počet stran: 344
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství:CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti - Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou - obojí mít nemůže…

Něco ke knize
Chicago v budoucnosti je naprosto jiné, než to současné. Lidé zde žijí obklopeni plotem kvůli bezpečí. Svět je rozdělen do pěti skupin, frakcí - Mírumilovní, Odevzdaní, Neohrožení, Sečtělí a Upřímní. Každá frakce má svůj úkol, každá svými vlastnostmi přispívá jinak, vzájemně ale spolupracují, aby udrželi mír.

Beatrice je právě šestnáct let a to znamená, že si musí vybrat, do které frakce bude patřit. Výběr je nevratný, pomoci jí s výběrem má talentovaná zkouška, která ukáže, pro jakou frakci má předpoklady. Výběr je ale čistě na ní, může zůstat doma u Odevzdaných, nebo odejít. Beatrice má strach, sama se ještě hledá a zkouška by ji mohla ukázat, kdo vlastně je. Výběr je důležitý, nikdo nechce skončit mezi odpadlíky. 

Jenže co když výsledek zkoušky není jasný? Co když má předpoklady pro více než jednu frakci, rovnou pro tři? Beatrice je jiná, je Divergentní a to znamená neustále nebezpečí. O výsledku zkoušky se nesmí s nikým bavit, musí mlčet i před rodinou, protože tahle odlišnost ji může stát život, lidé se bojí Divergence.


Moje hodnocení a dojmy
Sérii jsem chtěla snad už od doby, kdy vyšla. Všude jsem ji viděla, všude o ní četla a já se na ní strašně těšila. No, dostala se ke mně trošku se zpožděním, ale já se na ní s chutí vrhla. Čekala jsem opravdu hodně a ani mě nenapadlo, že bych si z knihy nesedla na zadek.

Hodně jsem četla srovnání s Hunger Games, které já miluji, takže opravdu jsem se na Divergenci těšila. Srovnat tyto dvě série podle mě jde dobře, jsou si vážně hodně podobné, až na to, že Hunger Games je za mě skvělá série a Divergence obrovské zklamání.

Už mám za sebou celou sérii a tenhle první díl je určitě nejpovedenější, přesto z něho nejsem nadšená. Co dělá tenhle díl tím nejlepším je to, že je zkrátka zajímavý, ukazuje nám nový svět, pravidla a vtáhne nás někam do neznáma, jenže to je tak všechno a mě to nestačilo.

Viděla jsem již filmové zpracování a upřímně se mi líbilo mnohem více, i když postrádá pár detailů. Přesto na film kouknu raději, než abych znovu přečetla knihu. V knize je Tris nesympatická, nepřirostla mi k srdci, naopak ve filmu jsem ji měla i ráda a to ani nemluvím o Čtyřce. Mě kniha nedokázala vtáhnout do děje, nenutila mě číst dál a dál a s napětím čekat na to, co přijde a to je prostě špatně. Více jsem tedy čekala od dalšího dílu a to nepřišlo už vůbec, ale o tom až příště..

2 komentáře:

  1. Musím říct, že když jsem knihu četla poprvé, byla jsem vážně nadšená, ale teď už ze mě to nadšení pomalu opadá. Nicméně film se jim skutečně povedl, jsme zvědavá i na poslední díl, určitě si na něj do kina zajdu.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja videla teprve prvni, az vyjde Rezistence na dvd, tak urco hned mrknu :)

      Vymazat