Follow Me @Charmedka

18.02.15

Emily Giffin - Na čem záleží | RC review

Spisovatel: Emily Giffin
Originální název: Heart of the matter
Počet stran: 400
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Tessa Russová udělala to, před čím ji matka tolikrát varovala: vzdala se vlastní kariéry, aby se mohla plně věnovat manželovi a dětem. Považuje své rozhodnutí za správné, i když to z ní v očích okolního světa udělalo typickou bohatou paničku z předměstí. Ve společnosti podobně situovaných žen sice intelektuálně strádá, ale bere to jako nutnou cenu, kterou je třeba zaplatit za šťastný rodinný život.

Valerie Andersonová je právnička a svobodná matka šestiletého Charlieho, který nikdy nepoznal svého otce. Tolikrát už se spálila, že na milostný život – a vlastně i na přátelství – úplně rezignovala. Je to pro ni vědomá hra na jistotu: když člověk od života nic nečeká, nemůže být zklamán.

Obě ženy bydlí na tomtéž předměstí, ale mají jen velmi málo společného. Vlastně je spojuje jen láska, kterou cítí ke svým dětem. Neochvějné vědomí, že vědí, na čem v životě záleží. A následně i tragická událost, která jejich osudy proplete na tolika rovinách, že by si to nikdy nedokázaly představit.


Hlavní postavy
Tessa žije spokojený život, má to, po čem jiné ženy touží. Je provdána za úspěšného plastického chirurga, se kterým má dvě krásné děti i přes Nickovi neustále odchody a pozdní příchody z práce je šťastná. Manžela obdivuje a věří, že jeho práce je důležitá, vždyť zachraňuje životy.  Sama se ale práce vzdala a to i přes matčina varování. Stala se z ní žena v domácnosti, která kromě starostí o děti nemá nic jiného na práci. Její kamarádky jsou typické předměstské manželky, které se vyžívají v drbech a pomluvách, což se Tesse trochu příčí a hlavně Nickovi.

Valerie žije sama se synem Charliem, který svého otce nikdy nepoznal. Avšak Valerie se vypracovala až na skvělou právničku, aby Charliemu dopřála ten nejlepší život, nic mu nechybělo a měl to nejlepší vzdělání. Valerie se s ostatními matkami nepřátelí, jelikož je svobodná matka, ostatní na ní koukají lehce svrchu a pro ní to jsou jen namyšlené paničky. Proto není nijak nadšená z přátelství mezi Charliem a synem Romy, jedné ze zazobaných matek. Charlie je pozván na oslavu, na kterou ho Valerie nechce pustit, po dlouhém naléhání ale poleví.

Něco ke knize
Zde všechno začíná. Tessa s Nickem slaví výročí, když je Nick náhle odvolán k případu těžkých popálenin. Charlie na oslavě nešťastnou náhodou spadl do ohně a má popálený obličej a ruku. Během léčby si Charlie s Nickem k sobě vypěstují silný vztah. Nick tráví s Charliem a Valerií stále více času a překračuje lékařské povinnosti. Mezi Valerií a Nickem začíná něco, co může všem změnit život.

Život se začíná měnit i Tesse, která pomalu přichází na to, že matka možná měla pravdu a doma není tak spokojená, jak si myslela. Navíc s Nickem to přestává klapat, do práce dochází stále častěji, z práce se vrací až pozdě v noci. Vždy byla přesvědčená, že Nick by jí nikdy nepodvedl, alejejí důvěra se začíná pomalu hroutit v okamžiku, když si přečte jednu jeho sms.

Moje hodnocení a dojmy
Romány pro ženy mám ráda, ale většinou to jsou kýčovité, zamilované románky, kde všechno končí happy endem. Kniha Na čem záleží není tenhle typ románu, je to mnohem inteligentnější počtení. Je to kniha ze života, příběh, který se může stát komukoliv.

Hlavními postavami jsou ženy - matky, manželky. I když některé z nich řeší peníze, drby a snobské školy, tak například u Tessy vidíte, že má i normální problémy. Je unavená, starší dcera je ve věku, kdy je vzpurná a Tessa má dilema, zda si stát za svým názorem a dceři říct ne, nebo si život ulehčit a podvolit se vůli malého dítěte. S Nickem už to také není takové jako na začátku, špatně komunikují, Tessa je podrážděná, navíc jejich sexuální život také není co kdysi. A pak ten pocit, že Vás manžel podvádí...

Kniha se četla moc dobře, jakmile jsem se začetla, nemohla jsem se odtrhnout a přečetla naráz dvě stě stran. Postavy si musí uvědomit, čeho jsou schopny se vzdát, pro co bojovat a jestli odpouštět. Kniha má výstižný název, nutí Vás zamyslet se nad tím, na čem opravdu záleží.

Byla jsem zvědavá na konec a nelze říct, zda kniha skončila dobře, nebo špatně. I po přečtení jsem se nemohla rozhodnout, jestli za takovýhle konec jsem ráda nebo naopak ne. K žádné variantě a postavě jsem se nemohla více přiklonit. Soucítila jsem s Tessou, ale zároveň i s Valerií, která konečně poznala někoho, komu důvěřuje. Přitom normálně mám v tomhle vždy jasno...

Kniha ve mně zanechala zvláštní pocit, s klidným srdcem ji můžu doporučit a navnadila mě na další díla této autorky. Po dlouhý době jsem z nějaké knihy takhle nadšená.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Povedená recenze :) To vypadá na opravdu dobrou knížku, nalákala jsi mě :)

    OdpovědětVymazat