Follow Me @Charmedka

26.10.14

L. J. Smith - Černý úsvit | RC review

Spisovatel: L.J. Smith 
Originální název: Black Dawn
Série: Říše temnot
Díl: 8.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 1997
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Při pátrání po okolnostech bratrovy smrti se Maggie stane kořistí obchodníků s otroky z Království temnot. Pokusí se o útěk a před pronásledovateli ji zachrání záhadný mladík. Vypraví se na hrad Černý úsvit, aby vyhledala mezi otroky léčitelku. Není však jediná, kdo na hrad míří. Dokáže Maggie osvobodit otroky a zabránit mocnému upírovi Hunteru Redfernovi, aby zničil svět lidí?


Něco ke knize
Vše začne v den, kdy se Maggie dozví, že její bratr zemřel. Spolu se svojí přítelkyní Sylvií lezli po horách a podle ní se špatně zajistil. Maggie se na tom něco nepozdává, její bratr byl vždy důmyslný a takovou hloupou chybu by neudělal. Navíc celé srdceryvné vystoupení Sylvie jí připadá falešné a dobře nahrané.

Maggie se rozhodne zjistit, co se jejímu bratrovi stalo. Sylvii sleduje až k ní do bytu, který je plný lidí, kteří pořádají zvláštní party, celé je to podivné. Sylvie ovšem Maggie nachytá a Maggie se probouzí kdesi v Království  Temnot, zavřená spolu s dalšími dívkami, které jí tvrdí, že nyní je z ní otrokyně.

Maggie ale nehodlá zůstat nečině sedět, naplánuje útěk, rozhodne se zjistit, co se stalo jejímu bratrovi a touží osvobodit všechny otroky. Plány jí trošku naruší vládce království a jejich zvláštní pouto.


"Přijde oblečená do květin, na nohách modrou a šarlatovou," odříkávala dívka. Pořád na Maggie ukazovala, ale tentokrát s úctou. ,,A bude mluvit o svobodě. Ty jsi to slyšela, Pradleno. To je ona. To je určitě ona."


Moje hodnocení a dojmy
Po předchozím dílu, který se mi vůbec nelíbil a hodnotila jsem ho jako nejslabší díl celé série, jsem se na pokračování upřímně moc netěšila. Bála jsem se, že kvalita série začíná upadat, jaké překvapení mě čekalo.

Černý úsvit navazuje na Krvavý polibek. V předchozím díle jsme se dozvěděli, že se blíží apokalypsa a že svět ovládnou upíři. Vyhubení lidstva mohou zabránit pouze čtyři Mocné síly. A jedna z nich se nachází právě v Království temnot.

Maggie jako postava je odvážná a obětovala by svůj život za druhé, i pro lidi, které nezná. Tím pádem může působit trochu naivně a občas zbrkle. Myslí si, že můžeš spasit svět a možná i může. Od stránky, kdy se dostala do Království temnot začíná být kniha napínavá a co hlavně, velmi zajímavá. Naopak Delos, vládce Království působí zvláštně, není zlý, ani hodný. Nechává s sebou ale manipulovat a svému strýčkovi věří snad vše, vůbec netuší, že svět jde do záhuby. Delose jsem si moc neoblíbila, po celou dobu jsem nevěděla, zda mu věřit či nikoli.


"Jedna ze země dávno zapomenutých králů,
jedna z ohniště, ve kterém zůstaly jiskry,
jedna z Říše denního světla, na kterou dohlížejí dvě oči,
jedna ze soumraku, který se spojí s temnotou."


Nemohla jsem se odtrhnout, děj je parádní a celé prostředí Království působí skvěle, jako v nějakém Středověku, jako kdyby jsme opustili dnešní dobu. Jsou tu hrady, králové a co hlavně, otroci. Otroci bývají lidé, které sem bytosti Říše temnot unesli a mají jména podle toho, jakou práci vykonávají. Krom otroků a upírů tu najdeme i měnavce, čarodějnice a zkrátka všechny možné druhy.

Nechápu, jak jeden díl může být pro mě tím nejslabším a hned po něm přijde nejlepší díl z celé série. Díl, který je čtivý, zajímavý a Vy musíte číst a číst a dozvědět se, jak to dopadne. Už aby bylo pokračování..

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat