Follow Me @Charmedka

23.01.15

Alexandra Potter - Já a pan Darcy

Spisovatel: Alexandra Potter
Originální název: Me and Mr. Darcy
Počet stran:  290
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Kristián
Vazba knihy: Vázaná s přebalem


Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech „dnešních“ mužů. Věnovat se chvíli sama sobě, dát si skleničku vína a strávit zas nějaký čas četbou milovaného románu Pýcha a předsudek.
Vrátit se do časů pana Darcyho, kdy muži byli oddaní, čestní a elegantní.
Když ji nejlepší kamarádka pozve na týdenní dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austenová. V autobuse plném penzistů je jasné, že tady muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani mizerně naladěný novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen „NEJ“ mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny holčičí sny se náhle začnou plnit.


Něco ke knize
Současní, moderní muži Emily nejednou zklamali. Má za sebou tolik nepovedených schůzek, že už ani nedoufá, že by mohla najít toho pravého. Táhne ji téměř na třicet a je stále sama. Ten pravý se nachází v knize Jane Austenové a není to nikdo jiný než pan Darcy. 

Když ji nejlepší kamarádka pozve, aby strávila Silvestr a s ní a drinky v Mexiku, Emily odmítne a narychlo se zapíše na zájezd fanoušků Jane Austen a Silvestr stráví na anglickém venkově poznáváním života její oblíbené autorky. Když vleze do autobusu, zjistí, že je jedinou mladou ženu, ostatní účastnice jsou postarší ženy. To bude ale výlet.

Na poslední chvíli nastoupí ještě Spike, protivný novinář, který má napsat článek o tom, proč ženy milují pana Darcyho. Spike je na první pohled arogantní, touto prací znechucený a neupravený a s Emily si vůbec nepadnou do oka.

Když se ale Emily při jedné prohlídce ocitne v pokoji se samotným panem Darcy, výlet hned začíná vypadat o něco lépe.

Moje hodnocení a dojmy
S touto recenzí jdu hodně pozdě. Knihu jsem četla už v létě a recenzi stále odkládala. Pamatuje na dobu, když kniha vyšla a všude na Vás koukaly plakáty? Právě díky obrovské reklamě jsem čekala naprosto úžasné dílo, které si takovou reklamu zaslouží. O to větší zklamání pak přišlo.

Od Alexandry Potter jsem již jednu knihu četla a tou bylo Není přání jako přání. Kniha se mi líbila a proto jsem ještě více čekala, že Já a pan Darcy bude mít alespoň stejnou úroveň. 

Emily mi byla téměř od první stránky nesympatická a když je hlavní postava nesympatická, ruší to celou knihu. I když myslím, že ani sympatická postava by to nezachránila. Emily vše zbytečně popisuje, ve všem se nimrá, je úplně pitomá a ještě urážlivá.

Co jsem tak četla názory a recenze, tak kniha je kopí Pýchy a předsudku, to já bohužel porovnat nemůžu, nečetla jsem ji, budu muset napravit. Setkávání s panem Darcym mi nebylo vůbec jasné, hlavní hrdinka trpí halucinacemi a bohužel nebylo ani na konci objasněno, zda opravdu jen snila, nebo se pan Darcy stával skutečností. Mě nebaví troška kouzel v knihách, vůbec, naopak bych i řekla, že je vyhledávám. Ale tohle podání bylo hodně nepovedené. Hlavně něco, co jsem fakt nečekala, fakt mě nenapadlo, že by Emily potkala pravého Darcyho.
Jediným plusem je to, že se kniha dobře čte. Brala jsem si ji v létě na dovču. Chtěla jsem něco nenáročného, oddechového a přesně tohle kniha nabízí. Je sice pitomá a podle mě těží na slávě Jane Austen, stejně jako mnoho jiných, ale četla se dobře.

2 komentáře:

  1. Mně ta hlavní hrdinka přijde jako děsná sucharka, taková staropanenská.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem taky začala číst ale ani nedočetla protože mě nudila...stejně jako ty jsem nejdříve přečetla knihu Není přání jako přání, která byla báječná. Chystám se ještě na další od této autorky, ale nevím jestli to ještě vůbec stojí za to :D

    OdpovědětVymazat