Follow Me @Charmedka

28.11.14

Sophie Jordan - Útěk

Spisovatel: Sophie Jordan
Originální název: Vanish
Série: Drakie
Díl: 2.
Počet stran: 264
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Jacinda vyzradila tajemství svého drakijského kmene, aby zachránila chlapce, kterého miluje. Převtělila se kvůli němu před lidmi, a tak porušila jedno z nejpřísněji dodržovaných pravidel. Teď se ale musí ke kmeni vrátit, s vědomím, že Willa možná už nikdy neuvidí. Will má zastřenou paměť a jeho vzpomínky na onu osudnou noc a slib, který Jacindě dal, jsou zřejmě ty tam. Za své prohřešky a za to, že z drakijského města utekla, ale hlavně proto, že se zamilovala do lovce draků, Jacinda přichází o výsadní postavení i o nejlepší kamarádku Azurku. Cítí se strašně osamělá a začíná pochybovat o tom, jestli přece jen nedělá chybu, když se vzpírá kmenovým pravidlům, a jestli by se jim neměla nakonec podrobit. Přesto se upíná k naději, že na ni Will úplně nezapomněl, najde ji a zase budou spolu. Může se její přání splnit a bude schopná případně s Willem odejít a všeho se vzdát?

Něco ke knize
Jacinda porušila jedno z nejpřísnějších pravidel. Převtělila se před lidmi, aby zachránila Willa, člověka a zároveň lovce, kterého ale miluje. Napáchané škody ale snížila její sestra Tamra, ve které se probudila drakie a to rovnou vzácná mlhotvorka, která lovcům zastřela paměť. 

Nyní jsou všichni odváženy Cassiasem zpět ke kmeni, kde Jacindu čeká trest. Jacinda kvůli všemu přichází o postavení v kmeni i o přátelé. Naopak Tamra je nyní opěvována. Jacinda nemůže přestat myslet na Williama. Doufá, že jí najde, ale jaká je šance, že si na ní vzpomene, když mu Tamra spolu s ostatními zastřela paměť. A pokud by jí našel, byla by schopná utéct, odejít od rodiny a všeho se vzdát kvůli lovci, který má na rukou krev jejích příbuzných?

Moje hodnocení a dojmy
Druhý díl navazuje přesně tam, kde předchozí skončil. Dále ale pokračuje obrovské napětí, jedna akce za druhou a vy neustále otáčíte stránku za stránkou a doufáte, že to dobře dopadne. Jestliže jsem předchozí chválila, tak Útěk je ještě lepší.

Kapitoly jsou poměrně krátké, ale snad každá končí tak napínavě a nedokončeně, že prostě musíte začít číst další. Autorka Vás nenechá vydechnout a i když jsou zápletky docela předvídatelné, tak přesto tajíte dech v očekávání. Sophie Jordan dokonale popsala i pocity Jacindy, vcítíte se do ní tolik, že téměř cítíte její bolest a bezradnost.

V prvním díle bych ani tak neřekla, že se objevuje milostný trojúhelník, Jacinda měla ve všem jasno. Tentokrát se mu ale nevyhneme. Když se Jacinda vrátí zpět do vesnice, pomalu ani nedoufá, že Williama někdy ještě uvidí, přesto ale touží. Jenže to nic nemění na tom, že je tu Cassian, který o ní stále stojí, opravdu stojí. S Cassianem se tu seznámíme mnohem lépe a musím říct, že je mi hodně sympatický. Čekala jsem podlého, slizkého frajera a on je přitom docela kladná postava, které mi bylo i líto.

Kniha končí hodně otevřeně, takže přečíst si další díl je téměř povinností a jelikož tenhle díl byl parádní, tak se na pokračování bezpochyby těším.

Žádné komentáře:

Okomentovat