Follow Me @Charmedka

13.10.14

Phyllis C. Cast - Pokoušená

Spisovatelka: Phyllis C. Cast, Kristin Cast
Originální název: Tempted
Série: Škola noci
Díl: 6.
Počet stran: 368
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Zoey Redbirdové a jejím přátelům se podařilo vyhnat z Tulsy nesmrtelného anděla Kalonu i zlou velekněžku Neferet a mohou se tak vrátit do Školy noci, po které se jim všem už stýská. Kalonovo záhadné kouzlo však stále působí a Zoey musí jeho svádění odolávat pokaždé, když vstoupí do říše snů. Navíc se jí zdá, že v Kalonovi se přece jen skrývá přinejmenším troška dobra. Není však sama, kdo musí dělat těžká rozhodnutí a vybrat si, jestli poslechne instinkt, nebo hlas rozumu. Její nejlepší kamarádka Stevie Rae, první dospělá červená upírka na světě, totiž skrývá temné tajemství, které ji může stát život – anebo jí ho naopak zachránit.

Něco ke knize
Kalona a Neferet jsou vyhnáni z Tulsy a všichni se mohou vrátit zpátky do Školy noci. Jenže Neferet se jen tak nevzdá. Radě se snaží vnutit to, že mají božský původ. A Kalona stále o Zoey usiluje, vstupuje ji do snů a snaží se jí přesvědčit o tom, že v něm dřímá dobro. I samotný čtenář nejednou se zamyslí nad tím, zda opravdu nějaké dobro v sobě nemá. I Stevie Rae odolává temnotě...

Moje hodnocení a dojmy
Šestý díl už není vyprávěn pouze Zoey, ale každá kapitola je navíc vyprávěna očima jiné hlavní postavy. Hodně prostoru tu má nejlepší kamarádka Zoey Stevie Rae, ale i Stark. Stark, který patří k ostatním, kteří o Zoey mají zájem. Ani v šestém díle se Zoey nedokáže rozhodnout, takže tu nejsou neustálé rozbroje mezi Erikem, Starkem a Heathem, ani jeden se nehodlá Zoey vzdát. 
Největší problém knihy je, že se opět stále vrací do minulosti a chvilkami se čtenář nudí. Phyllis C. Cast prostě nezvládne napsat napínavou knihu od začátku to konce, je tam spousta vaty k zaplnění nudných míst. Ale trocha tý vaty je v podobě čerokezských rituálů a to už začíná být poměrně zajímavý. Dozvídáme se i nějaké nové informace o postavách, například Afrodita je pro mě momentálně hodně oblíbená postava. A konec knihy, tak ten stojí za to.

Ukázka z knihy
"Zvolna jsem vstoupila do jídelny, také úplně prázdné a temnější než hala. Nepřivítala mě báječná vůně jídla, nikde žádné hloučky spolužáků rozebírajících nejnovější drby, žádní profesoři vrhající přísné pohledy na ty, kdo si dovnitř propašovali chipsy. Dovlekla jsem se ke stolu, kde vždycky sedávala naše parta, a konečně si dala pohov. Nohy se pode mnou doslova podlomily a ztěžka jsem dosedla na hladké, vyleštěné dřevo. Proč mě sem Stark vzal? Chce mi snad něco uvařit? Okamžitě jsem si ho představila se zástěrou uvázanou kolem pasu a málem se rozesmála. Potom mi došlo, proč tam jsem. Jedna lednice v obrovské školní kuchyni byla pořád plná sáčků s lidskou krví. Stark mi jich určitě pár donese a já je budu moct vyzunknout, jako hustý rudý džus. Já vím, že to bude znít odporně, ale z té představy se mi začaly sbíhat sliny. Stark to odhadl dobře. Potřebovala jsem dobít baterky a krev (čím víc, tím líp) to zvládne nejlíp. ,,Zo! Mám tě. Stark říkal, že tě tady najdu." Překvapeně jsem zamrkala a otočila se. Do jídelny právě vešel Heath - úplně sám. Rázem mi došlo, že jsem to neodhadla správně. Stark mi vážně došel pro krev, ale místo aby mi ji přinesl z rezervového chladícího boxu v kuchyni, poslal mi ji ve formě mého rozkošného fotbalisty. Do háje."


Žádné komentáře:

Okomentovat