Follow Me @Charmedka

26.11.14

L. J. Smith - Vykoupení | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: Unmasked 
Série: Upíří deníky
Díl: 17.
Počet stran: 380
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Elena Gilbertová umírá. Strážkyně jí však nabídnou výjimečnou šanci: začít úplně znovu. Od chvíle, kdy se Elena poprvé setkala s bratry Salvatorovými, způsobila její láska k nim nekonečnou řadu úmrtí a destrukce. Pokud se Elena dokáže vrátit do okamžiku, kdy se poprvé s Damonem a Stefanem setkala a zabránit tomu, aby zabíjeli lidi, bude žít.

Bude Elena schopná obětovat vlastní štěstí vyššímu dobru a vzdát se obou bratrů navždy? Nebo je její smutný osud už dávno předurčen?

Něco ke knize
Damon zabil šíleného vědce Jacka a i když Jack jevil známky jako upír, nikdy jeho lidské já nezemřelo, proměnil se díky svým experimentům. Damon tedy porušil pravidlo, zabil člověka a to znamená jediné, Elena díky tomu umírá také.

Elena od strážkyň dostává ale ještě jednu šanci. Může se vrátit zpět do minulosti a začít znovu. Má šanci zabránit katastrofám a zbytečným úmrtím, které nastaly po jejím setkání z oběma bratry. Otázkou zůstává, zda je ochotná vzdát se lásky, přijít o oba bratry. A co změny v minulosti změní v budoucnosti?

Moje hodnocení a dojmy
Stále nemáte Upířích deníků dost? A co se takhle vrátit zpět a začít znovu. Vrátit se do dne, kdy Elena poprvé spatří Stefana? Již už čtvrtého dílu jsem řikala, že se jím mělo skončit. A pak jsem to řikala u všech dalších, ale L. J. Smith vždy zase přišla s něčím dalším, místo toho, aby ještě na nějaké úrovni skončila, tak to vypadalo, že se se svými knihami snaží dostat až na úplné dno.

Musím ale uznat, že poslední díly byly snad ty nejlepší, například 15. je bezkonkurenčně ten nejlepší. Přesto už je toho moc a když Eleně bylo nabídnuto vrátit se zpět, jen jsem vrtěla hlavou. To jako vážně? Vážně se po 17. dílech vrátíte na úplný začátek? Trošku vaření z vody. 

Přesto to nebyla až taková katastrofa, Elena se snaží změnit události, které by mohly vést k neštěstí. Do minulosti se vrací s tím, že ví, kdo je, takže stačí přemýšlet nad tím, co musí změnit a doufat, že to vyjde. Doufat, že Stefan s Damonem se nebudou chtít pozabíjet, ale naopak k sobě najdou cestu. Je to cesta plná pokušení, poté, co Stefan zemřel a nestihla se s ním rozloučit, ho má najednou tady. J těžké držet si odstup a dělat, že jí nezajímá, že je k sobě nic nepoutá.

Díl je to čtivý, bavil mě, ale nejlepší byl rozhodně konec. Zajímalo mě, jak Elena uspěje, takže konec byl nejzajímavější. Pokud jste to nevzdaly hned na začátku, vytrvejte.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Ale už je to vážně poslední díl, že jo? Víc bych nesnesla a do 17. dílu se nijak neženu.. Prostě to už není ono, první díly byly zajímavé, ale zbytek už ne.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi uz jo, vyjde ji ale nova serie. Me se naopak vice libily ty posledni.

      Vymazat