Follow Me @Charmedka

27.10.14

Laurell K. Hamilton - Polibek stínů

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: A kiss of shadows
Série: Meredith Gentryová
Díl: 1.
Počet stran: 386
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2002
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Druhá autorčina série se nese v podobném duchu jako Anita Blakeová: dočkáte se akce, napětí, lásky a erotiky. „Jmenuji se Meredith Gentryová, ale to samozřejmě není mé pravé jméno. Neodvážím se jej po setmění vyslovit ani šeptem. Bojím se, že by to tiché slovo odnesl noční vítr až k citlivým uším mé tety, královny vzduchu a temnoty. Chce mě vidět mrtvou a já ani nevím proč.“ Meredith Gentryová, princezna z Faerie, vystupuje v Los Angeles jako obyčejný člověk a živí se coby soukromý detektiv specializující se na nadpřirozeno. Ale teď byl vyslán královnin vrah, aby ji přivedl zpět, bez ohledu na to, jestli se jí to líbí nebo ne. Meredith se tak proti své vůli stává pěšákem ve hře své obávané tety. Práce, která ji čeká: užít si nepřetržitou společnost nejkrásnějších nesmrtelných mužů světa. Odměna: královská koruna a příležitost zůstat naživu. Trest v případě selhání: smrt.

Něco ke knize
Merry je korunní princezna, třetí v pořadí na trůn. Vyrůstala v Temném království, kde nyní vládce její teta, královna Vzduchu a Temnoty. Merry je sidhe, z části člověk, tedy smrtelná. To ji od mala přináší do problémů, i její teta se jí už jako dítě snažila zabít. Nyní se Merry ukrývá v Los Angeles, kde pracuje jako detektiv pro agenturu, která se zaměřuje na podobné zvláštní případy. Jeden takový případ ale Merry odhalí, královna zjistí, že žije a je nucena vrátit se zpátky do dvora.

Jde ji ale stále o život a neví, zda královně věřit, že ji nechce zabít. Pokud o její život ale nejde královně, pak jejímu synovi Celovi určitě. Zvláště poté, co se u Merry objeví schopnosti, se kterými se učí pracovat a díky kterým má větší šanci dostat se na trůn. Cel je sice královnin miláček, ale z neznámého důvodu již u ní nemá takovou podporu. Královna chce potomky, následníky trůnu. Merry nezabije, ale ta si musí najít chotě, který ji přivede do jiného stavu. Trůn získá ten, kdo jako první dá královně dědice.

Moje hodnocení a dojmy
Sidhe jsou v oblasti sexu hodně otevření, Merry se v posteli střídá jeden chlap za druhým a pomalu jim ani nevadí publikum. Setkáváme se tu se spoustou zvláštních postav, které patří do Temného království. Nejvíce prostoru tu ale mají muži, kteří mají za cíl udržet Merry naživu a kteří nejspíš budou mít tu čest dostat se k Merry do postele. Upřímně, ještě na konci knihy jsem měla problém s tím, uvědomit si kdo je kdo.

Merry je hodně podobná Anitě Blake, co se povahy týče. Inteligentní, odvážná a plná sarkasmu. Ovšem v čem se liší je právě ten sex. Anita vždy byla zdrženlivá, za to Merry má spoustu zkušeností. Docela jsem koukala, protože toho sexu a erotiky je tam tolik, až jsem si řikala, zda jsem si nespletla žánr, navíc vše docela dost popsáno, kam se hrabe Padesát odstínů :D

Pro mě je kniha ale zklamáním, sérii Anita Blake zbožňuju, proto jsem od téhle čekala opět něco skvělého, něco, co se ale nedostavilo. V knize jsem se hodně ztrácela, těch mužských postav bylo tolik. Navíc celá kniha není tak stavená na příběhu, jako na tom sexu. Kdybych měla říct jedno slovo, které knihu vystihuje, už asi víte, které by to bylo...

Žádné komentáře:

Okomentovat