Follow Me @Charmedka

22.12.14

R. K. Lilley - Let (V oblacích) | RC review

Spisovatel: R. K. Lilley
Originální název: In Flight
Série: Let
Díl: 1.
Počet stran: 350
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2012  
Nakladatelství: Galatea
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Bianca, letuška první třídy, se vždy považovala za vyrovnanou a racionálně uvažující dívku. I když se díky své práci běžně setkávala se supermodely a filmovými hvězdami, kterým by snad každá holka toužila dělat společnost, Bianca dokázala jejich pozvání odmítnout. Bez problému je však za letu ve výšce jedenácti kilometrů, a to na osmicentimetrových podpatcích, s úsměvem obsloužila šampaňským.

Avšak poté co spatřila Jamese Cavendishe, milionáře a majitele několika hotelů, podlomila se jí kolena. Jeho podmanivému tyrkysovému pohledu zkrátka nešlo odolat. Když se ke všemu přičetla i jeho dominantní nadvláda, která jí imponovala, a k tomu příslib rozkoše a bolesti, jež mu četla v očích, nebylo nic překvapujícího, že naprosto ztratila hlavu...

Něco ke knize
Bianca je letuška, která kromě kariérního postupu nepomýšlí na nic jiného. Díky své práci se neustále potkává s bohatými a zámožnými lidmi, avšak muži jsou pro ni tabu. Netouží se zamilovat, je profesionální a splácí hypotéku na dům, o kterém tak snila. O tom její život je.

Její profesionalitu ale čeká zkouška. Když se v letadle objeví bohatý a mocný James Cavendish, Bianca pociťuje touhu, kterou nikdy necítila. Nedokáže se soustředit, pouze jeho přítomnost s ní dělá divy. To samé pociťuje i James, který je zvyklý, že vždy dostane to, po čem zrovna touží. A právě začal toužit po Biance.


Moje hodnocení a dojmy
Na úvod řeknu, že jsem od knihy příliš neočekávala. Fifty Shades mám ráda, mám pocit, že touhle sérii vlastně započala éra erotických románů. Najednou se s nimi roztrhl pytel, je jich tolik, že pomalu nevím, který přečíst dříve. Hlavně mi přijde, že většina je na jedno brdo a některé se nedají ani číst. Místo erotiky jsou totiž pouze vulgární a stupidní.

To ale není případ Letu. Sice příběh, kdy do nezkušené panny se zamiluje bohatý chlápek, který si umane, že ji získá a vzrušují ho trošku drsnější praktiky, není příliš originální, ale prostředí letušek a pilotů tu originalitu trošku vyrovná. Velkým plusem je i to, že samotné postavy jsou Vám sympatické. Bianca je samostatná, pracovitá a milá. I když někdy může působit maličko naivně, stále je to v mezích normy, není hloupá. Právě naivita a hloupé chování hlavní hrdinky kolikrát knihy sráží, Bianca naštěstí taková není.

Kromě Jamese se tu ale setkáváme ještě s další, poměrně hlavní postavou a tou je Stephan. Biančin kolega, ale hlavně přítel z dětství, který vždy při ní stojí, jsou to spřízněné duše. A James? Typicky bohatý chlap, který má vše, na co vzpomene a nezná slovo ne.

Kniha je opravdu nabitá erotikou, rozhodně nic pro puritány, jelikož James Cavendish je trošku na drsnější praktiky. Tady mě trošku zaráží, že Bianca, která je absolutně nezkušená, se vším tímhle souhlasí. Ale to je snad v každé podobné sérii. Asi by to bylo jinak o ničem, kdyby hlavní hrdinky dělaly cavyky.

I když se jedná o erotický román, kniha má i další význam. Bianca si v dětství zažila peklo, které jí stále provází, před minulostí se prostě utéci nedá. O všem ví pouze Stephan, který při ní vždy stál. Ani James to neměl v životě lehké, těžko tomu uvěřit, ale ani jeho dětství nebylo zrovna růžové. Ani jeden z nich nechce o své minulosti mluvit, přitom se o tom druhém chtějí dozvědět více. Tady funguje něco za něco, otázka za otázku a my se tak pomalu dozvídáme něco z minulosti obou hrdinů a lépe tak dokáže pochopit jejich chování a přístup k životu.

Pokud máte rády erotické romány, či Vás zatím jen lákají, knihu Let doporučuji k přečtení. Erotické scény jsou opravdu vzrušující a i když někdy vulgární, stále to působí dobře a neodrazuje to. Navíc sympatické postavy a příběhy z minulosti knihu báječně doplňují.

Ještě bych se zmínila o kapitolách, každá má svůj vlastní název. Například Pan Dominantní, Pan BDSM, Pan Nestoudný...Musím říct, že občas jsem se styděla knihu vytáhnout v tramvaji, když nade mnou někdo stál. Přiznejme si, kdo sem tam nenakoukne k spolucestujícímu za rameno, aby zjistil, co čte..

Moc děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Tahle knížka mě docela zaujala, docela jsi mě nalákala, tak si ji zkusím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle bych si ráda přečetla. :) Boží recenze. :)

    OdpovědětVymazat