Follow Me @Charmedka

05.11.14

Meg Cabot - Úspěšná smolařka

Spisovatel: Meg Cabot 
Originální název: Queen of Babble
Série: Lizzie Nicholsová  
Díl: 1.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2008
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: BB/art
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Lizzie Nichols má problém. Nejde o to, že by v nejmenším netušila, co si počít se životem, anebo že peníze určené na nájemné roztomilého bytečku na Manhattanu právě utratila za letenku do Londýna, kde hodlá navštívit svého dávného přítele Andrewa. K čemu je plánovat si budoucnost, když to udělala zase? Víte, Lizzie totiž neudrží jazyk za zuby. Nejde o to, že na sebe prozradí kdeco. Ona totiž vybrebentí úplně všechno! Hrozí ji, že zničí vše, včetně šance najít si opravdovou lásku Musí se pokusit udržet jazyk za zuby, aby zachránila, co se dá.

Něco ke knize
Lizzie má jeden velký problém a to ten, že neudrží jazyk za zuby. Za to má ale hodně odhodlání, vystudovala módu, která je pro ní celý život. Na univerzitě se seznámila s Andym, kvůli vzdálenosti se ale již pár měsíců neviděli. Po třech měsících a o patnáct kilo lehčí se Lizzie vydává za svojí láskou, jenže její ideály se začínají hned v úvodu bortit jako domeček z karet.

Andy žije u rodičů, kde je pro Lizzie přichystám malý kumbál, neplánuje učit malé děti číst, pobírá načerno sociální dávky a co hůř, je úplně švorc. Když po ní začne chtít peníze, Lizzie přetečou nervy, sbalí se a odjíždí za svojí kamarádkou Shari do Francie. Ve vlaku se seznámí s Lukem, který je pravý opak Andyho.

Moje hodnocení a dojmy
Víte co je nejhorší? Když hlavní hrdinka knihy je naprosto, ale totálně pitomá, až Vám pije krev a Vy celou knihu kroutíte hlavou a nadáváte na její chování. A přesně tohle je ten případ.

Lizzie je strašně naivní, její představa o lásce, o klukovi, kterého viděla snad jen jednou a hned ho vidí jako toho pravého. A když se ukáže, že není tak dokonalý, neustále ho omlouvá. Lizzie je opravdu pitomoučká a pokud podobné postavy nemáte rády, kniha Vám poleze na nervy.

U knihy se mi bohužel vůbec nelíbí česká obálka, spíše mi to připomíná nějaký dívčí románek. To vlastně i ta originální, ale ta je mi mnohem více sympatičtější a oku lahodící.

Na začátku každé kapitoly je část závěrečné práce na téma dějiny módy, kterou musí Lizzie napsat. Tyhle čísti byly poměrně vtipné, jelikož krom základních faktů v nich najdete i posměšné reakce Lizzie.

Kniha je oddechová, nemusíte u ní přemýšlet, což je fajn. Čte se poměrně dobře a rychle, kapitoly odsejpají a není problém knihu přečíst během pár dní. Jen ta Lizzie mi prostě moc nesedí.


2 komentáře:

  1. Naprosto Ti rozumím! Už mám dost nelogicky jednajících hlavních hrdinek, které člověku jen pijí krev. Už jen to, že nedokáže udržet jazyk za zuby by mě asi vytáčelo. Děkuji za recenzi, tato kniha určitě není to pravé ořechové pro mě :) Máš krásný blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju :)
      Tahle opravdu pije krev, jedna z nejhorsich postav.

      Vymazat