Follow Me @Charmedka

13.03.15

Lucy Dawson - Ten, kdo odešel | RC review

Spisovatel: Lucy Dawson
Originální název: The One That Got Away
Počet stran: 336
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Riskovala byste budoucnost kvůli jedné noci s minulostí?

Molly Greeneová má všechny důvody být se svým životem spokojená. Nechce nic měnit. Chce, aby všechno zůstalo tak, jak je.

Její manžel Jack má jiný názor. Rád by založil rodinu, ale Molly se na to necítí připravená. Neschopnost učinit tak zásadní rozhodnutí začne nahlodávat doposud fungující vztah. Rozčarování narůstá na obou stranách...

V náhlém hnutí mysli se Molly rozhodne pro malou revoltu: pošle zprávu bývalému příteli. Co na tom, že nezávazně pozdravíte člověka, se kterým jste pár let sdíleli život? Jste přece dospělí a víte, co děláte. Nebo si to aspoň myslíte.

Molly svého unáhleného činu okamžitě lituje. To ovšem ještě netuší, jakou lavinu událostí ona zdánlivě nevinná zpráva spustí. Z Mollyina poklidného života se postupně stává peklo...

Něco ke knize
Molly je naprosto spokojená. Má dobrou práci, skvělé kamarádky, ale hlavně spokojené manželství. Jack je pro ni určitě ten pravý a jejich vztah je naprosto dokonalý, nic by určitě Molly neměnila.
Jenže Jack začíná toužit po dítěti. Všichni kolem, kolegové, přátelé a známí mají děti, nebo je čekají a Jack netouží po ničem jiném, než aby Molly otěhotněla. Jenže Molly při představě, že by měli dítě, začíná panikařit. Ne, že by nechtěla, jen se ještě necítí připravená. Když se o dětech začne zmiňovat i její tchán, Molly rupnou nervy a stále více pociťuje zoufalost a strach. Její dokonalý vztah začíná mít trhliny a hovory o dítěti vedou pouze k hádkám.

Když se Molly její kamarádka zmíní, že na facebooku narazila na jejího bývalého přítele, nejprve ji to nechává chladnou, ale nakonec ji to nedá a odešle mu zprávu. Hned jak to udělá, začne toho Molly litovat. Zprávy přibývají a je stále jasnější, že tohle byla jedna velká chyba, která může změnit její život.


,,Když jste mladší, představujete si, že až dospějete, zamilujete se, vdáte se a porodíte dítě - jak prosté. Dělají to tak skoro všichni a já si myslela, že nebudu výjimkou, a přesto jsem včera večer obvinila svého manžela - jednoho z nejlaskavějších, nejčestnějších lidí, jaké jsem kdy poznala -, že se podvodem pokouší dosáhnout toho, abych otěhotněla." 


Vydání
Musím se zmínit o obálce, která se Dominu opravdu povedla. V podstatě ladí s předchozí knihou od Lucy Dawson, Milenka mého muže. Líbí se mi a určitě by mě zaujala v knihkupectví.


,,To myslíš vážně? Ty bys zahodila šanci prožít všechno to štěstí a lásku? Neprovdala by ses za lásku svého života, za toho PRAVÉHO, kdyby byl o pár centimetrů menší než ty? Jsem v šoku. A zklamalas mě."


Moje hodnocení a dojmy
Na knihu Ten, kdo odešel jsem se opravdu hodně těšila. Vlastně mě vždy zaujme hodně knih, které vydává Domino do kategorie románů pro ženy. Ty knihy jsou kvalitní, čtivé a nejedná se pouze o zamilované románky. Ale to už jsem párkrát zmiňovala, tak asi nemá cenu to opakovat a neustále se nad těmi knihami rozplývat.

Od Lucy Dawson jsem ještě nic nečetla, přitom minulý rok ji vyšla kniha Milenka mého muže. Po přečtení téhle knihy si předchozí určitě musím přečíst. Věřím, že bude stejně tak skvělá jako tahle.

Kniha mě chytla už od začátku. Molly je opravdu sympatická, i když někdy hysterická a občas jedná pitomě, tak jsem si ji oblíbila. Má skvělý smysl pro ironii, je chytrá a rozumná, bohužel i trošku naivní. Docela i chápu její strach mít dítě, zvlášť když na ní všichni tlačí, je jasné, že se pak cítí v pasti a panikaří.  V knize je krásně vidět, jak vztah nemůže fungovat, když dva nekomunikují nebo komunikují špatně či každý chce něco jiného. Jack dítě chce a sobecky si za tím stojí, zatímco Molly uvnitř panikaří a vznikají mezi nimi akorát problémy. Když se na scéně objeví expřítel Molly, vše se akorát zhorší.

Těžko ale říct, zda jsem stála na straně Molly nebo Jacka. Chápu Molly, že jí nový život děsí, zvláště když se Molly dostane do společnosti matek, které si akorát stěžují. Dyť to vypadá jako horor mít dítě. Zároveň ale chápu Jacka, že chce založit rodinu. Přece jen, je jim přes třicet a věk na dítě mají.

Kniha je čtivá, chytla mě od první stránky a já s napětím sledovala, jak se bude celý příběh dál vyvíjet. Nechci spoilerovat, ale záležitost s expřítelem Molly je vážně zajímavá a já hltala její vývoj. Zároveň to ale bylo děsivé, protože se jedná o něco, co se klidně může stát a vy jen můžete doufat, že to dobře dopadne.

Knihu rozhodně doporučuji a doufám, že vyjdou i další knihy od této autorky.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Nevypadá to špatně, navíc to vydalo nakladatelství Domino, která je jakási záruka dobré čtivo. Skvělá recenze, navnadila jsi mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Táto knižka vyzerá zaujímavo :)

    Charmedka máš aj Goodreads účet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite doporucuji:)
      Zakladal jsem si ho, ale nepouzivam, najdes me ale na databazeknih.cz :)

      Vymazat
  3. Och, tam zase nie som registrovaná ja

    OdpovědětVymazat