Follow Me @Charmedka

06.11.14

Meg Cabot - Úspěšná smolařka ve velkoměstě

Spisovatel: Meg Cabot 
Originální název: Queen of Babble in the big city
Série: Lizzie Nicholsová  
Díl: 2.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: BB/art
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Lizzie Nicholsová je zpět a tentokrát její podpatky klapají po newyorské dlažbě. Hledá práci, nový byt, své místo na slunci (ne nezbytně v tomto pořadí).
Její přítel Luke jí navrhne, aby se k němu nastěhovala, že si budou „užívat“, jak sám říká, a Lizzie ochotně souhlasí a odchází za láskou svého života do noblesního apartmá na Páté avenue, které patří jeho matce. Zároveň se jí podaří najít si dvě zaměstnání, jedno placené a jedno neplacené. Dopoledne pracuje v právnické firmě jako telefonistka a odpoledne se věnuje své zálibě, úpravám značkových svatebních šatů.
Všechno je v nejlepším pořádku a život nemůže být růžovější… Jenže Lizzie je mluvka a její otevřenost ji dostává do potíží. V právnické firmě se spřátelí s jednou klientkou, budoucí bohatou nevěstou, a malér je na spadnutí. Opět si nedá pozor na jazyk a dostane výpověď. Ani doma to není o moc lepší, protože se dopustí politováníhodného omylu. Zmíní se Lukovi o manželství, jenže ten se nechce vázat a smolařské, upovídané Lizzie opět hrozí, že skončí nejen bez práce, ale i bez střechy nad hlavou… Pokud rychle něco neudělá, aby zase mohla být šťastná jako dřív.

Něco ke knize
Lizzie se začínají sny. Má dokonalého přítele, kterého miluje a stěhuje se a není to město menší než New York. Luke jí dokonce navrhne, aby se nastěhovala k němu, tedy lépe řečeno do bytu jeho matky na Páté Avenue. Lizzie souhlasí a Shari tedy zůstává bydlet s Chazem. Teď ještě najít práci, jelikož úspory pomalu, ale jistě mizí a Lizzie nehodlá Lukovi přiznat, že by neměla na to, dělit se o nájem.

Život v New Yorku je těžší, než by se mohlo zdát. Vše je drahé, lidé nepřátelští a najít práci je nadlidský výkon. Když ale náhodou narazí na jeden salon u Monsiuer Henri, kde přešívají staré svatební šaty, je v sedmém nebi. Jenže Henri o ní nestojí, kšefty nejdou a z její nevymáchané pusy najednou vypadne, že bude pracovat zadarmo. To jí ale nezaplatí nájem, ale Chaz ji dohodí místo recepční v právnické firmě jeho otce.

Lizzie začíná být spokojená, teď už jen zbývá, aby jí Luke navlékl zásnubní prsten...


Moje hodnocení a dojmy
Lizzie je stále stejná, jako v prvním díle. Ukecaná, naivní a nosí růžové brýle. To Shari je její pravý opak, vše vidí realisticky, je rozumná a mnohem více sympatická než Lizzie.

No kdo z Vás by vzal práci, za kterou nebude placený? Ona první mluví a teprve poté přemýšlí. Musím ale uznat, že i přes prořízlou pusu se jí poměrně daří a sny se jí opravdu plní, tedy některé.

Každá kapitola je opět doplněná o něco navíc. V prvním díle to byla závěrečná práce, zde jsou to rady nevěstám ohledně šatů. Sice nebyly tak zábavné jako ta práce, ale užitečné. Jelikož k radám jsou rovnou připojeny i kresby, kdoví kolik lidí si muselo myslet, že se hodlám vdávat, když přes celou stránku byly svatební šaty :D

Stejně jako první je i tahle hodně oddechová, čte se rychle a přišla mi o kapku lepší, čtivější a zábavnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat