Follow Me @Charmedka

27.10.14

Laurell K. Hamilton - Obsidiánový motýl

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Obsidian butterfly
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 9.
Počet stran: 560
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2000
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V životě Anity Blakeové se vyskytuje hodně stvůr. Některé z nich jsou lidé. Mezi ně patří i muž jménem Edward, nájemný lovec se specializací na nadpřirozeno. Ten ji požádá, aby mu pomohla vystopovat největší zlo, s jakým se kdy potkala. Cosi, co vraždí, mrzačí a beze stopy mizí do noci. Cosi, čemu se Anita bude muset postavit naprosto sama… „Jmenuji se Anita Blakeová. Seznamte se prosím s Edwardem...“ Edward je nájemný zabiják. Specializuje se na stvůry. Upíry, kožoměnce, cokoli si vzpomenete. Jsou lidi, kteří to dělají legálně, jako třeba já, ale Edward se nějakými zákony nebo nedejbože morálkou nezatěžuje. Vyznává politiku rovných příležitostí. Jsem jeden z mála Edwardových přátel, ale je to jako kamarádit se s ochočeným leopardem. Spí stočený do klubíčka v nohách vaší postele, nechá vás, abyste ho hladili po hlavě, ale pořád vám může rozervat krk…

Něco ke knize
Edward, lovec odměn, nájemný vrah, ale i Anitin lidský kamarád, který ale kdyby chtěl, tak pro Anitu je snad největším nebezpečím. Anita mu dluží laskavost, když ji požádá, aby s nim odjela do Santa Fe vyřešit jeden případ, jede, už i jen z toho důvodu, že se na čas zbaví milostných problémů s Richardem a Jean Claudem.
V Santa Fe někdo stahuje lidi zaživa a jejich intimní části si bere s sebou. V nemocnici leží několik přeživších a to i přesto, že doktor tvrdí, že stáhnutí z kůže a následné odebrání částí těla se nedá téměř přežít. Jak je tedy možné, že to přežilo hned několik lidí?
Když dorazí do Santa Fe, čeká Anitu ještě jedno překvapení, poznává nové Edwarda, ctihodného občana, který používá jméno Tedd Forrester a chystá si vzít vdovu Donnu se dvěma dětmi. Je to pro Anitu šok, takového Edwarda nezná a nepřijde ji to ani správné, když vystavuje rodinu nebezpečí.

Moje hodnocení a dojmy
Z fantasy dělá Laurell K. Hamilton pomalu pořádný horor. Obsidiánový motýl je masakr a žaludek se zvedá kolikrát i neotřelé Anitě. Kdo si ale myslel, že přijde o sexuální napětí, když autorka na čas odklidí z cesty Richarda či upíra Jean Clauda, tak se plete. V knize je totiž Olaf, Edwardům pomocník. Sexy chlap, který po Anitě jede a Anita je přece taky jen člověk, těžko se odolává pěknýmu tělu, že.

Krom Olafa se Anita potýká s vlkodlačí smečkou, které se nově příchozí vůbec nelíbí. Laurel se hodně zaměřila na popis postav a okolí, takže nové postavy docela dobře poznáte. Pro někoho proto kniha může být zdlouhavá a působit chvílemi nudně, ovšem mě to čtení nijak nerušilo.

"Pokud jsme s Edwardem na straně dobra, co stojí proti nám?"

Obsidiánový motýl je snad zatím nejakčnější a nejdrsnější díl, co jsem četla. Ale na druhou stranu knihu odlehčují dialogy mezi Anitou a Edwardem, ve kterých je probíraný jeho vztah.

Motýl je první díl vydaný v pevné vazbě, s novými obálkami. Přiznávám, že když jsem ji viděla, byla jsem hrozně zklamaná. Předchozí obálky pro mě byly originální a líbily se mi. Nové, které vycházejí pod nakladatelstvím Epocha..neznat sérii, tak po ní v knihkupectví ani nesáhnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat