Follow Me @Charmedka

26.10.14

Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye | RC review

Spisovatel: Oscar Wilde
Originální název: The picture of  Dorian Gray
Počet stran: 192
Rok vydání: 2013 
Vydání originálu: 1891
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho podoba na plátně stárne a ohyzdní podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik mladíků uvedl do zkázy.

 
 
Něco ke knize
Na začátku knihy se seznamujeme s umělcem Basilem Harwardem, který svému příteli, lordu Henrymu Wottonovi ukáže obraz krásného, zlatovlasého mladíka. Lord Henry je jím okouzlen a touží se s ním poznat. Na obraze je podobizna Doriana Graye, krásného, bohatého a životem nezkaženého člověka.
Basil s představou setkání lorda Henryho s Dorianem není moc nadšen, bojí se špatného vlivu, který by lord mohl na něj mít.

Přesto se lord Henry s Dorianem v ateliéru potká a svým cynickým chováním úplně změní Dorianův život. Nezkažený mladík začne stále více a více přemýšlet nad povrchní krásou a svým vzhledem. Nyní je krásný, každého uchvátí a vzhled mu v životě hodně pomáhá. Ale co se stane, až zestárne a krása zmizí. Při pohledu na svůj vlastní obraz, který Basil nakreslil, ho přepadne smutek a žárlivost. Vysloví přání, aby obraz stárl místo něj.

Dorian se zamiluje do mladé herečky Sybilly, vidí v ní nadějnou dívku, která se dokáže vcítit do každé postavy, kterou hraje. Oba své přátelé překvapí svým zasnoubení a pozve je na večerní vystoupení. Sybilla ale ze samé lásky z k Dorianovi předvede příšerný výkon a lord Henry to Dorianovi dá jasně najevo. Ten se nechá názory lorda ovlivnit a jeho láska vyprchává. Sybilla spáchá sebevraždu.

A právě teď si začne Dorian pořádně všímat změn na obraze. Opravdu se obraz mění, nebo ho šálí zrak? Obraz zděšeně schová a odmítá ho komukoliv ukázat. Každá bolest, kterou způsobil, každá lež a zlo, které provedl se na obrazu ukáže. Obraz stárne a hyzdí se, za to Dorian i po dvaceti letech vypadá stále mlád, avšak jeho duše je stále černější a zkaženější.

Moje hodnocení a dojmy
Knihu jsem si chtěla přečíst už dávno, ale stále jsem se k ní nedostala. Možná proto, že jsem se na ní tak těšila a měla jsem poměrně velká očekávání, tak přišlo i velké zklamání. Kniha mě začala bavit až nějakých 70 stran před koncem.

Dostáváme se v knize do Anglie 19. století, plné povrchnosti, drbů a pokrytectví. Lord Henry je samé moudro a Dorian se nechá hrozně ovlivňovat. Přijde mi, že kniha není ani tak o ději, jako poukázání na to, že lidé moc koukají na povrchní krásu, která může klamat. Krásné jablko může být uvnitř shnilé.

Právem je to psychologický román, kniha nutí člověka přemýšlet nad životem, smrtí, krásou. Ale také svědomím. Kniha je plná myšlenek a úvah Doriana. Co mě ale opravdu nebavilo, tak jeho záliby, popisy věcí, které vlastní, ke každému se váže příběh, který popisuje. Bylo to nudné a já postrádala nějaké větší drama, nebo popisy skutků, které Dorian spáchal. Kniha mě zklamala, vracet se k ní určitě nebudu.

Ovšem pochválím obálku knihy, která se nakladatelství Omega velmi povedla a na první pohled mě upoutala. Určitě bych se u ní v knihkupectví zastavila. Stále na ní koukám na je dokonalá.


Oscar Wilde
Anglický dramatik, prozaik, básník a esejista irského původu. Narodil se 16. října 1854 v Dublinu jako syn Williama (přední irský oční a ušní chirurg) a Jane (úspěšná spisovatelka a irská nacionalistka, píšící pod jménem „Speranza“). Oscar Wilde studoval s výborným prospěchem klasickou filologii v Dublinu a na Oxfordu, kde začal psát verše a seznámil se s dekadentními názory, které na něho měly velký vliv. Stal se ústřední postavou hnutí dekadentů, proklamujících oslavu krásy a odmítajících spojení umění a morálky. Žil svobodně bez ohledu na konvence a pokryteckou morálku vyšších vrstev viktoriánské Anglie, vědomě šokoval prudérní společnost.
Dne 29. května 1884 se oženil s Constance Lloydovou, jejíž finanční zabezpečení mu umožnilo žít v relativním luxusu. Oscar Wilde byl citlivým a milujícím otcem dvou synů – Cyrila a Vyvyana. Od roku 1891 se datovalo Wildovo intimní přátelství s lordem Alfredem „Bosie“ Douglasem. Čtyři roky poté byl obžalován z homosexuality, která byla v Anglii od r. 1885 ilegální, a byl odsouzen na 2 roky těžkých nucených prací v Readingu.

Moc děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Dobrá recenze :) Mě se knížka hodně líbila, četla jsem ji k maturitě :) Jen mě trošku štvali ty dlouhé popisy..Ale určitě moc doporučuji podívat se na film, ten stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem také četla k maturitě a bavila mě. Film jsem neviděla. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat